Bayram namazının sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyularak Konya genelinde bulunan camilerde kılınacağına dikkat çeken İl Müftüsü Poçanoğlu, “Bayram namazları sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyularak bütün Camilerimizde ve ayrıca Covid-19 salgını sebebiyle Mevlana meydanı, yeni Stadyum, eski Stadyum Musalla mezarlığı namazgahı ve Saraçoğlu mahallesi Stadyumunda sabah namazıyla birlikte kılınacaktır. Hemşerilerimizi seccade ve maskeleriyle hem Camilerimize hem açık alanlara davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

KURBAN HİZMETLERİ DENETLEME EKİBİ KURULDU

2020 yılı kurban hizmetlerinin uygulamasına dair tebliğin 18. Maddesi gereğince İl Müftülüğü Kurban Hizmetleri Denetleme Ekibi kurulduğuna dikkat çeken Poçanoğlu, “2020 yılı kurban hizmetlerinin uygulamasına dair tebliğin 18. Maddesi gereğince “İl Müftülüğü Kurban Hizmetleri Denetleme Ekibi” kurulmuştur. Bu ekip Kurban Bayramı’nda ibadet maksadıyla kurban kesecek vatandaşlarımızın bu görevlerini ifa ederken kurbanın dini hükümlerine, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde kesmelerini kontrol edecek ihtiyaç olursa bu hususlarda rehberlik edecek bu konuda Konya Valiliği Hıfzıssıhha Kurulunun 01.07.2020 tarih ve 78 sayılı kararlarına uyulup uyulmadığını kontrol edecektir. Ülkemizde vekaletle kurban organizasyonlarının denetimi Diyanet İşleri Başkanlığımızca yürütülmektedir. Bu sebeple bu organizasyonları yurt içi kurban denetim formları çerçevesinde Müftülüklerimiz tarafından denetlenecektir. Denetimde vekaletle kurban kesim organizasyonlarının dini hükümlere uygunluğu, şeffaf ve hesap verilebilirlikleri gibi hususlar üzerinde durulacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle başta ülkemiz ve milletimiz olmak üzere Konya merkez, ilçeler ve mahallelerimizde yaşayan kardeşlerimizin, Türkiye’nin çeşitli illerinde ve yurt dışında yaşayan Konyalıların, Alem-i İslam’ın mübarek bayramlarını tebrik eder, Kurban Bayramının milletimizin, İslam dünyasının, bütün insanlığın huzur, esenlik ve mutluluğuna vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz eder, sağlık, bereket ve afiyet dilerim. Bayramınız Mübarek Olsun.”

TDV’DEN VEKALETEN KURBAN FAALİYETİ

Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV), 81 il 922 ilçe 75 ülke ve 280 bölgede vekaletle kurban keseceğine de dikkat çeken İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, “Kurban sözlükte Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey demektir. Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uyun olarak kesmektir ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban, İslam ümmetinin şiarı ve milletimizin dini hayatında önemli bir yere sahiptir. Kurban gerektiğinde Müslümanın bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Kurban ibadetinin ruhunda Hakk’a yakınlık halka fedakarlıkta bulunma infak etme paylaşma anlayışı vardır. Türkiye Diyanet Vakfı yurt içinde 424 İl ve İlçe merkezi ve yurt dışında 149 Ülkede ve 423 bölgede kurban kesmiştir.2020 planlaması ise 81 İl 922 İlçe 75 Ülke 280 bölgede kurban kesecektir. 2019 yılında 453 bin 560 kurban kesilmiş 3 milyon 764 bin 548 aileye kurban eti ulaştırılmıştır. 1993’ten günümüze 2 milyon 244 bin 726 hisse kurban kesilerek 18 milyon 822 bin 740 kişiye kurban eti ulaştırılmıştır. Şehrimizden;2016 yılında 3 bin 428 hisse,2017 yılında 3 bin 400 hisse ,2018 yılında 9 bin 781 hisse,2019 yılında 9 bin 377 hisse kurban bağışı yapılmıştır.2020 yılı hedefimiz 10 bin hissenin üzerine çıkmaktır. Türkiye Diyanet Vakfı Türkiye’de ve Dünya’da vekaletle kurban organizasyonunda güvenin, dikkat ve hassasiyetin sembolü haline gelmiştir. Hayırsever milletimizin Dünya’ya uzanan iyilik eli haline gelmiş ve kurban etlerini Ülkemizde ve yeryüzünün en muhtaç coğrafyalarında ihtiyaç sahiplerine ulaştırmıştır. Vakfımız kurbanları Dünya’nın her yerinde İslami usullere uygun olarak kesmekte kurban kesimleri öncesi ve sonrası bağış sahibini şeffaf bir şekilde bilgilendirmektedir. Kurbanlarımızı 7 kıtada milletimizin iyilik eli olarak mağdur ve muhtaç Müslümanlara ulaştırmaktadır” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim