Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla üniversite hayali kuran öğrenciler ve aileleri tercih yapacakları Üniversiteleri ve bölümleri yakından araştırmaya başladı. Üniversite tercihlerinde Konya ise büyük önem taşıyor. 3 devlet ve 2 özel olmak üzere 5 üniversitesi bulunan Konya, adeta bir öğrenci şehri durumunda. Toplam 100 binden fazla üniversite öğrencisini Konya’da ağırlayan Konya, üniversitelerin eğitim kalitesinin yüksek olmasıyla da göze çarpan iller arasında bulunuyor. Bu anlamda Türkiye genelinde üniversite tercihinde bulunan öğrenciler için Konya ilk sıralarda yer alıyor.

KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ ÖZEL BİR ÜNİVERSİTE

Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından Konya Şeker ve Anadolu Birlik Holding’in bünyesinde, vakıf üniversitesi olarak kurulan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, oldukça önemli bir üniversite. Dünyada özellikle son yıllarda daha çok önemsediği tarım konusuna bilimsel bir bakış açısı getirmek, modern tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı amaçlayan üniversite, bu anlamda özel bir öneme sahip. Tarım alanında oldukça deneyimli olan Konya Şeker ve Anadolu Birlik Holding ise üniversite için büyük bir avantaj. Çünkü üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneği burada sergilenebiliyor.

REKTÖR ÇÖKMÜŞ ÜNİVERSİTEYİ ANLATTI

Tercih dönemin başlaması ile birlikte Konya’da bulunan üniversitelerin rektörlerini Konya Yenigün Gazetesi’ne konuk ediyoruz. Röportajlarımızın ilk konuğu olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, üniversitelerinin detaylarını ve eğitim kalitesini paylaştı. Çökmüş, üniversitelerinde öğrencilerin akademik bilgilerinin yanısıra, uygulama alanlarıyla da büyük tecrübe sahibi olarak mezun olduklarına dikkat çekti.

Sayın Rektörüm, öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

1958 Aydın doğumluyum, ilk-orta-lise öğrenimini Aydın’da tamamladıktan sonra lisans eğitimimi Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik-Zooloji Bölümünde 1977-1981 yılları arasında fakülte birincisi olarak tamamladım. Akademik kariyerime Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde başladım. Virginia Polytechnic Institute & State University Biyoloji Bölümünde 1988-1989 yılları arasında doktora tez çalışmaları için, 1989-1990 yılları arasında senior scientist, 1991-1992 yılları arasında visiting professor olarak, 1994-1995 yılları arasında Arizona State University Zooloji Bölümümde visiting professor olarak bulundum. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nin kuruluş çalışmalarında 2014 yılından bu yana görev aldım. 2014-2017 yılları arasında Rektör Yardımcısı ve Genel Sekreter Vekili olarak, 2017-2019 yılları arasında Rektör Vekili olarak görev yaptım. 2019 Ocak ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle asaleten Rektör olarak atandım. Evli ve iki çocuk babasıyım.

Kurumunuzu tanıyalım. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, (KGTÜ)Üniversitesi’nin öğrenci ve akademik personelini nicelik ve nitelik bakımından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Kurucu Başkanımız Sayın Recep Konuk’un vizyonu doğrultusunda özel bir amaç için kurulmuş, temel hedefleri gıda, tarım, hayvancılık ve bu alanları destekleyen konularda Türkiye'deki ihtisas boşluğunu doldurmak olan bir üniversite. Böyle bir üniversitenin yerlileşme ve millileşme anlamında alanında Türkiye'nin önemli bir markası olmayı başaran Torku eliyle kurulması ayrıca önemli zira bu üniversiteyi kuracak en iyi kurum Torku'ydu. Çünkü Torku yerli ve milli bir markamız. İyi yönetim, doğru yönetim ve doğru stratejilerle yaklaşık 17-18 yıl içinde ülkenin milli bir markası haline gelmiş, gıda ve tarım anlamında eksikliğimizi tamamlayan, dışa bağımlılığımızı azaltan bir markamız. Dolayısı ile bu üniversite zaten bu konsepte uygun olarak kuruldu. Belirli bir alandan bir ürünü belli oranlarda artırırsınız. Örneğin 1 dekardan alacağınız buğday miktarı bellidir. İyi tarım uygulamaları, dijital teknolojiler hepsini kullanın belli bir miktarın dışına çıkamazsınız. Çünkü alan sınırlandırması vardır. Bütün meselemiz üniversiteler ve araştırma merkezleri olarak buğdaydan daha başka ürünler üretilmesi, onun katma değerinin yükseltilmesini sağlamak. Dolayısı ile Torku ve üniversitemizin misyonunu oluşturan konu, ülkemizin dışarıdan aldığı ürünleri kendimizin üretmesini sağlamak, daha yüksek katma değer kazandırmak, bu üretimi gerçekleştirmek için gerekli işgücü potansiyelini kazandırmak.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, (KGTÜ) Üniversitesi'nin özelliklerinden bahsettiniz. Diyelim ki, ben bir öğrenciyim. Neden Gıda Tarım Üniversitesi'ni tercih etmeliyim?

KGTÜ’yü tercih için başlıca neden üniversitemizi Konya Şeker ve Anadolu Birlik Holding desteği ile kurulmuş ve bu sayede üniversite-sanayi işbirliği modelini gerçek anlamda hayata geçiren bir üniversite olmasıdır. Bu sayede öğrencilerimiz kurucu yapımızın 45’in üzerindeki tesisinden ve bu tesislerde çalışan profesyonellerin deneyimlerden faydalanma imkanına sahip oluyor ki bu ülkemizde bir tek bizim üniversitemize mahsus bir ayrıcalık. Bu sayede öğrencilerimiz henüz mezun olmadan son derece ciddi bir tecrübeye sahip oluyor. Buna ilaveten üniversitemiz Türkiye’nin en kapsamlı burs paketlerinden birini sunuyor. Mezuniyet sonrasın işe yerleştirme garantisi, aylık başarı bursları, ilk 2 tercih bursu, proje desteği, yurt bursu, çift diploma imkanı gibi pek çok burs olanağımız mevcut.

Kampüsünüzde öğrenciler için sunduğunuz sosyal alan ve faaliyetlerden bahsedebilir misiniz? Hem bu faaliyetler öznelinde hem de eğitimin kalitesini artırmak amacıyla neler yapıyorsunuz?

Üniversitemiz kampüsü Konya’nın en merkezi noktalarından birinde, Konya’nın üç büyük ilçesinin kesiştiği bir konumda yer alıyor. Kampüsümüz ayrıca yüksek hızlı tren istasyonuna yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesinde. Bu sayede şehir dışından üniversitemize gelecek öğrencilerimiz için oldukça avantajlı bir konumdayız. Yeşil kampüsümüz içerisinde öğrencilerimiz için kapalı spor salonu, halı saha, fitness salonu, ayrı bir kütüphane ve yemekhane binası, yürüyüş ve koşu yolları gibi olanaklar mevcut. Üniversitemizdeki yaklaşık 30 öğrenci topluluğu için ayrıca topluluk odalarımız mevcut. Üniversitemiz konferans salonunun da yıl içerisinde düzenli olarak kariyer merkezimiz tarafından davetli konuşmacıların katılım ile seminerler düzenleniyor. Üniversitemizin merkez eğitim ve öğretim binası en son teknoloji ile donatılmış amfi ve laboratuarlara sahip. Ayrıca uzaktan eğitim konusunda da geride bıraktığımız dönemde önemli atılım sağladık ve oldukça sağlıklı işleyen bir uzaktan eğitim sistemimiz var. Hem dersleri hem de sınavları bu sistem üzerinden son derece sağlıklı şekilde yapabiliyoruz. Son olarak eğitim kalitesi açısından YÖK tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2020 Raporunda üniversitemiz öğretim üyesi başına 12 öğrenci ile Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında ilk 3 içerisinde yer alıyor. Bu da eğitim kalitemiz açısından önemli bir nokta.

Tercih döneminde öğrencilerin aklındaki en önemli soru, geleceğin mesleklerinin neler olduğu. Sizce geleceğin meslekleri neler? Gençlere iş potansiyeli yüksek olarak hangi bölümleri önerirsiniz?

Bilişim Teknolojileri, Yapay Zeka, Gıda, Moleküler Biyoloji ve Genetik

Öğrencilerin tercih dönemindeki en önemli etken, aile. Ailelerin tercih dönemindeki öğrencilere yönelik davranış ve yaklaşımlarına dair ailelere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Ailelerin tecrübelerini aktarmaları ancak öğrencinin tercihlerine müdahale etmemelerini tavsiye ediyorum.

Koronavirüs’e karşı Üniversite önlemler aldınız? Üniversitelerin eğitim öğretimin açılması ile birlikte ne gibi önlemler alınacak?

