İMKB Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri “Turizmde Eksiler Artıya Dönüşüyor” başlıklı Erasmus+ projesi kapsamında 3 hafta Prag’da staj yaptılar. 

Projeyle ilgili bilgilendirme yapan Okul Müdürü Mehmet Çorak, “2 grup halinde, 3 eğitmen ve 1 idareciyle bu güzel çalışmayı gerçekleştirdik. Erasmus+ projemiz Çekya’nın Prag şehrindeydi. Öğrencilerimiz 2 grup halinde buraya giderek hem 3 haftalık bir staj dönemi geçirdiler hem de başka bir kültür gördüler.Gerçekten başarılı ve güzel günler geçirdik. Projenin sonunda Erasmus+ öğrencilerimizPrag’ın (Çekya’nın) iş ve sosyal hayatını öğrendiler.Öğrencilerimizin farklı kültürle tanışıp, iletişime geçme yetenekleri arttı.Öğrencilerimizin kendi başlarına seyahat etme becerileri arttı. Yeni arkadaşlar edindiler.Öğrencilerimiz kendi ayakları üzerinde durmayı öğrendiler.Öğrencilerimiz kendilerini tanıma imkânı buldu, yeteneklerini geliştirdi.Farklı kültürden insanlarla tanışmak, konuşmak öğrencilerimiz yaşam pencerelerini genişletti” dedi.

Prag’daki ortakları olan Hotelova Skola’da karşılıklı iletişim kurduklarını ve öğrencilerin uygulamalı eğitim imkanı da elde ettiğini dile getiren Mehmet Çorak, “Öğrencilerimiz bizim okulumuz gibi turizm eğitimi veren Avrupa’daki bir okulla, kendi okullarını da karşılaştırma imkânı buldular.Sonuç olarak, biz okul olarak başarılı ve mutlu bir proje gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

‘ERASMUSLA ÖZGÜVEN KAZANDIK’

Proje kapsamında Prag’a giden öğrencilerden Furkan Çiçek de, Erasmusun kendisine çok şey kattığını ancak en önemlisinin özgüven olduğunu dile getirerek, “Yabancı dil seviyem daha da çok arttı. Özgüvenim sayesinde artık insanlarla daha iyi iletişim kurabiliyorum. İnsanlarla farklı bir dilde, sağlıklı bir iletişim kurmak gerçekten çok garip ve eğlenceli bir durum. Bunun yanı sıra genel kültürüm daha yüksek bir seviyeye ulaştı. Olaylara bakış açım değişti. Çünkü buradaki insanlar, örf ve adetler farklı. Olaylara onların perspektifinden bakabiliyorum artık. Bu benim açımdan çok önemli bir şey. Geliştiğimi ve artık daha olgun düşünebildiğimi bilmek mutluluk verici. Burada kendi ülkemden uzak bir kültür görmek bana gerçekten çok ilginç ve garip geldi. Başka inançları, gelenekleri tanımak ilginç ve bir o kadar da eğlenceli idi. Bu proje için beni seçip onurlandırdıkları için öğretmenlerime ve okul yönetimine şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı. 

‘SADECE İŞ DEĞİL, BİRÇOK ŞEY ÖĞRENDİK’

Erasmus programı kapsamında gittikleri Prag şehrinde sadece eğitim almadıklarını, oradaki eğitim sistemini ve kurumları tanımanın yanında Prag’ın tarihi ve kültürel değerleri, iş hayatı, ekonomik yapısı ve benzeri birçok konuda fikir sahibi olduklarını dile getiren Dilara Sare Gürel ise, “Yabancı ülkelerin şirketlerini tanımak için çok güzel bir fırsattı buraya gelmemiz. Kişi veya kurumlarla iletişim yeteneği sayesinde özgüven sorunlarımın biraz daha azaldığını fark ettim. Özgüvenimden dolayı herhangi biriyle konuşurken veya kendimi ifade ederken çekinmek burada söz konusu değildi benim için. Kültürlerini tanımak da bilgilerime katkı sağladı. Ayrıca şunu da eklemek istiyorum ki Erasmus Projesine katılmak ve hazırlanmak kolay değil. Belgeleri hazırlama ve bu süreçte yine bir özgüvene gerek duymak ve halledebilmek sorumluluk sahibi olduğumu da hissettirdi ve bu durumun farkında olmama yardım sağladı. Benim görüş açım olarak da yurt dışında eğitim görme, çalışarak deneyim kazanma ve ayrıca dil eğitimine destek olarak da aklıma yerleşti. Bana en çok kazandırdığı şey özgüven ve eğitim konusudur. Bunun yanı sıra bana kazandırdığı en büyük şey ise bilgidir. Buraya geldikten sonra fazlasıyla tarihi alanda olsun insanlarla olarak olsun birçok bilgi edindim. Kesinlikle katılmak gerek ve çaba saf etmeye değecek bir proje” dedi. 

MEVLÜT EGİN

Editör: TE Bilişim