Konya Ovasına istenilen yağışların düşmemesi çiftçileri tedirgin ediyor. Konyalı çiftçiler dört gözle Konya Ovasına yağmur bekliyor. Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen ve yılda 2 ile 3 milyon ton buğdayın üretildiği Konya ovasında çiftçiler ekim sezonun gelmesi ile birlikte ovaya düşecek yağışları bekliyor. Eylül ayı içerisinde Konya Ovasına istenilen yağışın düşmemesi ve Ekim ayının ortalarında olunması rağmen yeterli yağışın düşmemesi Konya Ovasında çiftçileri düşündürüyor. Ekim ayı ile başlayan hububat ekimleri Kasım ayının ortalarına kadar Konya Ovasında devam ediyor. Çiftçiler ekimlerinin geç kalmaması adına Ekim yağışlarından umutlu olduklarına dikkat çekiyor.

‘ÇİFÇİLER TEDİRGİN’

Konya Ovasının istenilen yağışlarının olmaması sebebiyle Konya Ovası kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Hububat ekim sezonunun başladığı ve ekimlerinin devam ettiği şu günlerde Konya Ovası ve çiftçiler yağmura hasret durumda. Konya Ovasında hububat ekimlerinin yüzde 70 -80’ini Kuru tarım alanlarında gerçekleşiyor. Çiftçiler Ekim ayı içerisinde Konya Ovasına düşecek yağışları beklediklerine dikkat çekiyor.

ÇİFÇİ YAĞMUR DUASI ORGANİZASYONU İSTİYOR

Tahıl ambarı Konya’da istenilen yağışların olmaması çiftçileri tedirgin ederken Konyalı çiftçiler Konya İl Müftülüğü öncülüğünde Cuma günü Konya Merkez ve ilçelerinde yağmur duası organizasyonu yapılmasını istiyor.

‘YAĞIŞLARI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ’

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, Konya Ovasında ve Karapınar bölgesinde ciddi kuraklık yaşandığına dikkat çekerek, “Konya Ovasında ve bölgemiz Karapınar’da ciddi kuraklık yaşanıyor. Karapınar bölgesi olarak Türkiye’nin en az yağış alan bölgesiyiz. Konya Ovasına yıl içerisinde beklenen yağışları alamadı. Konyalı çiftçiler olarak Konya Ovasına bizleri sevindirecek yağışların düşmesi bekliyoruz. Türkiye’de yüksek oranda teknolojik tarımını yapıldığı Karapınar’da verimi artırmak adına odamız tarafından yapılan çalışmalar takdir edilmekte. ÇKS kayıtlı 17 bin üreticimiz ile birlikteliği sağlayarak ilçemizi enerji de olduğu tahılda da üretim merkezi haline getirmeyi arzu ediyoruz. Her geçen gün sadece Türkiye değil, dünyanın da ilgisini çeken ilçemiz ürün çeşitliliği ile de göz doldurmaktadır. Çiftçiler olarak Ekim ayında Konya ve Karapınar Ovasına düşecek yağışları dört gözle bekliyoruz. Yaşanan dolu sebebiyle mısır hasadını yapamayan ve TARSİM’den zararını karşılamayan çiftçilerimiz anızlar yakıyorlar. Bölge çiftçimizi anız yakmamaları konusunda uyarıyoruz. Çiftçilerimizi toprakta yeterli nem olmadan ekim yapmamaları konularında da uyarıyoruz. “ ifadelerini kullandı.

‘ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE YAĞIŞLARIN DAHA DA ARTMASINI BEKLİYORUZ’

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Başkanı Murat Akbulut, Konya Ovasında çiftçilerin yağış beklediğini ifade ederek, “Dün itibariyle Konya Ovasında çiftçilerimizin beklediği yağışlar başladı. Konya Ovasında yağışlarının önümüzdeki birkaç gün daha sürmesi bekleniyor. Çiftçilerimize hububat ekimleri için daha önce bu yağışları beklemelerini önermiştik. Çiftçilerimizde bu yağışları da bekliyordu. Yağışlar istenilecek ölçüde değil ama yağışlar toprağa nefes aldıracak şekilde oldu. Hazırlıklarını tamamlayan bir takım üreticimiz hububat ekimlerine başlamışlardı. Yağan bu yağışlar ile biraz daha hazırlıkları hızlandıracaklardır. Kasım ayı içerisinde de zaman zaman yağışların görüleceğini görülüyor. Umarız bu yağışların miktarı yüksek olur. Kasım ayında istenilen yağmurun yağması hububat için gerekli çimlenmesine katkı sağlayacaktır. Çiftçilerimizin acele etmemelerini ve yağışları takip etmelerini öneriyorum. Çiftçilerimiz Kasım ayında da rahatlıkla ekimleri de gerçekleştirebilirler” şeklinde konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim