ÖSYM’nin sınav sonuçlarını açıklamasının ardından 6 Ağustos itibariyle tercih dönemi de başlayacak. Adaylar tercihlerini, 06-14 Ağustos 2020 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklar. Tercih işlemleri, 14 Ağustos 2020 tarihinde saat 23.59'da sona erecek. Eğitimci Yazar Şeyma Eken Demirkol, üniversite tercih sürecini kolaylaştırmak için öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

‘TERCİHLER GENİŞ ARALIKLI TUTULMALI’

2020 YKS de uygulanan bir takım değişiklikleri de göz önünde bulundurarak tercihler geniş aralıklı tutulması gerektiğine dikkat çeken Eğitimci Yazar Şeyma Eken Demirkol, “28 Temmuz 2020 tarihinde 2020 YKS sonuçlarının açıklanması ile birlikte, 6-14 Ağustos tarihleri arasında milyonlarca öğrenci üniversite tercihi yapacak. Tercih yapacak öğrencilerin dikkat etmesi gereken önemli hususlar vardır. Bunlardan biri; lisans tercihlerinde başarı sıralamalarını dikkate alarak tercihlerin geniş aralıklı yapılmasıdır. Önlisans tercihlerinde ise sıralamalarını dikkate alacakları gibi puanlarını da dikkate alarak sıralamalarını yapabilirler.2020 YKS de uygulanan bir takım değişiklikleri de göz önünde bulundurarak tercihler geniş aralıklı tutulmalıdır. 2020 Yükseköğretim Programlarında, ön lisans programlarını tercih edebilmek için TYT’den en az 150 puan almış olmak gereklidir.2020 Yükseköğretim Programlarında, merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünden en az 170 puan almış olmak gereklidir.” ifadelerini kullandı.

‘YETENEKLERE UYGUN BÖLÜMLER TERCİH EDİLMELİ’

Üniversite tercihi yapacak adayların yeteneklerine uygun bölümler tercih etmesi gerektiğine dikkat çeken Demirkol, “Tercih yaparken düşünülmesi gerek bir diğer husus da doğru, kendi yeteneklerine uygun bir bölüm seçmektir. Bireyler meslek seçimini yaparken kendilerine özgü yetenekleri, deneyimleri, istekleri ve şartları doğrultusunda hareket etmelidirler. Meslek sadece para kazanmak ya da geçimini sağlamak amacı ile yapılan bir etkinlik değildir, bireyin kendini ifade etmesi ve her anlamda kendini gerçekleştirmesidir. Meslek seçimi yaparken sağlıklı karar verebilmek, sonrasında mutlu ve başarılı olabilmek için sorgulanması gereken durumlar vardır. Bunlar; Hangi alanlarda başarılı ve yetenekli olunduğu konusu en önemli sorgulamalardan bir tanesidir. Yetenek, meslek hayatındaki başarıyı etkileyen ve belirleyen bir husustur. Bir diğer sorgulanması gereken alan, yapmaktan hoşlanıldığı ve hangi konulara ilgi duyulduğu ile ilgilidir. Zorlama olmadan gerçekten severek yapılacak etkinlikleri dikkate almak gereklidir. Hangi alanlar ilginizi çekiyor? Teknik, sosyal, sağlık vs. Meslek seçiminde kişisel özellikler ile meslek arasındaki uygunluk oldukça önemlidir. Çünkü yapılan meslek ile kişisel özellik uygun olmazsa meslek hayatında başarı düşük olacaktır ve mutsuzluklara neden olacaktır. Meslek seçimi yapmadan önce mutlaka meslekleri de tanımak gereklidir. Yani bireylerin meslek seçimlerini yaparken kişisel özelliklerini dikkate alıp o meslek özelliklerini tanıyıp karşılaştırma yaptıktan sonra seçim yapmaları doğru olacaktır. Seçim yapılan meslek ile ilgili birey kendini geliştirmek için gerekli eğitimleri araştırmalıdır, seçtiği meslekteki kişiler ile fikir alışverişi yapmalıdır. Yaşamış olduğumuz dönemde artık kişinin eğitimlerinin yanı sıra oluşturduğu insan network ağı ve kişisel özellikleri daha ön plandadır. Özel sektörde kariyer olanaklarını arttırmak için network ağını iyi kullanan birey hem imkanları bakımından hem de kendine uygunluğu bakımından daha kolay ve nitelikli işler bulacaktır” şeklinde konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim