Tarihin en derinlerinden günümüze kadar sürekli Konya’nın gölgesinde kalan, Konya ve Konyalılar tarafından yapılan yatırımlarla ihya olan, Konyalılar’ın gösterdiği yoğun ilgi ile ekonomisi büyük ölçüde canlı kalan Antalya’nın Alanya ilçesinde bir grup tarafından hazırlanan ve içerisinde aşağılayıcı içeriklerin bulunduğu video sosyal medyada kısa sürede yayıldı. Videoyu izleyen Konyalıların göstermiş olduğu büyük tepki karşılık buldu. Böylesi büyük bir terbiyesizliğe imza atan şahıslar, aldıkları tepki üzerine videoyu kaldırıp, Konyalılardan özür dilemek zorunda kaldı. 

‘ALANYA, KONYA’NIN SAYFİYE ŞEHRİDİR’

Hakaret dolu videonun yayılmasının ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, “Alanya bizim hem coğrafi, hem tarihi, hem kültürel olarak kopmaz bağlarla bağlı olduğumuz, yiğit mert insanların yaşadığı bir vatan toprağıdır. Akrabalık bağlarımız, gönül bağlarımız çelik gibi sapasağlamdır. Toroslar’da yaylalarımız birbirine karışmıştır. Alanya Selçuklu Sultanları’nın da sayfiye şehridir. Bu kadar güçlü bağlar ortada iken bir kaç kendini bilmezin Konya ve Niğde plakalı araçlar üzerinden İç Anadolu’nun vefakar cefakar insanına hakaret edilmesini kabul edemeyiz. Bu videoyu hazırlayanları, yayınlayanları şiddetle kınıyor, Konyalılar’dan özür dileyerek videoyu yayından kaldırmaya çağırıyor, bu belgeselde yer alan kahramanları ait olduklarını düşündükleri Serengetiye büyük göçe davet ediyoruz” açıklamasında bulundu. 

TEPKİLER SONUÇ VERDİ, KONYA’DAN ÖZÜR DİLEDİLER!

Konya’dan gelen yoğun tepki üzerine bu terbiyesizliği yapan Alanya Time grubu tarafından bir açıklama yapılarak, Konya’dan ve Konyalılardan özür dilendi. Grup adına açıklama yapan Akın Baycan, “Toplumsal gerçekliğimize gülünç, sıradışı ve eğlenceli bir dille mizahın gücüyle gülmeyi hatırlayalım istedik. Günlük dertlerimizden bir an nefes almak adına, Nasrettin Hoca fıkraları yada Hacivat-Karagöz atışması tadında bir kısa film yapalım dedik. Mizahın gücüyle kendi ayıplarımıza eğlenceli bir eleştiri yapalım istedik. Ne de olsa Kemal Sunallarla, Nasrettin Hoca fıkralarıyla büyümüş bir gençliktik. Kendi ayıplarımızı bir bir gözler önüne serdik. Kendi yaralarımızı kaşıdık diyelim biz buna. Sahillerimizi ekranlarınıza getirdik, burada olmaması yaşanmaması gerekenleri gülerken anlattık, anlamayanlara inat. Yüzlercesi ana avrat sövdü. Canları sağolsun. Sebep, kullandığımız araçlardan birinin 42 plakalı olması, 20 bin kişi izledi iki günde, kısa filmde 2 araç kullandık bunlardan biri 42 (Konya) diğeri ise 51 (Niğde) idi, sadece Konyalı kardeşlerim küplere bindi. 

Dedik ki iğneyi kendimize çuvaldızı dostlara batıralım. Kimi anladı, kimi ana avrat düz gitti. Kimi de dedi ki bunlar bizi temsil etmiyor, bizi onlarla karıştırıyorsunuz. Evet kardeşim, biz sizi bunlarla karıştırıyoruz. Neden biliyor musunuz, ben Alanyalı değilim, Kırıkkaleli'yim.

Eğer benim memleketimin adamı da, burada sırf turist var burada ne yaparsam yerler diye bakarsa bu memlekete hiç gocunmam kendi memleketimin adamıyla da dalga geçer mizaha vurur biz buyuz derim. Ama önemli olan ayıbı bulmak ve örtmek, yani o ayıbın tekrarını etmemek.

Eğer bir sorun varsa ortada aslolan bunu ortaya çıkarmak ve insanlara bunu uygun bir dille anlatmaktır. Biz bunu anlatırken, mizahı seçtik. Niyetimiz kimseyi kırmak değildir. Şuradakini buraya koymak değildir, arada bir zülfü yare dokunduk tam yerine rast geldi manzara koyduk. Amacımız kimseyi kırmak değildir sürç-i lisan ettiysek affola!” dedi. 

RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim