Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin dünya kamuoyunun tüm uyarılarına rağmen yaptığı gayrimeşru referandum, bölgedeki gerilimi artırdı. Diyalog yoluyla kararından vazgeçmeyen ve direnen Barzani’ye karşı, Türkiye başta olmak üzere bölge ülkeleri Türkiye-İran-Irak ortak tavır aldı. Barzani’ye karşı harekete geçen Irak merkezi hükümeti, HaşdiŞabi birliklerinin de desteğiyle dün sabah saatlerinde Kerkük’e operasyon başlattı. Operasyon, bölgede sıcak saatlerin yaşanmasına ve belirsizliği beraberinde getirdi. Bu arada, Irak ordusunun Kerkük’e girmesiyle Süleymaniye Merkezli Kürdistan Yurtseverler Birliği (Talabani birlikleri), Kerkük’teki peşmergelerine “geri çekilin” emri verdi. Bunun üzerine KYB'li Peşmergelerin ağlayarak Kerkük'ten geri çekildiği belirtildi. KYB’li peşmergelerin geri çekilmesiyle Barzani’nin peşmergelerini desteklemek adına terör örgütü PKK militanları zırhlı araçlarla Kerkük sokaklarına indi. Bu durum bölgedeki gerilimi artırdı. 

TALABANİ ÇEKİLDİ, BARZANİ YALNIZLAŞTI

Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Türkcan, bölgede yaşanan gelişmeleri Yenigün Gazetesi’yle paylaştı. Barzani’nin referandum kararıyla büyük bir hata yaptığını ve bedelini ağır bir şekilde ödeyeceğini belirten Türkcan, Barzani’nin aldığı kararla kaybettiğini söyledi. Talabani peşmergelerinin Kerkük’ten çekilerek, Barzani’nin yalnızlaşmasıyla ilgili olarak Türkcan, “Talabani peşmergelerinin çekilmesinin geçtiğimiz günlerde Celal Talabani’nin vefat etmesiyle bir özgüven kaybı olması da etkili olabilir. Ancak Talabani, bölgeyi çok iyi okuyabilen ve Kürt halkının geleceğiyle ilgili yanlış kararlar karşısında duran biriydi. Bu nedenle Barzani’nin referandum kararını hiçbir zaman desteklemedi ve karşısında durdu. Talabani peşmergelerinin Kerkük’ten çekilmesinin en büyük nedeni de bu diyebiliriz” ifadelerini kullandı. 

BARZANİ DESTEKÇİSİ SİVİLLER SÜLEYMANİYE BÖLGESİNE GİDİYOR 

Yaşanan gerilim Kerkük’teki sivilleri de etkiledi. Kaos nedeniyle bölgedeki Türkmenler “çatışmalara karşı hazırlıklı olun” çağrısıyla tetikte beklerken, Barzani’yi destekleyen siviller ise bölgeyi terk ediyor. Konuyla ilgili detayları paylaşan Türkcan, “Barzani’nin özellikle 2003 yıllarından bu yana bölgeye yerleştirdiği Kürt siviller büyük oranda Kerkük’ü terk ediyor. Şu anda Süleymaniye bölgesine doğru büyük bir göç hareketi var” dedi. 

700 KİŞİLİK KESKİN NİŞANCIYA KARŞI SAVAŞILIYOR

Türkcan, Talabani peşmergelerinin çekilmesiyle PKK’nın Barzani Peşmergelerine destek verdiğini söyledi. Bu nedenle Irak güçleri-HaşdiŞabi birlikleriyle PKK-Barzani peşmergelerinin bölgede yer yer çatıştıklarına dikkat çeken Türkcan, “Referandumdan önce Barzani Kerkük’e yaklaşık 700 kişilik keskin nişancı PKK'lı terörist gönderdi. Şu anda Irak güçleri ve HaşdiŞabi onlara karşı savaşıyor. Bu 700 kişilik kuvvet büyük oranda yok edildi” bilgisini verdi.  

IKBY BAYRAKLARI İNDİRİLDİ

Kerkük kent merkezine doğru harekete geçen Iraklı güvenlik güçleri ile Peşmerge arasında, Tazehurmatu kasabası yakınlarında çatışmalar yaşandığını ancak Tazehurmatu’da kontrolün sağlandığını bildiren Türkcan, şöyle devam etti, “Tazehurmatu kaymakamı görevden alındı. Irak ordusu ve HaşdiŞabi birlikleri kilit noktaları alarak o bölgelerin kontrolünü sağladı. İç kısımlara doğru harekat devam ediyor. Irak Ordusu ve HaşdiŞabi Birlikleri Kerkük şehir merkezinde ele geçirdikleri tüm bölgelerde IKBY bayraklarını indirip Irak bayrağını asıyor. Irak Ordusu ve HaşdiŞabi birlikleri Kerkük valilik binasına girdi ve vali görevden alındı. Yeni yönetimle birlikte oluşacak güvenlik güçleri bölgede yeniden çatışmanın yaşanmaması için çalışmalara başlayacaktır.”

TÜRKİYE SESSİZ KALMAYACAKTIR 

PKK'nın Barzani peşmergelerinin de desteğiyle Kerkük'te saldırıya geçmesi durumunda Türkiye'nin müdahale etmesi gerekiyor mu sorusuna ise  Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Türkcan şu cevabı verdi: "Bu konuyla ilgili Türkiye tavrını net biçimde ortaya koydu.  Kerkük’te toplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK terör örgütünün bu bölgede melce (sığınak) bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır dedi. Aslında bu açıklama Irak Kürt Bölgesel Yönetimi için önemli çünkü Türkiye, Türkmenlerin hakkını korumak noktasında kararlı. Dolayısıyla PKK'nın peşmergelerinin de desteğiyle olası bir saldırıya, katliama geçmesi durumunda Türkiye'nin sessiz kalmayacaktır. Türkmenler olarak Kerkük'ü savunma kararlığımız ortadadır. Bu anlamda mücadelemizi sürdürüyoruz." 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim