TÜYAP Konya Fuarcılık tarafından düzenlenen 2017 yılının son fuarı Konya Tohum, Hayvancılık ve Sulama Teknolojileri fuarları geçtiğimiz gün açıldı. Açılış törenine iseKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım ÇavuşoğluGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, AK Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı MemişKütükcü, Tarım İl Müdürü Seyfettin Baydar ile çok sayıda işadamı katıldı.Açılış programında konuşmalarını gerçekleştiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KKTC’nin gelişmesi ve dünya üzerinde ki hak ettiği yeri alabilmesi için Türkiye ile çalıştıklarını söyleyerek, “500 yıl boyunca çok zor şartlar altında bu topraklarda hem ürettik, hem geliştik hem de bu toprakları koruduk.  O toprakları Türk inanışıyla ve İslamiyet ile koruyarak bu günlere kavuşturduk.Bu gün geldiğimiz noktada tabi ki bunlar yeterli değil. Dünyanın içerisinde hak ettiğimiz yeri alabilmek için ana vatanımız ile birlikte sürekli çalışmaktayız. KKTC'nin içme suyu sorunu konusunda büyük özveriyle çalışan Anavatanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, KKTC halkı müteşekkirdir” dedi. 

KKTC, ANAVATAN TÜRKİYE İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKTİR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Dünya üzerindeki hak edilen yeri alabilmek için anavatan Türkiye ile birlikte çalıştıklarını söyleyerekCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, büyük bir projeyle Dragon Çayı'nı KKTC'ye bağlayarak dünyada bir ilki gerçekleştirdiğini vurguladı. Çavuşoğlu KKTC halkının Türkiye’ye müteşekkir olduğunun da altını çizerek, “Osmanlı Ada’yı aldığı zaman KKTC 3 tip insan gönderdi. Çiftçileri, üreticileri ve zanaatkârları. 500 yıl boyunca çok zor şartlar altında bu topraklarda hem ürettik, hem geliştik hem de bu toprakları koruduk.  O toprakları Türk inanışıyla ve İslamiyet ile koruyarak bu günlere kavuşturduk. Bu gün geldiğimiz noktada tabi ki bunlar yeterli değil. Dünyanın içerisinde hak ettiğimiz yeri alabilmek için ana vatanımız ile sürekli birlikte sürekli çalışmaktayız. KKTC sınırları içindeki tüm topraklar çok verimli topraklar olmakla birlikte kuraklıkla sık sık karşılaşmakta ve performansımız düşmektedir. Uzun yıllardan beridir kuraklığa dayanıklı sertifikalı tohumlar noktasında olmazsa olmaz arayışlarımızın sonucu olarak, ana vatanımızdan elde ettiğimiz tohumları KKTC az yağmurla bile performans verdiğini geçen yıl çok iyi gördük ve yaşadık. Dünyanın nüfusu arttıkça insanlarımız beslenme ihtiyacı da her geçen gün artmaktadır. KKTC'nin içme suyu sorunu konusunda büyük özveriyle çalışan Anavatanımız ve Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyük bir projeyle Dragon Çayı'nı KKTC'ye bağlayarak dünyada bir ilki gerçekleştirdi. KKTC halkı bunun için Türkiye'ye müteşekkirdir. Bu su, şu anda insanımızın yüzde 80'ine ulaşmaktadır. 200 kilometrelik hat çalışması da devam ediyor. Bununla da halkımızın yüzde 100'üne ulaşmış olacak. Ayrıca tarım sulama suyu KKTC'ye ulaştığı gün de KKTC artık bu bölgede gıda deposu olacak” ifadelerini kullandı.  

2018 YILINDA 15 FARKLI FUAR HİZMETİ VERECEĞİZ

TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü 2017’deki fuar aktivitelerinin geçtiğimiz gün ki açmış oldukları fuar ile son bulacağını söyleyerek, 2018 yılında ise 15 farklı fuar hazırlayacaklarını belirtti. Fuarların ekonomiye istihdama katkı sağlayacağını da sözlerine ekleyen Ersözlü, “2017 fuar aktivitelerimiz bugün açacağımız fuarlar ile sona erecek. 2018 yılında ise 15 farklı fuar hazırlayarak Konya’nın, bölgenin, ülkemizin ihracatına ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Fuarlar bu bölgeye destek olacak. Tüm ülkenin ve sektörün paydaşlarının kazanacağını umuyoruz. Bu yıl fuara yurt içi ve yurt dışından 100 firma katılıyor. Tohumculuk, bitki besleme ve sulama teknolojileri konusunda fuarlarımız iki ayrı holde yerini aldı. Ayrıca bir holde de canlı hayvanlarla ilgili bir sergimiz var. Fuarlarımızın hayırlı ve bol kazançlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

