Hindistanlı Jamaluu Dheen, 2 yıldır Konya’da yaşıyor. İşletme Fakültesi’nde Yüksek Lisans öğrencisi olan Jamaluu Dheen, Türkiye’yi çok sevdi. Hindistan’da çok sayıda kişinin Türkiye’ye geldiğini belirten Jamaluu Dheen, bu kişilerin tavsiyeleri ile Türkiye’ye geldiğini söyledi.  “Türkiye ile ilgili hiçbir fikrim yoktu ama geldim ve çok beğendim, iyi ki geldim diyorum” diyen Jamaluu Dheen, “Türkiye’yi şimdi İslam ülkeleri içerisinde önemli bir tarihi olan bir ülke. Şimdi ben Hindistan’da bu şekilde Türkiye’yi anlatıyorum. İslam ülkeleri ismen biliniyor fakat tam anlamıyla tanınmıyor. Bu nedenle ülkelerimizi tanıtmamız ve anlatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

TÜRKİYE’Yİ TANIMIYORDUM 

Türkiye’yi daha öncesinden tanımadığını anlatan Jamaluu Dheen, tarih kitaplarından Osmanlı Devleti’ni okuduklarının bilgisini verdi. Ancak Osmanlı’nın Türkiye’de olduğunu bilmediğini dile getiren Jamaluu Dheen, şöyle devam etti, “Ben Hindistan’dayken Türkiye’yi bilmiyordum ama Osmanlı’yı biliyorum. Tarih kitaplarından Osmanlı’yı okuyorduk çünkü. Ama Osmanlı’nın Türkiye’de olduğunu bilmiyordum. Karadeniz bölgesinde diye biliyordum mesela. Ama Karadeniz’in çevresinde hangi ülkeler var bilmiyordum. Türkiye hakkında konuştuğumuz zaman bir algı operasyonu var diğer ülkelerde. Hep savaşan bir ülke olarak gösteriliyor. Arap ülkesi gibi gören ve öyle lanse edenler var. Ama biz geldik buraya ve öyle olmadığını gördük. Ben diyorum ki; “İnsanlık görmek istiyorsanız Türkiye’ye gelin” diyorum. Benim ülkemde yaklaşık 1,5 milyar insan var. Çok kalabalık ve çok türlü, çeşitli insanlar var. O yüzden Hindistan’da bir yabancı bindiği zaman ona çok ciddi bakarlar, kimse konuşmak istemez. Ama Türkiye’de öyle değil. Çok sıcak kanlı insanlar, hemen konuşmaya, seni tanımaya çalışıyor.”

