Yeni Eğitim-Öğretim Çalışma Takvimi Modelinde 2023 Eğitim Vizyonu çalışmaları doğrultusunda yapılan ara tatilde, Konya Bilim Merkezi tarafından; eğitici, sanatsal, sosyal ve kültürel birçok etkinlikle eğitimde verimliliği artırmayı amaçlayan çalışmalarda öğrencilerle buluşuluyor. Ara Tatil Bilim Kamplarında katılımcıların günlük yaşamalarında karşılaştıkları sorunları çözmek için fen, matematik, mühendislik ve teknolojiyi kullanmalarına yönelik etkinlikler gerçekleştiriliyor. Kamp süresince katılımcıların eleştirel düşünme, üretkenlik ve sorumluluk becerilerinin artması da hedefleniyor. STEM+A ile katılımcılar sanat uygulamaları, standartları, tasarım ilkeleri ve öğeleri arasında bir bağ kurma şansını yakalıyor. Beş günlük kampta tüm katılımcılar güvenli ve denetimli bir ortamda çeşitli bilim atölyeleri üzerine iş birliği içinde çalışıyor. Kamplarda katılımcılar bilimsel olguların öğrenimi yanı sıra, yeni arkadaşlar edinecek ve problem çözme yetilerini geliştirme şansı buluyor. Bilim Merkezi’nde düzenlenen kamplarla, öğrencinin bilime olan ilgisini arttırmak ve geliştirme hedefleniyor. STEM+A Kampı tamamen uygulamalı ve proje temelli öğretim modellerine dayanarak katılımcılara yeni deneyimler sağlıyor.

‘BİLİMİ SEVDİRİYORUZ’

Bilim Merkezi görevlilerinden Sertaç Yürük, “Burada devam eden 5 günlük eğitimlerimiz ile öğrencilerin ara tatillerini değerlendirmesi ve bilimi sevdirmeyi hedefliyoruz. Farklı Atölyelerimiz ile öğrencilerin severek öğrenecekleri platformlar oluşturulmuş durumda. Yaşam Atölyesinde, Günlük hayatta neler tükettiğimizi, mikroorganizmaların uygun besi yeri ve çevresel koşullarda nasıl geliştiğini, kendi kâğıdını ve mürekkebini yapabilmek için nelere ihtiyacın olduğunu, canlılara ait kalıtsal bilgileri taşıyan DNA izolasyonunun nasıl yapıldığını, Tasarım Atölyesinde, Ahşap bir kalem tasarlayabilmek için ünimatların nasıl kullanıldığını, mozaik sanatında sayıları kullanarak neler yapabileceğini, 3B yapıların nasıl oluşturulduğunu, kuklaların nasıl tasarlandığını, Fizik Atölyesinde; Tonlarca ağırlıktaki gemiler su yüzeyinde kalabilirken ufacık bir taşın suda neden battığını, kurmalı saat, mikser, bisiklet gibi makinaların çalışma sistemlerini, Teknoloji Atölyesinde, Algoritma kurma ve algoritmik düşünme için mbot ile bir yol izlemeye, döngüsel, koşul ve sıralama gibi eğitimleri veriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ATÖLYELER ÇOK FAYDALI’

Bilim Merkezi kampına katılan Beren Bağıran, “Burası bizler için çok faydalı. Merakımızı geliştiriyor ve karşılaştığımız sorunlarla başa çıkmamızı sağlıyor. Burada daha önce bilmediğim birçok şeyi deneyerek öğreniyorum. Mesela 4. Sınıfta görmediğimiz ve bu yıl 5. Sınıfta göreceğimiz bir konu vardı. Katıldığım kampta onu gördük ve daha derse girmeden konu ile ilgili bilgim oldu. Sadece gündelik hayat için değil eğitim hayatım için de çok faydalı bir etkinlik. Burada vakit geçirirken canım hiç sıkılmıyor ve öğrendiğim bilgiler daha akılda kalıcı oluyor. Ayrıca sadece eğitimle sınırlı da değil. Sosyal hayatta ve günlük yaşantımızda da bize yarar sağlayacak birçok bilgi ve makine var. Herkesin katılmasını tavsiye ederim” dedi.

‘EĞLENİRKEN ÖĞRENİYORUZ’

Bilim Merkezi kamplarına katılan Kayra Kasapoğlu da, “Bizler için çok faydalı bir etkinlik olmuş. Daha önce görmediğim bir sürü aktivite var. Ara tatilimizi değerlendirmemiz için güzel bir fırsat. Günlerim çok eğlenceli ve bilgi dolu geçiyor. Okulumda yardımcı olduğu gibi normal hayatta da yardımcı oluyor. Burada yeni arkadaşlar edinme fırsatını da buldum. Eğlenirken öğreniyoruz ve canımız hiç sıkılmıyor. Bilime olan merakım ve ilgim git gide artmaya başladı. Burada olmaktan çok mutluyum. Kendimiz çalışmalar yapıp onları istediğimiz gibi süsleyebiliyoruz. Kendi çalışmalarımızı yapmak ayrı bir keyif katıyor. Burayı okuldan daha çok sevdim diğer çocukların da katılmalarını tavsiye ediyorum. Burada öğreneceğimiz çok şey var” diye konuştu.

‘HERGÜN BURAYA GELMEK İSTİYORUM’

Okuldaki dersleri için çok faydalı olduğunu söyleyen Toprakcan Pestil, “Bilim merkezi benim için çok eğlenceli ve öğretici bir yer. Arkadaşlarımla burada vakit geçirmekten keyif alıyorum. Farklı atölyeler kullanıyoruz. Daha önce ismini duyduğum ve televizyonda gördüğün bilim aletlerinin hepsi burada var. Onları kullanmak ve bilgiler öğrenme şansı bulduğum için çok mutlu oldum. Ara tatilimizi de böyle güzel bir yerde eğlenerek öğrenirken geçirmek çok güzel. Her gün buraya gelip arkadaşlarımla birlikte bir şeyler öğrenmek istiyorum. Ayrıca burada yeni arkadaşlar da edindim. Birlikte güzel vakit geçirdik ve bilgi alışverişi yaptık. Bilmediğimiz konular hakkında birbirimize yardımcı olduk. Sadece okulda değil normal hayatta da sevgiyi, saygıyı, iletişimi ve paylaşmayı çok güzel hatırlatan bir yer. Burada olmaktan çok mutluyum” şeklinde konuştu.

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim