Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belli oldu. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 13 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 17 lira destek verilecek.  Bakanlar Kurulunun "2017 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar"ı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, ÇKS'yedahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belli oldu. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 13 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere toplam 17 lira, çeltik, pamuk için dekar başına 36 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 40 lira, yağlık ayçiçeği, soya, dane mısır, patates için dekar başına 17 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 21 lira, aspir, nohut, mercimek, kuru fasulye için dekar başına 11 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere toplam 15 lira, fındık, yem bitkileri, çay, kuru soğan, kanola ve diğer ürünler için dekar başına 9 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 13 lira, nadas için de 5 liralık mazot desteği verilecek.

DESTEKLER İYİ ANCAK ÜRÜNLER PARA ETMELİ

Desteklerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, desteklerin çiftçinin yüzünü biraz da olsa güldürdüğünü söyledi. Ancak çiftçinin ayakta kalabilmesi için ve tarımda devamlılığı sağlamanın yolunun desteklerle olmayacağına dikkat çeken Kavuneker, “Tarımda bizim ürettiğimiz ürünlerin para etmesi lazım. Fiyatlarının iyi olması lazım. Devlet alımlarda ofislerle müdahale yapmadığı için bizi esnafın eline bıraktı. Geçen yıl 810 TL’ye buğday sattık yılbaşında bu buğdaylar 1050 TL’ye kadar çıktı. Bunun nedeni protein düşük dendi. Bu yıla geçtiğimizde de aynı şekilde TMO alım yapmadığı için yine biz esnafın eline kaldık. Esnafın elinde buğday 820 TL ile 920 TL arasında değişiyor. Bunun sebebi de bakanlığın açıklamış olduğu gümrük vergilerinin indirilmesi daha sonra da sıfırlanmasından dolayıdır. Bu çiftçiyi üzmüştür. Desteklerle telafi edeceğiz diye uğraşıyorlar. Hükümetimiz güzel destekler veriyor ama bu desteklerle tarım devam etmez. Bizim ürünümüzün para etmesi gerekiyor. Bu da telafi alımları ile mümkün olur” ifadelerini kullandı. 

DESTEKLER ZAMANINDA ÖDENMELİ

Desteklerde ürünselbazda değişiklik olmadığını ancak arazi bazında yüzde 50-80’lerde artış yaşandığının bilgisini veren Kavuneker, önemli bir konuya da dikkat çekti. Bu desteklerin çiftçilere tam anlamıyla fayda sağlaması için ödenecek zamanın da oldukça önemli olduğunu vurgulayan Kavuneker, sözlerini şöyle sürdürdü, “Destekler zamanında ödenmeli. Hükümetlerde devamlılık esastır. Bizim desteklerin hangi aylarda ödeneceği belli olması lazım. Biz de ona göre ayarlama yapmamız gerekiyor. Çiftçiler tohum alırken, gübre alırken, mazot alırken ona göre borçlanır. Destek verilecek ama desteğin ne zaman verileceği belli olmayınca vade farkı biniyor. Aldığımız desteklerin faydası olmuyor.Gübreyi Şubat-Mart gibi alıyoruz, destek parası Mayıs’ta geliyor. Destekler bize Eylül 15-Ekim 1 Aralık, Şubat 15- Mart 1 arası ödenmesi lazım. Bizim alımlarımız bu dönemlerde. Bu nedenle zamanında ödenmesi çok önemli.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim