Bangladeşli Nur Uddın Hamim, 2015 yılından bu yana Türkiye’de yaşıyor. Konya’da eğitim gören Hamim’in Türkiye’yi tercih etmesindeki en büyük neden Türkiye’nin Müslüman ülke olması. Bangladeş’te özellikle lisans eğitiminde Türkiye ve Osmanlı tarihi ile ilgili derslerin verildiğinin bilgisini veren Hamim, bu nedenle Bangladeş’te Türkiye’nin çok iyi tanındığını vurguladı. Kendisinin de Osmanlı tarihinden oldukça etkilendiğini belirten Hamim, “İslam tarihini yazmak isteyen biri Türk tarihini de yazmalı” diyerek, Türklerin İslam’a olan katkılarını vurguluyor. Ayrıca Türkiye’nin halen İslam dünyasının en önemli ülkesi olduğunu  bildiren Hamim, Türkiye’nin İslam ülkelerinin lideri olarak görüldüğünü söyledi. 

‘TÜRKİYE TARİHİNİ OKUDUM’

2015 yılında Konya’ya gelen, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Tefsir alanında Yüksek Lisans eğitimi gören Bangladeşli Nur Uddın Hamim, önemli değerlendirmelerde bulundu. Neden Türkiye’yi tercih ettiğinin perde arkasını anlatan Hamim, “Bizim ülkemizdeki öğrencilerin çoğu Batı ülkelerine gidiyor. Türkiye’de Bangladeşli öğrenci sayısı çok az diyebiliriz. Ama ben Türkiye’yi tercih ettim. Çünkü ben Müslümanım ve Türkiye Müslüman bir ülke. Müslüman bir ülke olan Türkiye’de olmak benim için bir avantaj olacak diye düşünüyorum. Çünkü zaten İlahiyat Fakültesi’nde yüksek lisan yapıyorum. Bir de daha önceden Türkiye’yi çok seviyordum. İslam tarihini yazmak isteyen bir kişi, mutlaka Türk tarihini de yazması gerekiyor. Çünkü Türk tarihi, Müslümanlar için önemli olayları ve gelişmeleri içerisinde taşır. Ben Bangladeş’te lisans yaptım, yüksek lisans yaptım bu benim 2. Yüksek lisansım. Bangladeş’te lisans öğrenimimde Osmanlı Tarihi dersi vardı, Türkiye’ye ve Türklere o ders sayesinde merak duydum. Türkiye’yi okumaya da başladım. Zaten Türkiye günümüzde de gündemden düşmeyen bir ülke. O yüzden Türkiye’ye geldim ve çok mutluyum” diye konuştu. 

PAKİSTAN MÜSLÜMAN BİR ÜLKE

Ülkesiyle ilgili bilgiler veren Hamim, Bangladeş’in yüzde 90’ının Müslüman olduğunun bilgisini verdi. Ayrıca Bangladeş’in Güney Asya’nın en kalabalık Müslüman ülkesi olduğuna da dikkat çeken Hamim, komşuları içerisinde Müslüman ülke olmadığını dile getirdi. “Bangladeş’in üç tarafında Hindistan, bir tarafında deniz, bir köşesinde ise Myanmar var” diyem Hamim, Bangladeş’in bir zamanlar Pakistan’ın bir parçası olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü,  “1971’de 9 aylık savaşın sonunda Pakistan’dan ayrıldık. Bangladeş Müslüman bir ülke olduğu için inanç anlamında Türkiye ile aynıyız. Biz de Hanefi mezhebine tabiyiz. Ama yemek, kıyafet ve geleneklerimiz çok farklı. Yemek kültüründe siz ekmek yiyorsunuz mesela bizde ekmek yerine pirinç yeniyor. Günde 3 öğün pirinç yiyoruz. Farklı kıyafetler giyiyoruz. Türkiye’de mesela çok fazla halk oyunu var. Bizim orada da aynı şekilde. Bizde bölge bölge diller değişebiliyor.”

‘BANGLADEŞ’TE RAMAZAN ÖZELDİR’

Bangladeş’te Ramazan ayının çok özel geçtiğini söyleyen Hamim,  Ramazan’a özel yemekler yapıldığını anlattı. “Siz sahurda çok hafif yemekler yiyorsunuz. Genellikle kahvaltılık gibi yiyeceklerle sahur yapıyorsunuz. Ama Bangladeş’te öyle değil hatta tam tersine sahurda çok ağır yemekler yeriz” diyen Hamim, sözlerine şöyle devam etti, “Türkiye’ye ilk geldiğimde baya zorlanmıştım. Yemek konusunda alışmak biraz zaman alıyor. Ramazan’lar manevi anlamda Konya’da çok güzel geçiyor. Tabi bazı farklılıklar yine olsa da hemen hemen aynı manevi duyguları burada da güzel bir şekilde yaşıyoruz. Sahurda insanlar dışarı çıkar, insanlar uyansın diye şarkılar söylenir. Gurup gurup biraraya gelinir şarkılar, ilahiler söylenir. Güzel bir ortam oluşur. Bangladeş’te Ramazan ayı bir festival gibi geçer. Çok ahreketlidir caddeler, sokaklar. Bir de Bangladeş’te hemen hemen bütün camilerde hatimli teravih kılınır. Burada da birkaç camide var ama o kadar yaygın değil. Ben genelde her teravihi farklı camide kılarım.”

BANGLADEŞ’TE TÜRK OKULU!

Müslüman bir ülke olarak Türkiye’nin Bangladeş’te çok sevildiğini dile getiren Hamim, ülkesinde Recep Tayyip Erdoğan aşığı insanlar olduğuna dikkat çekti. “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bizim orada bazı gençler o kadar çok seviyor ki, sosyal medyada onun fotoğrafını koyuyorlar” diyen Hamim, Bangladeş’te Üniversitelerde Osmanlı tarihi, Türkiye tarihi dersleri verildiğini söyledi. Bu nedenle üniversite okuyanların genelinin Türkiye’yi çok iyi bildiğini belirten Hamim, şöyle devam etti, “Hatta benim ilçemde Atatürk Lisesi diye bir lise var. Hatta benim yaşadığımı şehrin en büyük ve kaliteli lisesi diyebiliriz. Hatta heykel bile var. Ben o okulu daha öne fark etmemiştim.  Tabelasında Atatürk Lisesi yazıyordu. Türkiye’ye gelmeden önce bu yazıyı hiçbir zaman Fark etmemiştim. Ama Türkiye’ye geldim, burada Türkçe eğitimi görüp Türkçeyi öğrendikten sonra ülkeme döndüğümde meraktan o okula gittim. Baktım ki Atatürk Lisesi yazıyor. Türkçe bilmediğim için yıllarca o yazıyı okuyamamışım ve ne anlama geldiğini bilememişim. Bizim başkentte de Atatürk Caddesi var. Yani Bangladeş ve Türkiye arasında ilişkiler oldukça güzel. Hem ticaret konusunda hem de Müslüman olarak kardeşlik olarak biz Türkiye’yi kendimize çok yakın hissediyoruz. Burada mesela seçim oluyor, Bangladeş’teki bazı gençler o kadar merak ediyor ki seçim sonucunu, sanki Bangladeş’te seçim oluyor gibi takip ediyor. Hatta Türkiye İslam ülkeleri arasında bir lider ülke olarak görülüyor.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim