Koronavirüsle mücadele tüm hızıyla devam ederken, kış aylarının zor geçeceği gerek bilim kurulunca gerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başta olmak üzere tüm yetkililerce öngörülüyordu. Bu kapsamda koronavirüs yayılımı da son 1 ayda büyük oranda artmış durumda. Neredeyse tüm ülkede büyük artışların yaşanmasıyla pandeminin başladığı tarihten buyana günlük ölümlerde de rekor sayılara ulaşıldı.

Geçtiğimiz hafta yaşanan vaka artışlarına bağlı olarak yeni tedbirler alınmış olsa da, artışların bu şekilde devam etmesi yeni tedbirlerin alınmasını da kaçınılmaz kılacak. Bu konuda Bakan Koca’nın önceki gün yaptığı açıklama, yeni tedbirlerin gelebileceğine de işaret ediyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da günlük vakalar artış gösteriyor. Ancak, Türkiye ortalamasına göre Konya vakalarda iyi durumda olsa da bu sonucun rehavete neden olmaması isteniyor.

KONYA’DA SÜREÇ İYİ YÖNETİLİYOR

Pandeminin başladığı Mart ayından buyana vaka sayılarında ilk sıralarda yer alan Konya, alınan tedbirler ve hızlı çözümlerle vaka sayılarını kontrol altında tutmayı başardı. Özellikle filyasyon ekiplerinin özverili çalışmalarıyla bulaş riskini azaltmaya yönelik çalışmalar yapan İl Sağlık Müdürlüğü, vaka sayılarındaki artışa rağmen durumu kontrol altında tutmayı sürdürüyor. Bazı illerde koronavirüs testi konusunda sorunlar yaşandığı gündeme gelirken, Konya’da sürecin başından buyana yürütülen çalışmalarla bu tür sorunlara geçit verilmiyor.

KONYA LİSTEDE YOK AMA TEDBİRİ BIRAKMAYIN

Geçtiğimiz gün Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde yaşanan vaka artışları konusunda dikkat çeken açıklamalar yapmıştı. Yapılan açıklamada Bakan Koca, "Son hafta içinde yüzde 50'nin üzerinde vaka artışı olan 15 ilimiz var. Hatay, Adana, Osmaniye, Mersin, Artvin, Edirne, Samsun, Kırklareli, Tokat, Trabzon, Aydın, Muğla, Zonguldak, Ordu, Çanakkale'de yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artışlar oldu” diyerek korkutucu tabloyu gözler önüne sermişti. Ancak listede Konya’nın yer almaması olumlu bir gelişme olarak görülse de, virüsün yayılımını azaltmak için sıkı tedbirlerin devam etmesi gerekiyor. Yetkililer bu konuda vatandaşlara çağrıda bulunarak “Rehavete kapılmayın” uyarısında bulunuyor.

FİLYASYON SİSTEMİ BAŞARILI SONUÇ VERİYOR

Konya’nın süreci başarılı bir şekilde sürdürmesindeki en büyük katkılardan birini filyasyon ekipleri sağlıyor. Oluşturulan sistemle sürecin başından buyana büyük bir tecrübe kazanan ekipler, testi pozitif çıkan vakaları birebir hızlı bir şekilde takibe alarak, kısa sürede gerekli çalışmaları başlatıyor. Böylece hem pozitif olan vatandaşların sağlık takibi sağlanırken diğer yandan bulaş riski olan vatandaşlar gözden geçiriliyor. Böylece hızlı tedavi amacıyla uygulanan sistemle hastalara kısa süre içerisinde ilaçları temin edilecek, zatürre oranlarının düşürülmesi sağlanıyor. Bu da hastaların iyileşmelerine katkı sağlıyor.

HES UYGULAMASI SONUÇ VERİYOR

Türkiye genelinde vakalarda yaşanan artışlarla birlikte HES uygulaması devreye alınmıştı. Tüm kurum ve kuruluşlara girişler HES koduyla yapılıyordu. Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi de toplu ulaşım araçlarında HES kodu uygulamasını devreye aldı. Tüm bu uygulamalar, testi pozitif olup da karantinada kalması gerektiği halde kurallara uymayarak topluma karışan kişi sayılarında ciddi oranlarda düşüşleri beraberinde getirdi.

AVM’LERE DE HES GETİRİLEBİLİR

Geçtiğimiz hafta gelen yeni tedbirlerle kalabalık ortamları azaltma yöntemine gidildi. Bu durum olumlu karşılanırken, yeni tedbirler de öneriliyor. Özellikle birçok insanın kullanımında olan alışveriş merkezlerine de HES kodu zorunluluğu getirilerek alınacak yeni bir önlemin koronavirüsle mücadeleye katkı sağlayacağı düşünülüyor.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim