Tespih meraklıları Pazar hariç her gün Kapu Camii civarında biraraya geliyor. Tespih fiyatları ise işçiliğe ve çeşidine göre değişiyor 

Tespih sevdalıları haftanın her günü Tarihi Konya Bedesten Çarşısı'ndaki Kapu Camii civarında buluşuyor. Koka, kehribar, oltu ve katalin gibi kaliteli tespihlerin fiyatları ise işçiliğine göre değişse de yüksek. İnce işçiliği ile neredeyse her kesimden insanın ilgi duyduğu tespih, koleksiyoncuların yoğun ilgisini çekiyor. 

Osmanlı'dan günümüze gelen Türk kültürünün vazgeçilmez tutkusu tespihi, kimi aksesuar olarak kullanır, kimi stres atmak için. Tespih kullanımı zaman içerisinde gelişmiş ve tespih yapımı da sanat haline gelmiş.

Kapu Cami etrafında biraraya gelen tespih meraklıları, güzel bir görüntü oluşturuyor. 

Tespih satışını gerçekleştirenlerin ise  çoğu emekli. Tespih satarak hem vakit geçiriyorlar hem de para kazanıyorlar. Tespih fiyatları ise kalitesine göre değişiyor. Bazı tespihlerin fiyatı dudak uçuklatıyor. Araba fiyatına tespih satan da var. 5 liraya da 10 bin liraya da tespih satılıyor. Satıcılar güvenlik için değerli tespihleri tezgâha koymuyor. Cebinde saklıyor. İsteyen olursa değerli tespihleri çıkarıyorlar. 

HER BÜTÇEYE VE ZEVKE UYGUN TESPİH MEVCUT 

Tespih tutkunu ve satıcısı Hacı Mehmet Toker, tespihe 10 yıldır tutkusunu olduğunu belirterek, “Konya’da tespih tutkunları olarak Pazar günü hariç haftanın her günü Kapu Camii civarında bir araya geliyoruz. Buraya gelen arkadaşlarımızla tespih üzerine sohbetler yapıyoruz, çayımızı içiyoruz. Sıkma,kehribar, ateş ve koka tespihlerimiz yoğun ilgi görüyor. Tespih tutkunları tespihlerimize yoğun ilgi gösteriyor. İlgiden oldukça memnunuz. Her bütçeye ve her zevke uygun tespihlerimiz mevcut” ifadelerini kullandı.

 KOLEKSİYONELLER YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR

Tespihlerin her birisinin ayrı bir değere sahip olduğunu ifade eden Mevlüt Tütüncü ise, “Koka, kehribar, oltu ve katalin gibi cins tespihler her zaman değerlerini koruyor. Konyalı tespihçiler olarak bizim önem verdiğimiz tek şey dürüstlük ve kaliteli tespih satmak. Burada arkadaşlarımızla hem ibadetimizi yapıyoruz. Hem de tespih satışı yapıyoruz. Tespihlerimize özellikle koleksiyoneller yoğun ilgi gösteriyor” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: TE Bilişim