ZİYARETÇİ SAYILARI BİRÇOK SEKTÖRE FAYDA SAĞLAYACAK

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, açılış programında gerçekleştirdiği konuşmasında;“ Dünya gıda pazarının temel sektörleri olan tohum hayvancılık ve sulama teknolojileri sektörleri insanlık için büyük bir öneme sahip olmasının yanında ülkelerin gelecek stratejilerinde de önemli bir yer tutmaktadır. Uluslararası güvenlik uzmanları eskiden soğuk savaşı, ideolojileri, silahlanma yarışını konuşurdu. Artık güvenlik denince akla gıda geliyor. Çok geliştiğine inanılan medeniyetimizin kendini nasıl doyurabileceğini hala çözememiş olmasına da ekonomik ve sosyolojik boyutu ile dünyayı bekleyen bir tehlike olarak görmekteyiz. 2010 yılı verilerine göre, dünyada 25’i Afrika ülkesi olmak üzere 40 gıda ülkesi gıda sıkıntısı çekmektedir. Ayrıca geleceğe ilişkin ön görülerde 2010 ve 2030 yılları arasında 1 milyar insan açlıktan öleceği tahmin edilmektedir. Tohumculuk ve hayvancılık sektörlerinde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden olan Konya, sulama projeleri ile gelecekte bu sektörlerde dünya çapında bir merkez olma yolunda hızla ilerlemektedir. Tohum, Hayvancılık ve Sulama Teknolojileri fuarları ile şehrimizde 2017’nin son fuarını gerçekleştiriyoruz. Bugün açılışını yapmış olduğumuz fuarımızda ziyaretçi sayısının 50 bini bulmasını tahmin ediyoruz. Önümüzdeki sene ise inşallah bu sayı 100 bini aşacak. Fuarcılık konusunda geride kalan 4 yıl içinde gerçekleştirdiğimiz projeler ile bu sene itibariyle ziyaretçi rakamının 500 bine ulaşmasını bekliyoruz. 2021 yılında ise 1 milyon ziyaretçiyi fuarlar aracılığı ile Konya’da ağırlama hedefimiz bulunmaktadır. Bu ziyaretçi sayıları birçok sektöre fayda sağlayarak şehir ekonomisine ivme kazandıracaktır.” İfadelerini kullandı. 

FUARLAR HER ZAMAN ÖNEMİNİ KORUYACAKTIR

Gelecekte savaşların gıda, tarım ve su yüzünden olacağını söyleyen Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Vekili M. Namık Köklüsoy ifadelerine şu şekilde yer verdi; “Ekolojik dengeleri hesaba katmadan tarım sektörünü sürdüremeyiz. Biyolojik disiplini sağlamadan sağlıklı bir tarımdan bahsedemeyiz. Biz projelerimizi 2023’te 90 milyon nüfus, artı 50 milyon turist toplam 140 milyonu doyurmak ve tarımda Dünya’da ilk 5’e girmek üzerine kurgulamalıyız. Teknolojiyi geliştiremeyen, tarımsal ticarette etkin olamayan ülkeler hiçbir zaman rahat olamaz. Dünyada geleceğin savaşları tarım, gıda ve su ile ilgili olacaktır. Bu açıdan fuarlar her zaman önemini koruyacaktır. Türkiye 365 milyar dolar tarımsal ürün ithalatı yapan; 1,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyanın tam ortasında bereketli topraklar üzerindedir. Fakat bu ticaretten istediğimiz payı alamıyoruz. Türkiye var olan varlıkları ile tarımsal ticarette önemli bir ülke olmalıdır. Konya Ticaret Borsası Laboratuvarımız gelişmiş alt yapı ve uzman personeli ile tohum tescil ve sertifikasyon işlemlerini yerine getirmektedir. Borsa olarak ayrıca; Türkiye tohum üretiminin yaklaşık yüzde 40’nı karşılayan Konya’mıza, 12,6 milyon liralık yatırımla tohum ve gen teknolojileri vadisini kazandıracağız. Bu ülke ve Konya tohumculuğuna büyük bir katma değer sağlayacaktır. Vahşi sulamayla hem sularımızı hem de topraklarımızı kaybediyoruz. Su varsa hayat var, gelişmişlik var, gelecek var. Su yoksa filizde olmaz yaşamda olmaz.“ 

Konuşmaların ardından ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve beraberindeki protokol fuar alanındaki firmaları ziyaret ederek ürünleri inceledi. Fuarlar, 7-8-9 Eylül'de 09.30-18.00, 10 Eylül Pazar günü ise 09.30-17.00 saatlerinde gezilebilecek. 

HÜSEYİN MENEKŞE 

Editör: TE Bilişim