YÖK tarafından üniversitelerin yüz yüze eğitiminin sonlandırılmasıyla ilgili kararından sonra hızlıca uzaktan eğitim alt yapı çalışmalarımıza başladık ve sorunsuz olarak hem dersler hem de sınavların bu sistem üzerinden tamamlanmasını sağladık. Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 ile ilgili yapmış olduğu tüm uyarıları ve bilgilendirmeleri elektronik panolar, duyuru afişleri ve e-postalar kanalıyla çalışanlarımıza duyurduk. Bütün personelimizin daha az kalabalık ortamda bulunmasını sağlamak için haftalık nöbetleşe sistemle minimum düzeyde personelimizle çalışmaya devam ettik. Kronik hastalığı olan tüm personelimize idari izin verdik. Bütün kapalı ortamları profesyonel dezenfekte yapan firmalarla dezenfekte ettik,her personelimizin rahatlıkla ulaşacağı şekilde bütün binalara dezenfektan makineleri yerleştirdik, her çalışanımıza ücretsiz olarak maske temini sağladık, yemekhanemizin oturma düzenini sosyal mesafeye uygun olarak yeniden dizayn ettik. Pandeminin çok yoğun olduğu dönemde kumanya şeklinde öğle yemeği verdik. Üniversitelerin eğitim öğretime başlaması durumunda da öğrencilerimizi ve öğretim üyelerimizin sosyal mesafe kuralına uygun olarak ders işleyebilecekleri her türlü düzenlememiz hazırdır.

Uzaktan eğitimine yönelik üniversite olarak ne gibi hazırlıklar yapıldı?

Üniversitemiz sunucusu üzerinde Moodle platformu kuruldu. Üç fakülte bünyesinde yer alan 3 ortak program ve 13 diploma programında yer alan Lisans dersleri, iki enstitü bünyesinde yer alan 5 Anabilim Dalındaki lisansüstü dersler ve İngilizce Hazırlık Okulu derslerinin tümü sistemde tanımlandı. Canlı dersler için Big Blue Button uygulaması sisteme eklendi. Canlı derslerin kayıtları oluşturulup öğrencilerin daha sonra da erişebilmesi sağlandı. Sisteme öğrenciler üniversitemiz tarafından tanımlanmış e-posta adresi ve şifreleri ile eriştiler. Tüm ara sınav, final ve bütünleme sınavları bu sistem üzerinden gerçekleştirildi. Sistemin etkin kullanımı için öğrencilerimize ve öğretim üyelerimize gerekli eğitimler verildi.

Öğrenciler neden Üniversite eğitimlerini Konya’da yapmalı?

Konya’nın öğrenciler için öne çıkan pek çok avantajlı yönü var. Bunlar arasında en önemlilerinden biri Konya’nın güvenli ve huzurlu bir şehir olması. Konya’da 3’ü devlet 2’si vakıf olmak üzere toplam 5 üniversite var ve bu da beraberinde şehirde önemli sayıda genç nüfus olmasını sağlıyor. Bunun da Konya’da eğitim görecek öğrenciler için önemli olduğunu, özellikle sosyal anlamda faydalı olduğunu düşünüyorum. Konya’nın bir diğer önemli avantajı ise yüksek hızlı tren sayesinde Ankara, İstanbul ve Eskişehir’e ulaşımın son derece kolay olması. Yapımı devam eden diğer yüksek hızlı tren hatları bittiğinde bu şehirlerin sayısı daha da artacak. Bu imkan Konya’da eğitim gören öğrencilerin farklı şehirlere ulaşmasını son derece kolay hale getiriyor. Son olarak Konya bildiğiniz üzere tarihi ve kültürü ile de ülkemizin öne çıkan kentlerinden biri. Şehir içerisinde öğrenciler pek çok farklı tarihi eseri görme şansına sahip oluyor. Konya’nın Beyşehir gölü gibi doğal güzellikleri de Konya’ya öğrenciler açısından ayrıca değer katıyor.

Rektör olarak öğrencilere 3 kitap tavsiye etseydiniz hangi kitapları tavsiye ederdiniz?

İslamda Bilim ve Teknik (Prof. Dr. Fuat Sezgin), Sefiller (V. Hugo),Türklerin tarihi (İlber Ortaylı)

Son olarak, tercih dönemindeki öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Başarı sıralamalarına dikkat etmelerini ve seçmeyi düşündükleri bölümleri iş alanlarını iyi araştırmalarını öneririm.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim