5 bin yıllık tarihi ile dikkatleri üzerinde toplayan Sille, önemli bir kültür merkezi olarak oldukça ilgi çekiyor. Geçmişinde bir çok farklı inançtaki insanların izlerini taşıyan Sille’de, tarihi camileri, evleri, kilisesi, barajı gibi önemli unsurları içinde barındırıyor. Bu nedenle, özellikle son yıllarda Sille’nin tarihten aldığı bu önemli nitelikleri ortaya koymak ve sergilemek amacıyla çok sayıda çalışmalar yapıldı. Selçuklu Belediyesi tarafından Sille’nin korunması, güzelleştirilmesi ve turizme kazandırılması çalışmaları Sille’ye büyük değer kazandırdı. 

YENİDEN AYAĞA KALKTI

Sille, İç Anadolu bölgesinde, Konya’nın 8 kilometre Kuzey batısında deniz seviyesinden bin 152 metre yüksekte iki dağ arasında vadi görünümünde olan bir yerleşim merkezi. Bazı kaynaklara göre Selçuklular zamanında İsiyle ve Silye adıyla anılan Sille, Osmanlılar döneminde bu ismin yanı sıra Su dirhemi nahiyesi adıyla da anılıyor. 1800’lü yıllardan itibaren nüfusunda hızlı bir artış olan Sille’nin 1900’lü yıllarda 16 mahallesi olup nüfusu 19 bin kişiye ulaşıyor.1900’lü yılların başında tren yolunun yapılması, Müslüman halkla iç içe yaşayan gayr-i müslimlerin mübadelesi, usta ve sanatkârların Sille dışına gitmeleri ve ulaşım yetersizliği gibi sebeplerle Konya’ya ve diğer yerlere yapılan göçler ve boşalan evlerin yıkılışı ile Sille bazı güzelliklerini kaybetmeye başlasa da son yıllarda Selçuklu Belediyesi öncülüğünde yapılan çalışmalarla Sille yeniden canlandı.

SİLLE EVLERİ RESTORE EDİLDİ

Sille’nin tarihi ve kültürel özelliğinden dolayı Selçuklu Belediyesi Sille’yi turizme kazandırmak ve tarihi yaşatmak amacıyla bölgede önemli çalışmalar yürüttü. Selçuklu Belediyesi, Sille’nin turizme kazandırılması ve ayağa kaldırılması amacıyla çalışmalara başladı. Bu çalışmalar her geçen gün hızlandırılarak, Sille bütünüyle restorasyona sokuldu. Tarihi camilerin, kiliselerin, köprülerin yanı sıra Sille’de, eski Sille evleri de restore edilerek, güzel bir görünüme kavuşturuldu. Son olarak Sille Subaşı Camii'nin restorasyon işini bitiren Selçuklu Belediyesi, Subaşı Hamamı'nda da çalışmaların sonuna geldi. Eski tarihi hamamın restorasyonunun da bitmesiyle Sille'de restorasyonlar tamamlanacak. 

SİLLE BARAJ PARKI YENİ CAZİBE MERKEZİ OLDU

Selçuklu Belediyesi ile DSİ 4. Bölge Müdürlüğü arasında 2011 yılında imzalanan protokol ile Selçuklu Belediyesi’ne devredilen Sille Himmet Ölçmen Barajı hayata geçirilen proje ile Konya’nın cazibe merkezi haline geldi. 21 milyon TL’ye mal olan proje ile Sille Baraj Park'ta doğal alanlar korundu. Mevcut bitki örtüsüne ilave olarak ise 9 bin 567 fidan dikildi. Ayrıca parkın farklı bölgelerine yerleştirilen 80 adet kamelya ve 100 adet piknik masası bulunuyor.

DOĞAL YAŞAM BURADA

Sille Baraj Parkı 1 milyon 985 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu anlamda park Türkiye'de yapılmış en büyük parklardan biri. Park içinde 221 bin metrekare yüzey alanı ile Sille Himmet Ölçmen Barajı yer alıyor. İzci kampı merkezi, tekne gezinti alanı, uçurtma tepesi, çay bahçesi, restoran, mescid, iskele, ahşap gezinti yolları, çim amfi, çocuk oyun alanları, spor alanları gibi farklı etkinlik alanları içerisinde bulunduran Sille Baraj Park Parkı içerisinde yer alıyor. Baraj çevresinde piknik alanları, yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, tırmanma parkurları da bulunuyor. Öğrenciler ve izcilere yönelik olarak kullanılması amacıyla kamp alanları da unutulmadı. Gölet içerisinde kayıkla gezinti yapılabiliyor. Vatandaşları su ile buluşturan Sille Baraj Park, piknik ve mesire alanları ile de yine vatandaşları tabiat ile buluşturuyor.

YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Sille Baraj Parkı, açıldığı günden bu yana vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Özellikle hafta sonlarını fırsat bilen vatandaşlar, Sille Baraj Parkı'nda aileleriyle vakit geçirebiliyor. Havaların ısınmaya başladığı bugünlerde yoğunluk da artmaya başladı. Konyalıları su ile buluşturan Sile Baraj Park, açıldığı günden bu yana bu ilgisini artırarak, bu yıl yaz mevsimine de damga vuracak mekan olacağa benziyor. 

SİLLE’Yİ TANITAN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Selçuklu Belediyesi başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlar, Sille’nin tanıtımını sağlamak amacıyla çeşitli kültürel etkinlikler de yapılıyor. Çalıştaylar, resim sergileri, çevre duyarlılığını sağlamak için çiçek dikme etkinlikleri, yarışmalar gibi bir çok etkinliğe imza atılarak Sille’nin tanıtımına katkı sağlanıyor. 

ONUR KALKAN

Editör: TE Bilişim