Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığında konuşlanan ve "Barış Kartalı" olarak adlandırılan 4 Havadan İhbar Kontrol (HİK) Uçağı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girdiği 2014 yılından bu yana, önemli bir görev üstlenmiş durumda. Üstün teknolojiyle donatılan ve özel yeteneklere sahip olan Barış Kartalı uçakları, özellikle terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlarına da büyük katkı sağlıyor. Bu kapsamda, terör unsurlarına yönelik olarak 16 gün önce Irak’ın Kuzeyindeki Hakurk Bölgesi’ne başlatılan ve başarıyla devam eden ‘Pençe Harekatı’nda da kilit rol üstlenen Barış Kartalı, harekata büyük katkılar sağlıyor.  

PENÇE HAREKATI’NA BARIŞ KARTALI

2014 yılında TSK’nın envanterine giren Barış Kartalı olarak adlandırılan 4 adet HİK uçağı, Türkiye’nin havadaki gözü ve kulağı olmaya devam ediyor. Göreve başladığı günden bu yana Türkiye’nin askeri gücüne güç katan “Barış Kartalı”, terörle mücadele kapsamında devam eden operasyonlarda önemli görevler üstleniyor. Gelişmiş radar teknolojisiyle havadan ve karadan gelen tehditleri tespit edebilen Barış Kartalı, bu sayede TSK’nın diğer unsurlarına bilgi aktarımı yaparak, yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçiliyor. Aynı zamanda tehdit olabilecek unsurları tespit ederek, bilgi aktarımı sayesinde belirlenen hedeflerin bertaraf edilmesine katkı sağlıyor. Bu anlamda önemli bir görevi bulunan ‘Barış Kartalı’ daha önce TSK tarafından başarıyla gerçekleştirilen “Fırat Kalkanı” ve “Zeytin Dalı” Harekatlarına da büyük katkılar sunmuştu. Şimdilerde ise Irak’ın Kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik devam eden “Pençe Harekatı”na katkı sunan “Barış Kartalı”, havadaki gözümüz oluyor. 

TÜRKİYE SINIRLARI VE SINIR ÖTESİ GÖZETİM ALTINDA

30-40 bin fit yüksekliye çıkabilen HİK uçakları 10 saat havada kalabiliyor. Yüksek teknolojiyle donatılan uçaklarla 400 kilometreye kadar ulaşan görüş açısıyla, büyük avantaj sağlanıyor. Uçakta bulunan radar teknolojisiyle aynı anda bin 500 hedef tespit edilebiliyor. Bu sayede envanterde bulunan 4 HİK uçağının aynı anda havada kalmasıyla, ülkenin Doğudan Batıya, Kuzeyden Güneye tüm sınırları kontrol altında tutulabiliyor. Terörle mücadelede büyük faydalar sağlayan HİK uçakları, karadan ve havadan gelebilecek tehditleri önceden tespit edebilme kabiliyeti sayesinde, TSK’nın diğer unsurlarını “uyarıcı” rol oynuyor. Böylece özellikle hedefe doğru uçan jetlerin olası tehditlere karşı manevra yaparak, oluşabilecek olumsuzluklar önceden engellenmiş oluyor.  1 uçakta bulunan toplam 12 kişilik uzman ekip, alıcılardan gelen verileri değerlendiriyor, tüm trafiği denetliyor. 

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim