Uluslararası medya kuruluşları Türkiye’yi olduğundan farklı gösteriyor. Bu durum özellik son yıllarda kendini daha iyi hissettiriyor ve artık Türkiye bu konuda tepki gösterse de durum değişmiyor. Ancak buna rağmen Türkiye dışarıda ve içeride kendi politikalarını çizeler uygulamayı sürdürüyor. Dış politikada sadece siyasi anlamda değil “kültürel, insanlık” köprüsü kuran projeler üretiyor. Tüm bu projeler, uluslararası arenada huzursuzlukla karşılanıyor ve Türkiye karşıtı tutum ortaya çıkıyor. 4 yıldır Konya’da eğitim gören Ganalı Abdul Majeed Issifu’nun verdiği bilgiler, Türkiye ve İslam karşıtı tutumu gözler önüne seriyor. Issifu ülkesinde, CNN gibi uluslararası medya kuruluşlarının verdiği bilgilerde, Türkiye’de Suriye gibi bir savaş ortamının hakim olduğunun anlatıldığını belirtiyor. 

BÖLGE BÖLGE KÜLTÜREL FARKLILIK VAR

2014 yılında Konya’ya gelerek eğitim görmeye başlayan Ganalı Abdul Majeed Issifu, Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi. Gana ile ilgili bilgiler veren Issifu, Gana’nın Batı Afrika ülkesi olduğunu söyledi. “Nüfusumuz aşağı yukarı 30 milyon. Gana dini anlamda karışık bir ülke” diyen Issifu, Gana’da Müslümanların ve Hıristiyanların yaşadığını belirterek, Müslümanların oranının yüzde 30’larda olduğunun bilgisini verdi. Gana’da bölgesel olarak kültürel farklılıkların olduğuna işaret eden Issifu, “Kültürel özellikler bölgeye göre farklılık gösterir, özellikle yemekler konusunda. Her bölgede farklı yemekler var. Gana’da 40’tan fazla farklı dil var.  Burada ilk Aşentiler vardı. Onlar da Gana İmparatorluğunu’nu kurmuşlar. Daha sonra da devletin adı Gana olarak kaldı. Resmi olarak İngilizce konuşuyoruz. Resmi dil olarak İngilizce seçilmesinin sebebi; ülkede 40’dan fazla dil olması. Birini seçsen diğeri karşı çıkacak, diğerini seçsen diğeri karşı çıkacak. Bu nedenle savaş çıkmasın diye İngilizce seçildi. Resmi yerlerde İngilizce konuşuluyor ama normal hayatta herkes kendi dilini konuşuyor. En yaygın dil Aşenti” diye konuştu. 

TÜRKİYE’Yİ YANLIŞ GÖSTERİYORLAR!

Müslüman bir ülke olduğu için Türkiye’yi tercih ettiğini vurgulayan Issifu, Türkiye’yi Arap ülkesi olarak bildiğini ancak buraya gelince öyle olmadığını öğrendiğini anlattı. Gana’dayken Türkiye konusunda yanlış bilgilere sahip olduğunu dile getiren Issifu, şöyle devam etti, “Türkiye hakkında çok bilgi sahibi değildim. CNN gibi uluslararası kanallarda çıkan haberlerden ancak bilgi sahibi olabiliyordum. Oralarda da Türkiye’yi Suriye gibi gösteriyorlardı. Sürekli bir savaş var gibi görünüyordu. Buraya gelince öyle olmadığını gördüm. Türkiye iyi bir ülke. Allah vermiş rahmetleri.  Türkler çok sıcakkanlı. Özellikle Konya çok misafirperver. Uluslararası öğrencileri farklı görmüyorlar. Irkçı bir yaklaşım sergilenmiyor. Samimi bir yaklaşımla benimle tanışmak istiyorlar. Ben Avrupa’ya da gitmiştim, oradaki insanlarla buradaki insanlar çok farklı. Orada İslam yok bir kere, o yüzden insanca davranmıyorlar. Ama burada İslam var, insanlık var. Yaklaşımlar bu şekilde oluyor. Burada kardeşlik gösteriyorsunuz. Türkler; farklı kültürler, farklı renkler olmasına rağmen yine de kaynaşmak, tanışmak istiyor. Gana’da ezan okunur, camilere gidilir. Yine Hıristiyanlar da kiliseye gider hiçbir sorun  yok. Müslümanlar İslami hayatlarını yaşayabiliyorlardı. Ama son günlerde haberlerde şöyle bir şey çıktı; bir bakan fazla cami yapılıyor, fazla ezan okunuyor rahatsız ediyorlar diye bir açıklama yaptı. Bu açıklamayı Müslümanlar kabul etmedi ve karşı çıktı. Son günlerde Türkiye Diyanet Vakfı ve Hüdai Vakfı Gana’da büyük bir cami yaptırdı. Batı Afrika’nın en büyük camilerinden biri. Furkan Camii adı, Akra’da. Böyle bir cami yapılınca Hıristiyanlar kıskanıyor, onlar da büyük bir Kilise istiyorlar. Bu da ister istemez bazı sorunlara neden oluyor.”

GANA’DA CAMİLER DOLAR TAŞAR

Gana’daki Ramazanlara dikkat çeken Issifu, “Ramazan ayının coşkusu, Şaban ayından itibaren başlar. Biz orada takvim kullanmıyoruz, aya bakarak Ramazan’ın gelişini biliyoruz. Oruç başlayınca herkes sakinleşir. Sokaklar da sakinleşir. Değişik yemekler satılmaya başlanır. Kuşe diye bir yemeğimiz var kek gibi, onunla genelde iftar açılır. Onu satan çok sayıda kişi sokağa çıkar. Hıristiyanlar da Ramazan’da dinginleşir. Mesela açık giyen bayanlar açık giyinmezler, kötü bir şey yapmazlar. İbadetler artıyor. Camiler dolu olur. Normalde 2 safsa camilerde Ramazan’da 10 saf olur. Bizim orada iftar akşam namazından sonra yapılır. İftar camilerde açılır, orada camiye gelen cemaatle birlikte iftar açılır. Namaz kılındıktan sonra da herkes evine gider ve ailesiyle iftarını yapar. Bazı camilerde de toplu iftarlar yapılıyor. Özellikle zenginler iftar veriyor” diye konuştu. 

KONYA KÜLTÜRÜNÜ ORADA UYGULAYACAĞIM

Konya’ya ilk geldiğinde dil bilmediği için bazı zorluklar yaşadığını belirten Issifu, zamanla bu zorlukları aştığını söyledi. “Konya pilavını çok sevdim. Etliekmeği de seviyorum” diyen Issifu, Konya’da öğrendiklerini Gana’da uygulayacağını belirterek şunları söyledi, “Konya’yı çok seviyorum. Kültürel anlamda çok güzel. Ben şöyle düşünüyorum; başka bir ülkeye eğitime gidiyorsan sadece eğitim değil oradaki kültürü de öğreneceksin. Ben buranın özellikle yemek kültürünü çok seviyorum. Burada israfa karşı bir duyarlılık var mesela. Bizim orada böyle yemek sofrası filan çok olmaz. Olursa da zengin insanlarda olur onlar da israf ederler. Burada gördüklerimi Gana’da uygulamak istiyorum. Sadece yemek konusunda değil, diğer hoşuma giden şeyleri de uygulayacağım.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim