1995 yılında Konya’da kimsesiz, yardıma muhtaç ve korumaya ihtiyacı olan vatandaşlar için kurulan Şefkat-Der, İstanbul’daki faaliyetlerinin ardından yaklaşık 4 yıl sonra Konya’da çalışmalarına devam edecek. Gelecek yıl ile birlikte yeni projeleri hayata geçirmek istediklerini belirten Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, vatandaşların kimliklerine bakmadan herkese yardım ettiklerini dile getirerek, “Son yıllarda yardıma ihtiyacı olan kişilerin sayısında bir artış görüyoruz.  Baktığımızda son 4 yılda Konya’ya şehir dışından gelen bir sürü iç savaş mağduru var. Bizim derneğimiz kimsenin kimliğine bakmadan yardıma ihtiyacı olan herkese yardım etmeye çalışıyor” diye konuştu.

 “KOZAĞAÇ TARAFINDA KİMSESİZLER EVİ AÇMAK İSTİYORUZ”

Yaklaşık 4 yıldır Konya’da dernek adına faaliyet yürütmediklerini belirten Başkan Hayrettin Bulan, yeni yıl ile birlikte Konya’da yapmak istedikleri projeler olduğunu ifade etti. Bulan, “2018’de yeni bir yapılanmaya gidiyoruz. Konya’da yeni yıl ile birlikte faaliyetlerimizi arttırmayı düşünüyoruz. Yeni gönüllü arkadaşlar arıyoruz. Şefkat-Der, 1995 yılında Konya’da kurulduğu için buranın yeri bizim için biraz daha farklı. Şu anda dernek olarak İstanbul’da çalışmalarımız var. Evsizlere çorba, kıyafet ve barınma noktalarında yardımcı olmaya çalışıyoruz. En son Güngören’de bir yardım kampanyamız olmuştu. Konya’ya bakarsak yıl başı ile birlikte Kozağaç tarafında kimsesizler evi açmayı planlıyoruz. Yeni projelerle geliyoruz. Sokakta yaşayan evsizler için stüdyo tipi kadın misafirhaneleri açmak istiyoruz. Adresleri gizli olan bu yerleri biz haricinden dışarıdan kimse bilmiyor. Tehlike altındaki kadınları ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri tarafından korunuyor” dedi.

“5 BİN KİŞİLİK BİR KOMPLEKS DÜŞÜNÜYORUZ”

Başkan Bulan, dernek faaliyetlerinin bir süreliğine neden İstanbul’a taşıdıkları hakkında şunları söyledi: “İstanbul’da çalışmalarımıza devam etme nedenimiz şehrin diğer illere örnek olma özelliğinin bulunması ve çevresel şartların daha uygun olmasıydı. Ama dediğimiz gibi Konya’yı unutmuş değiliz. Burada yapmak istediğimiz çok iş var. Bizim bir projemiz vardı. Yaşlıların, evsizlerin, yardıma ihtiyacı olanların, çocukların, kadınların, engellilerin ve madde bağımlılarının içerisinde 20 den fazla ünitenin bulunduğu,  5 bin kişilik bir kompleks düşünüyorduk. Projeyi sunduk ama istediğimiz desteği maalesef alamadık. Dışarıdan yabancı kişilerin gelmesine sıcak bakılmıyor. Peki bu insanlar ne olacak?  Biz lüks bir şey istemiyoruz. Sokakta kimse kalmasın, parkta-bahçede kimse yatmasın istiyoruz. Yardıma ihtiyacı olan kişilerin sığınacağı bir yuva oluşturmak istiyoruz. Kirasını ödeyemediği için evinden çıkartılan vatandaşlar var. Bu insanlara sahip çıkmamız lazım. Sadece evsiz kişiler değil, şiddete uğramış kadınların barınacağı yerin de olması lazım. Yasaya göre nüfusu 100 bin olan belediyeler kadın sığınma evi açması gerekiyor ama yetersiz olduğu açıkça görülüyor.” 

“KAPIMIZ HERKESE AÇIK”

Geçmişte kimsesizler için proje hazırladıklarını ifade eden Hayrettin Bulan, projelerin hayata geçirilme konusunda yardım alamadıklarını dile getirerek, “Bundan yaklaşık 10 yıl önce evsizler için bir kompleks yapılma sözü verilmişti. Ama konu çözüme kavuşamadı. Evet şehrimizde çok güzel yerler açılıyor ve çalışmalar var. Ancak evsizler ve kimsesizlere yardım bana göre her şeyden önce gelmesi gerekiyor. Bu konuda yetkililerden daha fazla duyarlı olmalarını bekliyoruz. Özellikle son yıllarda yardıma ihtiyacı olan kişilerin sayısında bir artış görüyoruz.  Baktığımızda son 4 yılda Konya’ya şehir dışından gelen bir sürü iç savaş mağduru var. Bizim derneğimiz kimsenin kimliğine bakmadan yardıma ihtiyacı olan herkese yardım etmeye çalışıyor. Ülkemizde 3 milyondan fazla Suriyeli vatandaş var. Şehrimizde  ise binlerce Suriyeli var. Aralarında bazı kişiler kötü niyetli olabilir ama bunu genellememek lazım. Bakıyorum sosyal medyada olumsuz bir sürü yazı okuyorum. Bu kişileri dışlamamak lazım. Kapımız herkese açık. Yıllara göre derneğimize gönüllülerimizden gelen bağışlar arttı. Fakat her yıl ihtiyacı olan insanların sayısı da artıyor ve yetersiz kalıyor” dedi. 

“ORTAK AYIP İŞLİYORUZ”

Son olarak yetkililere seslenen Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, medyaya yansımayan kadına şiddet, kadın cinayeti, barınma sorunu gibi konuların daha yavaş çözüme kavuştuğunu belirterek, “Barınma sorunlarına karşı yetkililerin kayıtsız kaldıklarını düşünüyorum. Kış şartları çetin geçiyor ve evsizler dışarılarda üşüyorlar. Konya’da sokakta yaşayan evsiz insanlara karşı daha bilinçli olunabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm valileri toplayarak yaptığı bir konuşma vardı. Cumhurbaşkanı orada ‘tek tek evlere gidin, kimin yardıma ihtiyacı olduğunu yerinde görün’ demişti. Peki şimdi bu uygulama illerimizde ne kadar yapılıyor? İstasyonlar, parklar yaşam alanları olamaz. Evsiz insan sorunu millet olarak hepimizin ortak ayıbı olarak görüyorum. Bizim süs ve açılışlardan önce bu sorunu bir halletmemiz gerekiyor. Eğer ülkemizde işsizlik varsa bu konunun irdelenmesi, masaya yatırılması lazım. Diğer nokta kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin her yıl artması. Kadınları yeterince koruyamıyoruz. Eşlerinden şiddet gören kadının gidecek yer bulması gerekiyor. Suçu işleyen kişilerin yakalanması bir başarıdır. Ama o suçu işlemeden önce neden harekete geçilemiyor?  Madde bağımlılığının ve uyuşturucunun ise önüne geçilmesi gerekirken bir türlü durdurulamıyor.  Madde kullanımı ilkokula kadar indi. Evet biz gelişmeliyiz, yatırımlar yapmalıyız. Fakat önce canımızı sağlama alıp, yoksulları gözetmemiz her şeyden daha değerli.  Son olarak eğer bahsettiğimiz konular içerisinde medya ile ilgili de konuşmak istiyorum. Ülkemizde bu kadar sorun yaşanırken medya hepsini yayınlayamıyor. Ama neredeyse sadece medyaya yansıyan sorunlar çözülüyor. Yetkililerin harekete geçmesi için illa suç işlenip medyada görüntülenmesi mi gerekiyor?” diye ifade etti.

Başkan Hayrettin Bulan önümüzdeki günlerde gerçekleştirmek istedikleri projeleri anlatmak için yetkilerle görüşmek istediğini sözlerine ekledi.

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim