Türkiye Cumhuriyeti iki yıl önce, 15 Temmuz akşamında alçakça bir darbe girişimine maruz kaldı. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, ev kadınından öğrencisine, iş adamından esnafına, profesöründen taksicisine kadar her meslekten ve yaş grubundan sokağa çıkarak şehit olan vatandaşlar, cuntacıların emellerine ulaşmasına engel oldu.  15 Temmuz yıldönümünde 15 Temmuz ve sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendiren Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şaban Çalış,  "15 Temmuz bürokratik vesayetin sonu oldu" dedi. 

15 TEMMUZ’DA VERİLEN TEPKİ TÜRKİYE’DE TAŞLARIN YERİNE OTURMASINI SAĞLADI 

Sevdikleriyle bile vedalaşamadan evlerinden çıkan kadın, çocuk, yaşlı, genç her yaştan ve her meslekten vatandaşlar, bedenlerini siper edip tankların ilerlemesine izin vermedi.15 Temmuz yıldönümünde 15 Temmuz ve sonrası yaşanan gelişmeleri Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şaban Çalış,  gazetemize değerlendirdi.

Çalış 15 Temmuz hain bir darbe girişimi olarak öncellikle lanetlenmesi gereken bir hareket olduğunu belirterek, “15 Temmuz hain bir darbe girişimi olarak öncellikle lanetlenmesi gereken bir hareket. Ama Türkiye’nin 15 Temmuz hain darbe girişimine milletin verdiği tepki ve bu darbe girişiminin bertaraf edilmesi Türkiye’de uzun vadede taşların yerine oturmasına imkan sağlamış bir imkan sağladı. Bu açıdan bakıldığı zaman darbe girişimlerinin sonuncusu olarak tarihe geçeceğini düşünüyorum. Gerçekten bürokratik vesayetin sonu oldu diye değerlendiriyoruz. İşin Türkiye siyaseti açısından en önemli yönü de bu diye düşünüyorum” diye konuştu.

15 TEMMUZ’DAN SONRA TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI ARENADAKİ İTİBARI ARTTI 

15 Temmuz’da yaşanan gelişmelerin sonrasında Türkiye’nin uluslar arası politikada güvenlik ile ilgili politikalın daha sağlam yapılmaya başlandığını ifade eden Çalış,  “15 Temmuz’dan sonra yaşanan gelişmeler Türkiye’nin uluslararası politikalarını özellikle güvenlik yönü ile ilgili politikalarını daha sağlam yapmasına da imkan sağlamıştır. Özellikle ordudaki hainlerin temizlenmesi ile birlikte Türkiye’nin yakın bölgesindeki başta Suriye olmak üzere operasyonları daha sağlam bir zemine oturmuş, dolayısıyla Fırat kalkanı başta olmak üzere afrin operasyonu daha başarılı bir şekilde gerçekleşmiştir.  Öte yandan Türkiye’nin 30-40 yıldır başına bela olan PKK ile mücadelede güçlü ve kararlı bir şekilde sürdürülmüş. Bu açıdan baktığımız zaman Türkiye’nin uluslar arası arenadaki itibarını da bu anlamda artırmıştır” diye konuştu.

15 TEMMUZ SONRASINDA TÜRKİYE SİYASETİNDE DEĞİŞİMLER OLDU

15 Temmuz sonrasında Türkiye siyasetinde değişimler olduğunu ifade eden Çalış, “15 Temmuz sonrasında Türkiye siyasetinde değişimler oldu. 15 Temmuz siyasetin gerçek dinamiklerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Türkiye’nin kendi iç dinamikleri ile hareket etmesine ve Türkiye’de siyaseti dizayn etmeye çalışanlarına bir takım dış güçler de Türkiye’de siyaseti dizayn etmeye çalışan bir takım grupların bertaraf olmasına sebep olmuştur. Dolayısıyla milletin iradesinin ortaya çıkmasında yine önemli başlangıç tarihi olarak 15 Temmuz’un görülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDEKİ BİRÇOK ENGEL 15 TEMMUZ İLE BİRLİKTE ORTADAN KALDIRILDI 

Türkiye’de 15 Temmuz’dan sonra yaşanan gelişmelerden sonra, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı yönetim sistemi ile daha aktif bir ülke haline geleceğini ifade eden Çalış, “Türkiye’de yeni model yönetim sistemi ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı yönetim sistemi ile Türkiye daha aktif bir ülke haline geleceğini düşünüyorum. Karar alma mekanizmaları daha hızlı bir şekilde çalışacak.  Türkiye’nin önündeki birçok engel 15 Temmuz ile birlikte ortadan kaldırılmış. Türkiye kendi yönünü ve yolunu rahatlıkla çizebilecek ülke haline gelmiştir. Ancak her zaman yinede tetikte olmak, 15 Temmuz Türkiye’deki insanlara su uyur düşman uyumaz atasözü hatırlatırsınca her zaman tetikte olmayı bir kez daha önümüze koymuştur” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim