Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘hurda araç teşviki’ düzenlemesinin ardından sıfır araç piyasası hareketlendi. Düzenleme ile 16 ve daha büyük yaştaki aracını hurdaya ayıranlara Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi yapılacağı açıklanmıştı. Bu kapsamda son zamanlarda yüksek olan sıfır araç piyasası hurda araç teşviki düzenlemesi ile beraber hız kazandı. Sıfır araç satışı yapan bayi temsilcileri hurda araç teşvikine yoğun bir talep olduğunu ve araç satışlarında artış olduğunu dile getirerek teşvik haricinde kendilerine özel ilave indirimler de uyguladıklarını da belirtti. Maliye Eski Bakanı Naci Ağbal, daha önceden yaptığı açıklamada, düzenlemeden yararlanmak isteyen vatandaşların hurda araç teşviki ile ilgili işlemlerini 2019 yılı sonuna kadar bitirmesi gerektiğini belirtmişti. Ağbal, ayrıca teşvikten yararlanılabilmesi için, yeni alınacak aracın hurdaya çıkarılan veya ihraç edilen araçla aynı cinsten olması gerektiğine işaret ederek, "Örneğin, kamyonetini hurdaya ayıran bir kişi, yeni kamyonet alımında teşvikten yararlanacak. Diğer araçlar için de aynı kural geçerli" konusuna da dikkat çekmişti. 

“HURDA TEŞVİKİ SIFIR ARACA TALEBİ ARTIRDI”

Koyuncu Fiat Otomobil Satış Müdürü Murat İçil, hurda teşvik indirimine talebin arttığını dile getirdi. İçil, 2019 yılının Aralık ayına kadar kampanyanın devam edeceğini de vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti: “Hurda teşviki kampanyası başlayalı yaklaşık 2 ay oldu. 2 aylık süreç içerisinde önceki aya göre son zamanlarda oldukça talep fazlalaştı. Elinde hurda araç olup kampanyadan yararlanan müşterilerimiz oldu birde elinde hurda aracı olmayıp da kampanyadan yararlanmak isteyen müşterilerimiz oldu. Bildiğimiz üzere 2019 yılının Aralık ayına kadar devam edecek bir süreç var. Biz o sürece kadar müşterilerimize bu konuda yardım etmeye devam edeceğiz. Ellerinde araç olmasa bile biz kendilerine bu konuda yardımcı olarak indirimlerle ilgili destek sağlamaya devam edeceğiz. ‘Hurda aracım yok, indirimlerden yararlanamıyorum’ diye müşterilerimiz asla düşünmesin, sadece bize başvurmaları yeterli”

TOPLAM 15 BİN LİRALIK İNDİRİM VAR!

Hurda teşvik indirimi ile birlikte Fiat’a özel olarak artı 5 bin TL daha indirim uygulandığını dile getiren İçil, “10 Bin TL olan teşvikin yanında, Fiat’ın sağlamış olduğu artı 5 bin TL’lik daha teşvik var. EgeaSedane1.4 benzinli Easy model aracımızın fiyatı şuan da 79 bin 900 TL. Fiat tarafından sağlanan 5 bin TL’lik indirim ve 10 bin TL’lik hurda indirimi ile birlikte aracın fiyatı 64 bin 900 TL’ye tekâmül ediyor. Bu rakamda şuan gerçekten iddialı bir fiyat. Tüm bunların yanında 5 yıl garanti ve LPG montajı yapıyoruz. LPG’nin fiyatı da 2 bin 250 TL. Müşterilerimiz 5 yıl garanti süresi bozulmadan aracına LPG taktırıp alabiliyor” diye konuştu.

“HURDA TEŞVİKİ İNDİRİMİNE İLAVE 7 BİN TL’LİK İNDİRİM”

Çelik Motorlu Araçlar Renault ve Dacia Satış Müdürü Bülent Tutar ise, hurda araç teşvik düzenlemesinin araç piyasasının hızlanması açısından son derece doğru bir uygulama olduğunu dile getirerek ifadelerine şu şekilde yer verdi: “Hurda teşvik kampanyası başlayalı yaklaşık olarak 2 ay oldu. İlk zamanlara göre talep daha da çok arttı. Çelik Motorlu Araçlar Renault ve Dacia bayisine gelen bütün vatandaşlarımıza hurda teşvik indirimi noktasında yardımcı oluyoruz. Ayrıca Renault ve Dacia olarak hurda teşvik indirimlerine özel kampanyalarımız bulunuyor. Renault olarak, Hurda teşvik indirimlerinden yararlananlara, Symbol alımlarında ilave 7 bin TL, Clio ve Kangoo alımlarında ilave 5 bin TL’lik indirim fırsatı sunuyoruz. İlgili indirim sadece devletin Hurda Teşvikine ilişkin uygulamasından yararlanan müşterilerimizin kendi adlarına, yeni bir Symbol, Clio HB, ClioSportTourer, KangooMultix, Kangoo Express satın almaları durumunda geçerlidir. Dacia’da ise Temmuz ayında Hurda Teşviki indiriminde yararlananlara, Sandero ve Dokker alımlarında ilave 5 bin TL’lik indirim fırsatı sunuyoruz.”

HURDA ARAÇ TEŞVİKİ SADECE OTOMOBİL İÇİN GEÇERLİ DEĞİL!

Sadece otomobil değil, 16 ve daha büyük yaştaki arazi taşıtı, panelvan, kamyon, kamyonet, otobüs ve minibüs türü araçların hurdaya ayrılması veya ihraç edilmesi ve karşılığında yeni araç alımı halinde önemli bir ÖTV teşvikinden yararlanılacağının altını çizen Maliye Eski Bakanı Ağbal, şunları kaydetmişti: "Söz konusu Bakanlar Kurulu kararıyla, bu durumda sağlanacak ÖTV teşviki tutarları ile hurdaya çıkartılacak veya ihraç edilecek araçların teslim edilmesi gereken yerler veya kişiler ve bunlarda aranacak nitelikler belirlendi. Buna göre, yeni alınacak otomobil ve arazi taşıtlarının vergisiz fiyatı 46 bin lirayı aşmayanlar için 10 bin lira, vergisiz fiyatı 46 bin ila 80 bin lira arasında olanlar için 8 bin lira, vergisiz fiyatı 80 bin lirayı aşanlar için 3 bin lira ÖTV indirimi sağlayacağız. Bu tutarları yerli üretimin rekabetçiliğini destekleyecek şekilde belirledik. Otomobil ve arazi taşıtları dışında kalan ve yeni alınacak kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs ve panelvan cinsi araçlarda ise fiyat ayrımı yapılmaksızın 10 bin lira ÖTV indirimi yapılacak."

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim