Kadim şehir Konya, ecdadın bıraktığı tarihi mirasla, ülkemizin önemli şehirleri arasında yer alıyor. Hz. Mevlana, Şems-i Tebrizi, Sadrettin Konevi gibi manevi önderlerin de buluşma noktası olan Konya, hem tarihi açıdan hem de inanç turizmi açısından dikkat çeken şehirler arasında bulunuyor. Bu özelliklerinin yanında Konya, son yıllarda modern şehirleşme adına yapılan yatırımlarla, günümüz şartlarına uygun turizm alanlarıyla da göz dolduruyor. Bu yatırımların en dikkat çekenleri ise Selçuklu Belediyesi'nce gerçekleştirilmiş durumda. Selçuklu Belediyesi hem tarihi mirasa sahip çıkarak, bu mirası ihya etme anlamında çalışmalar yaparken hem de modern turizm alanları kazandırıyor. Selçuklu Belediyesi'nin yapmış olduğu çalışmalardan en dikkat çekenleri Sille, Tropikal Kelebek Bahçesi ve Gevale Kalesi. Konya tarihinin önemli mekanlarından olan Sille'de yapılan restorasyon çalışmaları ile bölge canlandırılarak turizmde önemli bir mekan haline getirildi. Yine tarihi açıdan önemli kalıntıların olduğu Gevale Kalesi de, Selçuklu Belediyesi'nin desteğiyle turizme kazandırılıyor. Gevale Kalesi'nde devam eden çalışmaların tamamlanmasıyla Konya'ya yeni bir turizm alanı kazandırılmış olacak. Ayrıca günümüz şartlarına uygun olarak modern altyapısıyla Selçuklu Belediyesi tarafından kazandırılan Tropikal Kelebek Bahçesi de yine şehre kazandırılmış önemli bir turizm alanı olarak dikkat çekiyor. 

SİLLE KAZANDIRILDI

5 bin yıllık tarihi ile dikkatleri üzerinde toplayan Sille, önemli bir kültür merkezi olarak oldukça ilgi çekiyor. Geçmişinde bir çok farklı inançtaki insanların izlerini taşıyan Sille’de, tarihi camileri, evleri, kilisesi, barajı gibi önemli unsurları içinde barındırıyor. Bu nedenle, özellikle son yıllarda Sille’nin tarihten aldığı bu önemli nitelikleri ortaya koymak ve sergilemek amacıyla çok sayıda çalışmalar yapıldı. Selçuklu Belediyesi tarafından Sille’nin korunması, güzelleştirilmesi ve turizme kazandırılması çalışmaları Sille’ye büyük değer kazandırdı. 

YENİDEN AYAĞA KALKTI

Sille, İç Anadolu bölgesinde, Konya’nın 8 kilometre Kuzey batısında deniz seviyesinden bin 152 metre yüksekte iki dağ arasında vadi görünümünde olan bir yerleşim merkezi. Bazı kaynaklara göre Selçuklular zamanında İsiyle ve Silye adıyla anılan Sille, Osmanlılar döneminde bu ismin yanı sıra Su dirhemi nahiyesi adıyla da anılıyor. 1800’lü yıllardan itibaren nüfusunda hızlı bir artış olan Sille’nin 1900’lü yıllarda 16 mahallesi olup nüfusu 19 bin kişiye ulaşıyor.1900’lü yılların başında tren yolunun yapılması, Müslüman halkla iç içe yaşayan gayr-i müslimlerin mübadelesi, usta ve sanatkârların Sille dışına gitmeleri ve ulaşım yetersizliği gibi sebeplerle Konya’ya ve diğer yerlere yapılan göçler ve boşalan evlerin yıkılışı ile Sille bazı güzelliklerini kaybetmeye başlasa da son yıllarda Selçuklu Belediyesi öncülüğünde yapılan çalışmalarla Sille yeniden canlandı.

SİLLE EVLERİ RESTORE EDİLDİ

Sille’nin tarihi ve kültürel özelliğinden dolayı Selçuklu Belediyesi Sille’yi turizme kazandırmak ve tarihi yaşatmak amacıyla bölgede önemli çalışmalar yürüttü. Selçuklu Belediyesi, Sille’nin turizme kazandırılması ve ayağa kaldırılması amacıyla çalışmalara başladı. Bu çalışmalar her geçen gün hızlandırılarak, Sille bütünüyle restorasyona sokuldu. Tarihi camilerin, kiliselerin, köprülerin yanı sıra Sille’de, eski Sille evleri de restore edilerek, güzel bir görünüme kavuşturuldu. Son olarak Sille Subaşı Camii'nin restorasyon işini bitiren Selçuklu Belediyesi, Subaşı Hamamı'nda da çalışmaların sonuna geldi. Eski tarihi hamamın restorasyonunun da bitmesiyle Sille'de restorasyonlar tamamlanacak. 

SİLLE BARAJ PARKI YENİ CAZİBE MERKEZİ OLDU

Selçuklu Belediyesi ile DSİ 4. Bölge Müdürlüğü arasında 2011 yılında imzalanan protokol ile Selçuklu Belediyesi’ne devredilen Sille Himmet Ölçmen Barajı hayata geçirilen proje ile Konya’nın cazibe merkezi haline geldi. 21 milyon TL’ye mal olan proje ile Sille Baraj Park'ta doğal alanlar korundu. Mevcut bitki örtüsüne ilave olarak ise 9 bin 567 fidan dikildi. Ayrıca parkın farklı bölgelerine yerleştirilen 80 adet kamelya ve 100 adet piknik masası bulunuyor.

SELÇUKLU KANATLANDI

Selçuklu Belediyesi tarafından şehre kazandırılan ve 2015 yılında hizmete açılan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Konya'ya yeni bir ufuk açtı. "İnsanla doğa arasındaki bağı kurma" hedefiyle açılan yatırım, hedeflerinin ötesinde bir karşılık buldu. Yılda yaklaşık 400 bin ziyaretçi alan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Konya turizmine önemli katkılar sağlayan bir mekan haline geldi. Öyle ki; sadece Konya Tropikal Kelebek Bahçesi'ni görmek için yılda 50-55 bin ziyaretçi geliyor. Bu da Konya'nın turizmine önemli bir katkı sağladığını kanıtlıyor. Ayrıca bazı uluslararası turistlik bölge araştırmalarında da Konya'nın en önemli turizm mekanı olarak Konya Tropikal Kelebek Bahçesi 2. sırada gösteriliyor. Bu durum yine yatırımın turizmine olan katkısını gözler önüne seriyor.

TÜRKİYE'DE TEK

Türkiye'nin alanında ilk ve tek olma özelliğini barındıran Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Avrupa'nın da en büyüğü durumunda. 7 bin 200 metrekarelik toplam alanı bulunan yatırımın kullanım alanı 3 bin 600 metrekare.  Proje kapsamında bin 597 metrekarelik bir alan oluşturulmuş durumda. Bu alanda kelebeklerin doğal yaşam ortamını oluşturmak için yapay kayalar, göletler, özel bitkiler bulunuyor. Farklı kotlarda ilerleyen yaya sirkülasyon yolu, tropikal kelebek bahçesi ve koza oluşumları da yine bu bölüm içerisinde yer alıyor. Tropikal bitki yetiştirilebilecek alanlar, değişik böcek türleri ile ilgili görsel objelerin olduğu böcek müzesi, yaşam döngüleri ile ilgili projeksiyonlu sunumların yapıldığı sinema salonu, çok amaçlı salon ve kafeteryası da mevcut. 

ÇOK SAYIDA KELEBEK ÇEŞİDİ MEVCUT

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, tropikal kelebeklerin doğal yaşamını sağlamak amacıyla dizayn edilmiş durumda. Bu anlamda tropikal mevsim şartları düşünülerek nem ve sıcaklık oranları sürekli sabit tutuluyor. Kurulan sistem sayesinde tropikal bahçe kısmında 26 derece sıcaklık ve yüzde 80 nem mevcut.  Bu da kelebeklerin doğal yaşam alanına uygun bir ortam sağlıyor. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi'nde şuanda farklı çeşitlerde olmak üzere 460-480 arasında kelebek çeşidi bulunuyor. Bu kelebeklerin 60'ı endemik olarak sadece burada bulunuyor. 

ÖZEL BİR AMACI VAR

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi'nin bir turizm ve cazibe merkezi olması dışında özel bir amacı da bulunuyor. Doğaya uygun bir şekilde dizayn edilen Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, çocuklara doğa ve hayvan sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Aynı zamanda doğayı ve bazı canlı türlerinin de tanınması sağlanarak önyargıları ortadan kaldırıyor. Böylece doğada var olan canlılar arasında bir bağ oluşturulmasına katkı sunulmuş oluyor. 

GEVALE KALESİ YENİ BİR TURİZM ALANI OLACAK

Selçuklu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin iş birliği ile tarihi Gevale Kalesi'nde kazı çalışmaları gerçekleştiriliyor. 2013 yılından bu yana yoğun çalışmaların sürdüğü Gevale Kalesi kazı çalışmaları sırasında Roma, Bizans, Selçuklu ve Karaman Beyliğine ait çok sayıda mimari kalıntıların izlerine rastlıyor. Selçuklu Belediyesi tarafından desteklenen arkeolojik kazı çalışmaların tamamlanmasıyla Konya turizmi açısından önemli tarihi varlıklar gün yüzüne çıkarılmış olacak.  

SELÇUKLU BELEDİYESİ'NDEN TARİHE VEFA

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Selçuklu Başşehri olan Konya, tarihi mirasıyla dikkat çeken önemli şehirler arasında yer alıyor. Bu anlamda şehrin tarihi dokusunu destekleyerek önemli bir vefa örneği gösteren Selçuklu Belediyesi, Selçuklu sınırları içerisinde yer alan bu tarihi yapıların gün yüzüne çıkartılması noktasında önemli çalışmalar yürütüyor. Şehrin önemli bölgelerinden olan Sille'de bunu en güzel örneklerini sergileyen Selçuklu Belediyesi, Sille'de yaptığı restorasyon çalışmalarıyla büyük takdir toplamıştı. Bu konudaki desteklerini genişleten Selçuklu Belediyesi, Konya'nın önemli tarihi mekanlarından olan Gevale Kalesi'nin de gün yüzüne çıkartılması adına önemli desteklerde bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi ile işbirliği yapan Selçuklu Belediyesi, burada yapılan kazı çalışmalarını destekleyerek, hem tarihi bir mekanın kazandırılmasını sağlayacak hem de şehre yeni bir turizm alanı kazandıracak. 

ONUR KALKAN

Editör: TE Bilişim