ÖZCAN PLASTİK 

TÜRKİYE’NİN MARKASI

1994 yılında kurulan ve büyük bir ivmeyle sürekli çıtasını yükselten Özcan Plastik, PVC, kapı ve pencere sektöründe Türkiye’de ilkler arasına girerek Konya’nın gurur haline geldi. Pakpen bayiliği ile başlayan ve 2016 yılında sektörün dünya markası Rehau ile de işbirliği içine girerek ürün yelpazesini daha da artıran Özcan Plastik, kaliteli konutların 1 numaralı gözü haline geldi. 250 metrekare kapalı alanıyla üretimine başlayan Özcan Plastik, şu anda 4 üretim tesisi ile toplamda 28 bin metrekarelik alanıyla 150 kişiye istihdam sağlıyor. 

TÜRKİYE’NİN DIŞARIYA 

AÇILAN YÜZÜ OLACAK

2007 yılında girdiği İstanbul pazarının firmalarına büyük katkılar sağladığını belirten Özcan Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Nazım Özcan, İstanbul’da gördükleri fiyat odaklı değil kaliteli odaklı iş anlayışını Konya’ya da getirdiklerini söyledi. Pencere sistemlerinin oldukça önemli olduğunu ifade eden Özcan, bu anlamda sektörün çok çabuk geliştiğini ve yenilendiğinin bilgisini verdi. Özcan Plastik’in hedeflerini sürekli büyüttüğünü de anlatan Özcan, “2018 yılındaki hedeflerimiz arasında; 4. Bir üretim hattı kurarak, farklı bir isimle, ihracat yapmayı düşünüyoruz. Bu firma tamamen ihracata yönelecek” dedi. 

Sizi tanıyabilir miyiz? Ömer Nazım Özcan kimdir?

1974 Altınekin doğumluyum. SÜ İşletme mezunuyum. Yönetim ve Organizasyon alanında da yüksek lisans yaptım. PVC ve kapı ve pencere işini üniversite hayatını tamamladıktan sonra baba mesleği olarak başladım. 1994 yılında rahmetli babamın kurmuş olduğu Özcan Plastik’e biz de dahil oldu. Kardeşim Nazım Özcan’la birlikte şirketimizi yürütüyoruz.  Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)  Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesiyim. Konya Ticaret Odası (KTO) Meclis Üyesi. Kardeşim Barış Özcan KONTİMDER’de Başkan Yardımcısı. STK’larda da aktif olarak yer alıyoruz.  

Özcan Plastik, kurulduğu günden bu yana önemli bir gelişim gösterdi ve Türkiye’de sektörünün önde gelen firması haline geldi. Bu gelişim sürecinden bahseder misiniz? 

1994 yılında babamız Mehmet Özcan tarafından kurulan firmamız, Meram sanayinde 250 metrekare kapalı alanda imalat yapıyordu. 1999 yılında babam rahmetli olduktan sonra kardeşim Barış Özcan’la birlikte şirketimiz faaliyetine devam etti. 1999-2000 yıllarında ekonomik sıkıntılardan sonra biraz daha stabil çalışmaya başladık. 2002 yıllarında toplu konut sektörüne girdik. Daha çok kooperatiflere iş yaparak üretim kapasitemizi 2’ye çıkardık. 2004 yıllarında şehir dışına açıldık. Özellikle Toplu Konut İdaresi (TOKİ) projelerinde bir çok şehirde iş yaptık. TOKİ konutlarına yapmış olduğumuz işler bizim üretim kapasitemizi, iş bitirme yeteneğimizi ve satın alma gücümüzü artırdı. Bundan sonra artık kendimize yeni pazarlar aramaya başladık. 2007 yılının başlarında İstanbul pazarına girdik. 2006 yılında Konya’da 2. fabrikamızı kurduk. Makinelerimizi yeniledik. 2007’den sonra İstanbul’da da butik bir yer açtık. 2008’de İstanbul’da üretim tesisi kurduk. Pakpen’le başlamıştık biz bu işe. 2016 yılı itibari ile dünyanın en büyük firması olan Rehau ile de işbirliği içerisine girdik. Biz Rehau ile daha nitelikli, ithal ürün isteyen, kimsede olmayan ürün ben de olsun diyen müşterilerimize yönelik ürünlerimiz var. Rehau ile birlikte ithal marka ürün satan Konya’daki tek firma biziz.

Özcan Plastik’in üretim kapasitesi nedir? Kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz?

Üretim kapasitemiz 1 günde 200 pencerenin altına düşmüyor. Yani hemen hemen 12 katlı bir binanın penceresini bir günde üretiyoruz. Üretim ve montaj ekibimiz olmak üzere 150 personelimiz var. Bir bu kadar da dışardan faydalandığımız montaj ekibimiz var. Özcan Plastik Türkiye’deki en büyük 2 firmadan biri. Biz sürekli kendimizi yeniliyoruz. Yeni yatırımlar yaparak üretim standartlarımız değiştiriyoruz. Detay çözme konusunda ekibimiz var. Ciddi manada teknik destek verecek altyapımız var. İyi bir montaj ekibimiz var. 

Özcan Plastik ne tür ürünler üretiyor? Kalite ve yenilikçi yüzünüz hakkında bilgi verir misiniz?

Özcan Plastik, PVS esaslı kapı ve pencere yapıyor. 1994’ten beri biz Pakpen’in ana bayisiyiz. Sadece pencere yapmıyoruz sistem satıyoruz. Kasası, montajı, camı tamamının birleştiği pencere sistemini satıyoruz. Eskiden yalıtım çok önemli değildi. Artık öyle değil. Yeni nesil pencerelerde insanların ihtiyaç duyduğu her şeye karşılık verecek sistemler var. Mekanı daraltmayan sistemler var, havalandırmayı daha iyi sağlayan sistemler var, akıllı sistemler var, güneşi içeriye almayan cam sistemler var, içerinin sıcağını dışarıya vermeyen sistemler var, montaj hatasından kaynaklanan yalıtım bandı sistemleri var. Ürün yelpazeleri oldukça geniş. 

Günümüzde kapı ve pencere sistemleri artık önemli hale geldi. Bu nedenle artık kalite  ön plana çıkıyor. Siz bu konuda neler söylemek istersiniz? 

Pencere bir evin gözü, kulağı. Bir ısı kaybı bunun yüzde 30’u mutlaka penceredendir. Bunu geçmenin yolu ise komple bir sistem satın almak. Bütçeye ve isteğinize göre pencere sistemleri var. Pencere sizi mutlu da edebilir, dünyanızı da karartabilir. Soğuk alan bir pencere sizi mutlu etmez. Pencere basit gibi görünüyor ama insan için göz, kulak nasıl önemliyse, pencere de bir ev için o kadar önemli. Bizim İstanbul’da görmüş olduğumuz müşteri profili Konya’da da oturmaya başladı. 

Özcan Plastik olarak ihracat noktasında ne durumdasınız? Bu konuda hedefleriniz var mı? 

Biz şimdiye kadar çok fazla ihracat yapamadık. Yurt dışı pazarına hitap edebilecek bir kapasiteye sahibiz. Üretim kalitesine sahibiz. Ama yurt dışına hizmet veremedik. 2018 yılındaki hedeflerimiz arasında; 4. Bir üretim hattı kurarak, farklı bir isimle, ihracat yapmayı düşünüyoruz. Bu firma tamamen ihracata yönelecek. Ayrı bir firma olacak. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim