Nedeni ise TEOG'un kalkması ile öğrencilerin ders çalışma kitapları için yeni sistemi beklemesi. Öğrenciler yeni sisteme göre ders kitaplarının oluşacağı düşüncesiyle mevcut kaynakları almıyor. Bu durum ise kitapçıların işlerinde durgunluğa yol açtı. Diğer yandan kitap okuma oranı ise giderek artıyor. Kitap okumanın giderek artması da kitapçı esnafını sevindiriyor. 

Kitapçı esnafı Yahya Emre Karan, işlerin durgun olduğunu belirterek, "İşlerimiz TEOG'un kalkmasının açıklanmasıyla birlikte biraz durdu; ama yeniden yoğunlaşacağımızı temenni ediyorum. Sınav sistemimiz çok değişiyor, artık bu sistemi bir düzene sokmamız lazım. Her sınav sistemi değişikliğinde aynı stresi yaşıyoruz. Şimdi de Mahalli Yerleştirme Sistemi geldi. Yani herkes belli başlı liseler dışında kendi bulunduğu bölgede sınavsız yerleşebilecek. Eskiden sınava çalışmak için buraya gelip, kitap alınıyordu. O yüzden kitap satışı geçmişe göre düşüş yaşıyor" ifadelerini kullandı. 

Konya da kitap okuma oranının arttığına değinen Karan, "Okuma oranında gerçekten bir artış var. Üniversite öğrencileri ve genç yaştakiler roman türü kitaplara daha çok rağbet gösteriyor. Rampalı Çarşıya gelenlerin çoğu da bu kesimden insanlar" dedi. 

KİTAP SAYISI ARTTI ANCAK İÇİ BOŞ 

Kitap okuma oranının arttığının ancak insanların bilgiye dayalı kitaplar değil de daha çok roman tarzı kitaplar alıp okuduğunu dile getiren Karan, "Gençler daha çok roman dediğimiz fantastik hikayeler anlatan kitaplar alıp okuyor.Bizde mecburen talep doğrultusunda bu kitapları tedarik edip satışını yapıyoruz. Eskiden insanlar 1 kitap okuyup sorulan 3 sorunun cevabını verebiliyordu. Şimdi 3 kitap okuyor, sorulan 1 sorunun cevabını veremiyor. İnsanların daha çok bilgilendirici kitapları okumalarını öneririm. Son zamanlarda üretilen kitapların içi gerçekten çok boş" değerlendirmesinde bulundu.   

METEHAN KESKİN

Editör: TE Bilişim