ALGI OPERASYONU YAPILIYOR 

Hindistan hakkında önemli bilgiler veren Jamaluu Dheen, Hindistan’ın yüzölçümü olarak dünyanın 7. büyük ülkesi olduğunun bilgisini verdi. Hindistan’ı çok kalabalık ve çok farklı kültürlerin olduğu bir ülke olarak tanımlayan Jamaluu Dheen, “Hindistan’da siyah, beyaz, Çinlilere benzeyen çok çeşitli insanlar var. Kültürü de çok farklı. Mesela bir ilçeden bir ilçeye gidince bile, inanç, şekil, yemek, dil olarak bile farklılıklar göreceksiniz” diye konuştu. Hindistan’ın dünyada yanlış tanındığına da dikkat çeken Jamaluu Dheen, Türkiye’de de bu durumu gördüğünü söyledi. “Buraya geldim mesela bana hep siz ineğe mi tapıyorsunuz sorusu soruluyor. Ama Hindistan’da Müslümanlar da var. İneğe tapanlar Hindular” diyen Jamaluu Dheen, sözlerine şöyle devam etti, “Burada o anormal görülüyor ama bize normal geliyor. Hindistan’da insan ilahlar bile var. Ama biz bu durumu yadırgamıyoruz. Hindistan’da Müslüman var mı diye çok soruluyor. Hindistan dünyada en fazla Müslüman olan 3. ülke. Bir Müslüman ülke diğer bir ülkedeki Müslümanları tanımıyorsa, bu çok kötü bir şey. Ben burada bu soruyla çok karşılaşıyorum; sen Müslüman mısın diye çok soruluyor. Müslümanım dediğim halde bana inanmıyorlar. Çünkü akıllarda hep Hindular kalmış. Halbuki Hindistan’da çok sayıda Müslüman da var. Bu bana çok üzücü geliyor.  Hindistan Güney Hindistan ve Kuzey Hindistan olarak ayırabiliriz. Kuzey Hindistan’da Müslümanlar biraz daha fakir. Güney Hindistan daha iyi. Türkiye’de de bilinen bir yanlış var. Hindistan’ın fakir bir ülke olduğu zannediliyor. Halbuki Hindistan zengin, gelişmiş bir ülkedir. Türkiye’nin en güzel şehirlerinden daha güzel şehirler var Hindistan’da. Bu da bir algı operasyonu mesela. Hep fakirlik yaşayan yerler gösteriliyor. Böylece Hindistan fakir, gelişmemiş bir ülke olarak görülüyor. Hindistan’da Müslümanların zor yaşadığı, zulüm gördüğü gibi bazı bilgiler de var. Mesela ineği için Müslümanları öldüren Hindular var falan deniyor. Ama böyle bir durum yok tabi. Böyle bir olay olunca, tüm Hindistan’a mal ediliyor. Ama öyle bir durum yok. Benim komşum Hindu bir aile. Biz bayramda özel yemek yaparız, o yemeğe biz onları da çağırıyoruz. Hinduların bir festivali olunca onlar da bizi çağırıyor. Hıristiyan komşularımız da var onlarla da aynı şekilde yaşıyoruz. Ama medya farklı bir algı oluşturuyor. Hindistan’ı güzel değil de kötü tanıtıyor. Bu Türkiye için de geçerli. Medya Türkiye’yi de diğer ülkelerde kötü tanıtıyor.” 

EL HAREKETİ VE MİMİKLER ŞAŞIRTTI! 

Türkiye’ye geldiğinde çok şaşırdığı dikkat çeken farklılıklara değinen Jamaluu Dheen, “Türkiye’de el hareketleri, mimikler çok farklı. Bu hareketleri görünce ben çok şaşırmıştım. Bizde bu mimikler yok. Bize komik geliyor. İlk başlarda anlamak için güçlük çektim. Yemekleriniz bizden çok farklı. Kahvaltıda siz zeytin, börek, peynir gibi yiyecekler yiyorsunuz. Ama bizde farklıdır. Güney Hindistan’da pirinçle yapılan yemekler yenir. Farklı farklı şekillerde yapılır yemekler. Özel yemeklerimiz baharatlı olur. Tavuk pişirmek için, balık pişirmek için özel baharatlar vardır. Bizim özel yemeklerimizden biri Biryani’dir. Farklı baharatlar kullanarak pişiririz yemeklerimizi. Türkiye’de baharat çok kullanılmıyor. Halbuki baharatlar çok faydalıdır. Hindistan’da baharatla çeşitli hastalıkların tedavisi bile yapılıyor. Baharat çok şifalıdır” şeklinde konuştu. 

FATİHA BİLMEYEN İNSANLAR VAR

Ramazan’ın Hindistan’da ve Türkiye’de nasıl geçtiğiyle ilgili bilgiler de veren Jamaluu Dheen, şu değerlendirmelerde bulundu, “Hindistan’da kültür çok çeşitlidir. Yemekler de bu nedenle farklıdır. Ben Hindistanlı olduğum halde,  bazı bölgelerdeki yemekleri yiyemiyorum. Çok farklılık gösteriyor. Bu durum Ramazan’da da kendini gösteriyor. Biz Ramazan’da evde ailemizle iftar yaparız. Güzel yemekler yaparız. Komşularımızı, akrabalarımızı çağırırız birlikte iftar yaparız. Güzel olur. Türkiye ibadet yapmak için çok güzel bir yer. Bu nedenle Ramazan’da da güzel bir atmosfere bürünüyor. İnsanlar birbirlerine ikramlarda bulunuyor. Toplu iftarlar yapılıyor. Bunlar çok güzel bir şey. Ama Türkiye’de şöyle bir yanlış gördüm İslam adına; Türkiye’de bakıyorum bazı kişiler Fatiha bilmiyor,  namaz kılmayı bilmiyor. Hindistan’da böyle bir şey göremezsiniz. Tüm Müslümanlar bunları bilir. Yüzde 80’i namaz kılar. Ama namaz kılmayanlarda namaz kılmayı bilir. Türkiye’de namaz kılmayan çok insan gördüm. Ramazan’da biraz daha hassas davranırız.”

DÜNYAYI TANIYIN

Türklere tavsiyelerde de bulunan Jamaluu Dheen, “Türkiye’de yurt dışına çıkmaya korkuyorlar. Halbuki yurt dışına çıkın, dünyayı tanıyın. Farklı diller öğrenin, farklı kültürleri görün. Ben Hindistan’dan geldim, burada çok farklı insanları tanıdım. Dünyadaki 50 farklı ülkeden insanları tanıdım. Onların dillerini, dinlerini, kültürlerini öğrendim. Peygamberimiz “İlim Çin’de olsa alınız” buyurmuş. Bu yüzden dünyaya gitmek, oradaki şeyleri öğrenmek gerekiyor. Orada edindiğiniz tecrübeleri ülkenizde kullanabilirsiniz. Hayat çok çalışıp para kazanmak değil. Biraz da eğlenmek, mutlu olmak gerekiyor. Dünyayı tanıyın diyorum” diyerek sözlerine son verdi. 

TÜRKİYE’Yİ İYİ BİR 

ŞEKİLDE ANLATIYORUM

Hindistanlı Jamaluu Dheen, Necmettin Erbakan Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi. 2 yıldır Türkiye’de olan Jamaluu Dheen, Türkiye’yi çok seviyor. Ülkesinde lisansı bitirdikten sonra yüksek lisans yapmak için yurt dışında bir ülke arayışına giren Jamaluu Dheen, daha çok Avrupa’ya gitmek istiyor. Arkadaşlarının önerisi ve araştırmaları sonucu Türkiye’ye gelmeye karar veren Jamaluu Dheen, daha önce Türkiye ile ilgili bilgisi olmamasına rağmen Türkiye’ye gelmekten oldukça mutlu. İslam ülkelerinin birbirlerini tanımaları gerektiğini belirten Jamaluu Dheen, bu nedenle Hindistan’da Türkiye’yi güzel bir şekilde anlattığını söyledi. 

ALGI OPERASYONU 

YAPIYORLAR

Jamaluu Dheen, önemli bir noktaya değindi. Dünya üzerinde medya aracılığıyla yapılan algı operasyonuna dikkat çeken Jamaluu Dheen, bu yolla Hindistan, Türkiye gibi ülkelerin yanlış tanındığını söyledi. Hindistan’ın bu algı operasyonları nedeniyle fakir, gelişmemiş bir ülke olarak bilindiğini söyleyen Jamaluu Dheen, “Hindistan çok gelişmiş bir ülkedir. Ama yanlış tanıtılıyor. Ya da Hindistan’da ineğe tapılıyor gibi şeyler var. Halbuki Hindistan’da çok sayıda Müslüman da var. Bunların bilinmesşi gerekiyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

BAZI KİŞİLER FATİHA

BİLMİYOR, BU KÖTÜ!

Jamaluu Dheen, “Türkiye ibadet yapmak için çok güzel bir yer. Bu nedenle Ramazan’da da güzel bir atmosfere bürünüyor. İnsanlar birbirlerine ikramlarda bulunuyor. Toplu iftarlar yapılıyor. Bunlar çok güzel bir şey. Ama Türkiye’de şöyle bir yanlış gördüm İslam adına; Türkiye’de bakıyorum bazı kişiler Fatiha bilmiyor,  namaz kılmayı bilmiyor. Hindistan’da böyle bir şey göremezsiniz” diyerek Türkiye’de gördüğü farklı bir noktaya dikkat çekti. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim