Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde TEOG ile ilgili olarak “Çocuklarımızın okul derslerine yönlenmesinin önünü açmamız ve yarışı okullarında yapmasını sağlamamız çok daha isabetli olacaktır” söylemi ile TEOG sınavının kaldırılacağının sinyalinin vermesinin ardından, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz TEOG açıklaması yaptı. Bakan Yılmaz, “Evlatlarımızı yarış atı yerine koyduk. Yeni sistem daha iyi olacak, kaygıya düşecek bir şey yok” diyerek bu yıl TEOG’un yapılmayacağını duyurdu.

“TEOG SINAVININ KALDIRILMA FİKRİ YANLIŞ DEĞİL ANCAK…”

Ancak eğitimciler sınavın kaldırılması konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’ndan farklı olarak kararın gerekli çalışmalar yapılmadan alındığı görüşündeler. Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, TEOG sınavının yerine alternatifli bir sistemin gündeme gelmesi ve üzerinde çalışılmasının ardından kaldırılabileceğini belirterek, “Konu ile ilgili fikir beyan etmek için biraz erken. Çünkü Cumhurbaşkanımızın açıklamasının ardından bu konu gündeme geldi. TEOG sınavının kaldırılması fikri yanlış bir fikir değil. Ancak sınavla öğrenci alan okulları arttırmadan, kontenjanların genişletmeden biz sınavı kaldırdık söylemi doğru değil. Çünkü nasıl bir yerleştirme yapılacağı belli değil. Alt yapı yapılmadan bu açıklama yapılmamalıydı. Eğitimciler, öğrenciler, veliler ve eğitim kurumları bu sınavla ilgili çalışmalarını yaparken bir anda sistemin kaldırıldığını öğrendiler. Bu çocukların geleceği ne olacak? Ülkemizde sınav güvenliği tartışılırken, okullar kendi sınavlarını yapsın ifadeleri çok  manidar. Adam kayırmalar, şişirme notlar vb yapılmayacağına dair garanti verilebilecek mi, bu nokta önemli. Onun için sınav sistemi tartışılmak ile birlikte olması gerektiğini düşünüyorum. Biz bu açıklamaya temkinli yaklaşıyoruz. Sınavın kaldırılması gündeme gelinip, gerekli çalışmalar hazırlanıp, bunlar eğitimcilerle paylaşıldıktan sonra konuşulur ve en son sınav kaldırımı gerçekleşir. Ama şu an görüyoruz ki bir anlık bir ifade ile alt yapı olmadan sınav kalksın denildi ve kalktı” diye konuştu.

“MECBUREN SINAVA İHTİYAÇ VAR”

Ülkemizin mevcut durumunda öğrencinin başarısına göre okul tercih edemeyeceğini söyleyen Ata, sözlerine şöyle devam etti, “Öğrenciler yarış atı söylemi yanlış değil. Ancak Türkiye’de sınavlar yeni yapılmaya başlanmadı. Mevcut iktidar döneminde 4 sınav sistemi, 6 bakan değişti. Burada bir yanlışlık var. Becerilere göre okul tercihi şu an yapılmasının imkanı yok. Çünkü okullarımız buna hazır değil. Mecburen şu an sınava ihtiyaç var.  Akademik çalışmalar yapılmadan bu kararlar alınmamalı. Sınavsız okula giriş şu anda bir plan dahilinde yapılmadığı için kaldırılmamalı. Sınavın adı TEOG ya da başka bir şey olur önemli değil. Plan, program ve çalışma yapılarak hareket edilmeli” 

“SINAV DEĞİL, YÖNLENDİRME OLMALI”

Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer ise sınavsız eğitimi desteklediklerini ancak öğrencilere doğru yönlendirmeler yapılması gerektiğini belirtti. Karlıer, “Açıklamalardan anladığımız kadarıyla eski sisteme doğru dönüş yapılmaya hazırlanılıyor. Öğrencilerin istediği okula gidebileceği bir sistem gelecek gibi görünüyor. Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını düşündüğümüzde, bazı okulların kendileri öğrencilere sınav yaparak alım gerçekleştirecekler. Açıklamada öğrencilerin adrese dayalı, mahalleye yakın okullara gitmeleri söylendi. En çok tercih edilen okulların da başvurulara göre öğrencilerin o okul için sınavı girmesi sonucunda öğrencinin puanına göre okula girip-girmeyecekleri belli olacak.  Bizim her zaman üstünde durduğumuz nokta sınavların kaldırılması yönünde oldu. Sınavla değil, öğrencilerin yönlendirilmesi sonucunda tercihler olsun. Bu yeni sistemde yönlendirme nasıl olur bilemiyoruz. Okul puanı ve öğrenci becerileri ile sınavsız eğitim, bizim talep ettiğimiz sistem. İsteyen öğrenciler akademik liselere isteyenler başarılı oldukları alanlara yönelebilsinler. Ancak bu yolda keskin değil daha esnek geçişler olması lazım. Çünkü öğrencinin birden fazla becerikli olduğu alan olabilir. Örneğin meslek lisesindeki bir öğrenci sayısal alanda başarısını arttırıp, o alana geçiş yapmak isteyebilir. Ancak 5-6 yıl önce çok iyi diye getirilen sistem bugün kaldırılması isteniyor. Bizler çok sık sistem değişikliğini doğru bulmuyoruz. Doğru planlama ve zamanlama yapılmalı” dedi.

“TEOG BİR RANT HALİNE GELMİŞTİ”

Öğrencilerin baskıyla yönlendirilmemesini dile getiren Başkan Karlıer, “İleri gelişmiş ülkelerde birinci sınıftan itibaren öğretmenler öğrencilerinin yeteneklerine göre ortaokula dönemine kadar gelişimlerini takip edilerek yönlendirme yapıyorlar. Bunu yaparken de ileriki dönemde çocuğun başka yöne gelişimi de olabilir düşüncesiyle alanlar arasındaki geçişi küçük bir sınavla sağlıyorlar. Biz bu sistemi doğru buluyoruz. TEOG’da mahalle baskısıyla çocuklara baskılar yapılarak becerilerine göre değil, akademi üzerine gelişim sağlamaları dayatılıyordu.  Çocuklarımız sürekli test çözmek üzerine bir sistem kurulmuştu. Çocuklar hep bir yarışta gibi hazırlanıyorlar. Ezberci sistem bu sınavın kaldırılmasıyla sona erecek. Aslına baktığımızda TEOG belli bir kesme hizmet eden bir rant haline gelmişti. Okul yönlendirmesi sayesinde dayatma olmadan, öğrencileri yarışa sokmadan çocuklarımızı çocukluklarını yaşayabilecek şekilde yetiştirmeliyiz” diye konuştu. 

UFUK KENDİRCİ 

Editör: TE Bilişim