Konya'da sosyal medya sitesi Facebook'ta bir araya gelen gönüllüler, kurdukları "Hayra koşanlar" grubunda, ihtiyaç sahipleriyle hayırseverleri buluşturuyor. Kısa bir süre sonra dernekleşerek dernek çatısı altında hayır hizmetlerine devam eden Hayra Koşanlar Derneği kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdikleri yurt içi ve yurt dışı faaliyetleri ile adından söz ettiriyor. Hayra Koşanlar Derneği, geride bıraktığımız haftalarda trafik kazasında hayatını kaybeden dernek gönüllüsü öğretim üyesi Barış Koçer için yardım TIR’ı hazırlayarak Suriye’de bulunan mülteci kamplarına ulaştırdı. Gıda ürünleriyle doldurulan TIR’lar, Suriye’deki mazlumlara ulaştırıldı. Hayra Koşanlar Derneği Gönüllüsü Kasım Okur bölgedeki son durumu ve yaptıkları yardım faaliyetlerini Konya Yenigün Gazetesine anlattı.

YARDIM TIRLARI İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞTI

Kendisi gibi onlarca gönüllüyle, gece gündüz demeden mazlumların, ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan dernek gönüllüsü öğretim üyesi Barış Koçer için hazırlanan yardım TIR’ının bölgeye ulaştırdıklarını ifade eden, Kasım Okur, “Dernek olarak daha önce de Suriye’ye ziyaretlerimiz ve yardımlarımız olmuştu. Afrin bölgesinde Beklenen Uluslararası İnsani Yardım Derneği birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. O bölgede aşevimiz var. Aşevimizde günlük 3-4 bin kişiye sıcak yemek ulaştırıyoruz. Cindires’de bulunan fırınımızda yaklaşık 2 bin 500 - 3 bin kişiye sıcak ekmek ulaştırmaktayız. Çıkarılan ekmekler çadır kentlerde ihtiyaç sahibi ailelerin ayaklarına kadar ulaştırıyor. Yine aşevinde hazırlanan sıcak yemeklerde çadır kentlerde ihtiyaç sahibi ailelerin ayaklarına kadar götürülmekte. Geçtiğimiz haftalarda trafik kazasında hayatını kaybeden Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Koçer, bir Hayra Koşanlar Derneği üyesiydi. Hocamızı vefatının ardından bizlerde hem hocamızı onurlandırmak hem de kendi ruhuna hediye olsun diye, hem de ailesini onurlandırmak için bölgenin ihtiyacı olduğu için yardım kampanyası konvoyu ulaştırmak istedik. Bunu sayfamızda duyurduk. Barış hocamızın eşi Havva hanımın da desteği ile kısa sürede 3 TIR unumuzu ve 1 TIR kuru bakliyat ile çeşitli yardımları bölgeye ulaştırdık. Orada dağıtımda yardım ettik. Bölgede 5 gün kaldık” ifadelerini kullandı.

‘DEVLETİN OLMADIĞI YERDE HUZUR YOK’

Bölgede kaldıkları 5 günde gözlediklerini aktaran Okur, “Devletin olmadığı yerde huzur, mutluluk, güvenlik, gibi birçok şeyden bölge insanları mahrum kalıyor. Bölgedeki en büyük sıkıntı iş gücünün yüzde 10 civarında olması. Bölgede iş gücü yok. Dernek olarak ilgilendiğimiz ailelerinin yüzde 90’u İdlip bölgesinden, Hama bölgesinden, Doğu Guta bölgesinde, Şam bölgelerinden, Afrin’e güvenlik bölgelerin hakim olduğu yerlere gelen insanlar. Tüm ailelerimizin kayıtları depoda kayıtları mevcut. Bölgeye gelen insanlar biz ve bizim gibi derneklerin kurdukları çadırlarda kalıyorlar. Güvenli bölgeye doğru gelen vatandaşlar terk edilmiş binalara, zeytinlik alanlarda kurulan çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Bölgede insanlar dağınık bir şekildeler. Geçtiğimiz yıllarda bizler bölgeye çadır kampanyası başlatmıştık. Bölgeye geçtiğimiz yıl yaklaşık 100 çadır ulaştırdık. Bölgede çoğu kişi ailelerinden ve sevdiklerinden mahrum olmuş. Bölgede bulunan insanların birçoğu psikolojik ve sosyal olarak yaralı. Bölgedeki insanlar maddi olarak bitik durumdalar. Tüm çalışmalarımızı Hayra Koşanlar Derneği olan kocaman bir ailemiz ile yapıyoruz. Bölgede insanlar yarı tok, yarı aç durumda” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE’Yİ KURTARICI OLARAK GÖRÜYORLAR’

Bölgedeki vatandaşların Türkiye’yi kurtarıcı olarak gördüklerini dikkat çeken Okur, “Bölgedeki vatandaşlar Türkiye’yi büyük bir güç ve kurtarıcı olarak görüyorlar. Çünkü başka gidecek kapıları yok. Türkiye olarak bölgeye merhamet götürüyoruz. Bölgeye aş ve güvenlik gösteriyoruz. Türkiye o bölgede olmasa bölgede PKK,İŞİD olacak. Bölgede Türkiye’nin büyük bir hakimiyeti var” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim