Suriyeliler, kuaför ve berber esnaflarını da rahatsız etti. Kayıtsız şekilde ve hiçbir vergi ödemeden çalışan Suriyeli kuaförlerden, berberler şikâyetçi oldu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ve berberlik mesleğinin sorunlarına değinen Konya Berberler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Veli Baranok, tespit edilen Suriyeli kuaförler ile ilgili belediyelere müracaat ettiklerini söyleyerek,  “Tespit etmiş olduğumuz Suriyeli kuaförleri 3 belediyemize de adresleri ve resimleri ile birlikte bildirdik. Belediyelerin bu konuda bize destek olmalarını bekliyoruz. Biz Suriyeliler burada yaşamasın demiyoruz ama bizim üyemiz nasıl kayıt olup vergisini ödüyorsa onlarda ödemeli ve kayıt olmalı. Bizlere kayıt olup çalışmaları hiçbir üyemizi huzursuz etmez” diye konuştu. 

Ayrıca kuaförlerin haftada bir gün tatil yapması ile ilgili açıklamalarda da bulunan Baranok, “Pazar ve Salı günleri tatil için çalışmalarımızı hızlandıracağımızı söyledik. Bunu yasalaştırmak için de elimizden gelen son gücümüzü kullanacağımızı belirttik. Burada bizlere Ticaret Odası, belediyeler destek oldu.Türkiye’de ilk defa da Ticaret İl Müdürlüğüne denetleme yetkisi bizim sayemizde verilmiş oldu. Bu süreç sonunda da denetlemeler şu anda Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. 7 esnafa bin 95 TL ceza kesildi” dedi. 

ODAMIZ 1954 YILINDA KURULDU VE BİN 585 ÜYEYE SAHİBİZ

Konya Berberler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Veli Baranok, 2010 yılında oda yönetimine girdiğini ifade ederek, 2013 yılından bu yana başkanlık yaptığını belirtti. Toplamda bin 585 üyelerinin bulunduğunu da söyleyen Baranok, sözlerine şu şekilde devam etti: “Odamız 1954 yılında kurulmuştur. Ben 2010 yılında odanın yönetimine girdim. 2013 yılının 8. Ayında mevcut olan başkanımızın istifasının ardından başkanlık görevine geldim. 2014 seçimlerinde ise tekrardan başkan olarak seçildim. Odamıza ait şuanda aktif olarak bin 585 üyemiz bulunmaktadır. Odaya geldiğimiz zaman bin 200 civarında üyemiz vardı. Odamız kaçaklar konusunda Belediye ve Maliye ile birlikte işbirliği içerisindedir. Üye olan esnaflarımızın sorunları bizlerinde sorunudur. Bütün sorunların çözümleri ile ilgilide müracaatlarımızı yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz. ”

SURİYELİ KUAFÖRLER BİZİM MESLEKTAŞLARIMIZI RAHATSIZ ETTİ!Suriyelilerin kaçak olarak kuaför salonları çalıştırdığını ifade eden Başkan Baranok bu durumun kayıtlı olarak çalışan esnafları rahatsız ettiğini vurguladı. Konu ile ilgili 3 belediyeye gerekli müracaatları yaptıklarını da belirten Başkan Baranok belediyelerden bu konuda yardım istedi. Bu sorunun çözülmesi halinde kuaförlerin huzursuz olmayacağını da bildiren Baranok şunları kaydetti: “Suriyeliler ile ilgili problemimiz var. Tespit etmiş olduğumuz Suriyeli kuaförleri 3 belediyemize de adresleri ve resimleri ile birlikte bildirdik. Belediyelerin bu konuda bize destek olmalarını bekliyoruz. Biz Suriyeliler burada yaşamasın demiyoruz ama bizim üyemiz nasıl kayıt olup vergisini ödüyorsa onlarda ödemeli ve kayıt olmalı. Bizlere kayıt olup çalışmaları hiçbir üyemizi huzursuz etmeyecektir. Ama Suriyeliler hem kaçak çalışıyor hem de Pazar günleri işyerlerini açıyor. Hepsinin işyerinde ışıklı, Arapça yazılı tabelalar var ama hiçbir ücret ödemiyorlar.”

7 KUAFÖRE BİN 95 TL CEZA KESİLDİ!

Pazar ve Salı günleri açık olan kuaförlere Ticaret İl Müdürlüğü aracılığı ile denetimlerin yapılmasını sağladıklarını belirten Başkan Baranok, açık olanlara ise cezaların bin 95 TL olduğunu vurguladı. Baranok, 3 memurun da denetlemeye çıktığını ifade ederek; “2006 yılında bir sorunumuz vardı. O dönemdeki başkan bir vaatle geldi. Pazar günlerini tatil yapacaklarını söylediler. 2011yılında bayan kuaförlerin haftada bir gün izin yapma çalışması gündeme geldi. 2014 yılında ise ben bir söz vererek oda başkanlığına seçildim. Pazar ve Salı günleri tatil için çalışmalarımızı hızlandıracağımızı söyledik. Bunu yasalaştırmak içinde elimizden gelen son gücümüzü kullanacağımızı belirttik. Burada bizlere Ticaret Odası, belediyelere destek oldu. Sayın Valimizde tatil yasasında destek olacağını söylemişti ve oldu da zaten. Bizlere ticaret odasından ilk defa mesleki bir karar çıkarttığımızı bildirdiler. Zabıta ekiplerine gittiğimiz zaman ise denetlemeleri kendilerinin yapamayacağını söylediler. Ticaret il müdürlüğümüze bu durumu izah ettik. Onlarda bu denetleme yetkisinin bir bakanlık tarafından kendilerine yetki verilmesi halinde bu denetlemeyi yapabileceklerini söylediler. Bizde bakanlığa giderek Ticaret İl Müdürlüklerine yetkinin verilmesi ile ilgili müracaat ettik. Türkiye’de ilk defa da Ticaret İl Müdürlüğüne denetleme yetkisi bizim sayemizde verilmiş oldu. Bu süreç sonunda da denetlemeler şuanda Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Pazar ve Salı günleri 2 memur ile denetlemeye çıkılıyor. Dükkânının açan bazı arkadaşlarla problem yaşandığı için bir de polis memurunun olması gerektiğini düşündük. Yani 3 görevli denetlemeleri yapıyor. Bin 95 TL’de ceza kesiliyor. Selçuklu bölgesinde 5, Meram’da 1 tane, Karatay’da da 1 tane olmak şartıyla toplamda 7 meslektaşımıza ceza kesildi.Hafta tatili yapan esnaflarımız tatilini rahatlıkla yapabilirler” diye konuştu. 

ALTTAN YETİŞEN NESİL YOK!

Bütün mesleklerde olduğu gibi kendilerinin de sorunu olan eleman eksikliği kuaförleri de mağdur ediyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Baranok, küçük yaştan itibaren öğrencilerin yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Alttan yetişen neslin olmaması bizimde çok büyük sıkıntımız! Meslektaşlarımız dizayn ve dekoru bile yapamıyor çünkü tek başına çalışıyor. Bu konu ile ilgili Ticaret ve Gümrük bakanlığımız ile bir toplantımız oldu. Sıkıntılarımızı orada dosyalar ile birlikte dile getirdik. Okuma kültürü Türkiye’de eksik olan bir kültürdü ve bunu büyük oranda başardık. Okumuş olan insan kesinlikle kültürlü ve bilinçli insandır. Okumaya kesinlikle karşı değiliz ama meslek okulları biraz daha artırılabilir. Öğrenciler el becerilerine göre küçük yaştan itibaren yönlendirilmelidir. Bu şekilde olursa başarılı sonuçlar alabileceğimizi düşünüyorum” dedi. 

ODAMIZDA KUAFÖRLERE ÇEŞİTLİ EĞİTİMLERDE VERİLİYOR

Odanın yan tarafında bulunan eğitim salonu ile ilgili bilgiler veren Başkan Baranok, 2 yıl önce eğitim salonunu faaliyete geçirdiklerini belirterek burada eğitim vermeye devam ettiklerini vurguladı. Salonda çeşitli eğitimlerin verildiğini sözlerine ekleyen Baranok, “Yaklaşık 2 yıl önce bir eğitim salonu kurduk. 3 bölümden oluşan eğitim salonumuz odamızın yan tarafında bulunuyor. Renklendirme, kesim, pratikte uygulanabilecek makyaj, ağda, manikür pedikür, cilt bakımı ve kalıcı makyaj ile ilgili eğitimler verilmektedir. Kalıcı makyaj eğitimi 8 hafta süren bir eğitimdi. Birde topuz eğitimi gerçekleşti. Bütün bu eğitimleri de salonumuzda vermeye devam ediyoruz” diye de konuştu. 

31 YILDIR BU MESLEK İÇERİSİNDEYİM

Kuaförlük ve berberlik mesleğinin zorluklarından bahseden Başkan Baranok, mesleği yapabilmek için önce sevmek gerektiğini belirtti. 31 yıldır da meslek içerisinde yer aldığını ifade eden Baranok düşüncelerini şu şekilde aktardı: “31 yıldır ben bu mesleği yapmaktayım. Babamın zoruyla birlikte ben bu meslekte kendimi buldum. İki abimde sanayiciydi. Babam, okumadığım takdirde sanayide çalışmamı istedi. Saçlarımın bakımlı olması istediğimden dolayı olması gerek, ben berberliği tercih ettim. Önce bu mesleği bir sevmemiz gerekir. Elbette bütün mesleklerde olduğu gibi bizim mesleğimizin de zorlukları var. Hizmet sektöründe olmamızdan dolayı müşteri ile diyalogumuzun çok iyi olması lazım. En büyük zorluklarımızdan biri; gece geç saatlere kadar çalışmamız. Mesleki hastalıklar bizlerde de meydana geliyor.”

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim