Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan ve 4 Nisan 2018 tarihli Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılan “Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ye gönderildi. Tasarıyla 13’ü devlet, 2’si vakıf olmak üzere 15 yeni üniversite kuruluyor. Kurulacak üniversitelerden 10’u mevcut üniversitelerin bölünmesiyle ortaya çıkacak. Bu üniversitelerden biri de Selçuk Üniversitesi. Selçuk Üniversitesi’nin bazı bölümleri ayrılarak yeni kurulan Konya Üniversitesi’ne geçecek. Böylece Konya 5. Üniversitesine kavuşacak.  Teknik bölümlerden oluşacak olan Konya Üniversitesi ile, Konya’nın yıllardır üzerinde durduğu ve birçok kez girişimlerde bulunduğu teknik üniversite isteği de karşılanmış olacak. Komisyon aşamasında üniversitenin isminin Konya Teknik Üniversitesi olarak sonuçlandırılması hedefleniyor. Yeni kurulacak Konya Üniversitesi için ise Büyükşehir Belediyesi uygun bir yer belirleyerek üniversitenin kampüsü oluşturulacak. Selçuk Üniversitesi’nden Konya Üniversitesi’ne devri yapılan bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin istemeleri halinde diploma ya da mezuniyet belgelerini Selçuk Üniversitesi adıyla almaları sağlanacak. 

15 YENİ ÜNİVERSİTE KURULUYOR 

TBMM’ye sunulan tasarıyla Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Konya Üniversitesi, Kütahya Sağlık Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, İstanbul İbn-i Sina Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi ve Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi adıyla 13 yeni devlet üniversitesi kurulacak. Buna ek olarak İzmir Tınaztepe Üniversitesi ve İstanbul Tuna Üniversitesi adlarıyla 2 yeni vakıf üniversitesi kurulacak. Böylece toplamda 15 yeni üniversite kurulmuş olacak. 

10 ÜNİVERSİTE BÖLÜNECEK, 3 ÜNİVERSİTE YENİ KURULACAK

Kurulacak 13 devlet üniversitesinin 10’u mevcut üniversitelerin bölünmesiyle, 3’ü ise yeni kurulacak üniversiteden oluşacak. Buna göre Gazi Üniversitesi’nden Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi’nden İstanbul İbn-i Sina Üniversitesi, İnönü Üniversitesi’nden Turgut Özal Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Trabzon Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi’nden Konya Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi’nden Kütahya Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi’nden Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi’nden Kayseri Üniversitesi, Mersin Üniversitesi’nden Tarsus Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden İstiklal Üniversitesi doğacak. Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Samsun Üniversitesi ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi de yeni kurulacak. İstanbul Tuna Üniversitesi ve İzmir Tınaz Tepe Üniversiteleri de Vakıf Üniversitesi olarak kurulacak. 

HEDEF KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 

Birçok kez Konya’ya teknik üniversite kazandırılması gündeme gelmiş, konuyla ilgili çeşitli çalışmalar yürütülmüştü. Bu çalışmalar doğrultusunda üniversite- sanayi işbirliği artırılmış, teknik üniversitenin temelleri atılmaya başlanmıştı. Selçuk Üniversitesi’ndeki bazı teknik fakültelerin ayrılarak Konya Üniversitesi’nin kurulması, Konya’nın teknik üniversite isteğini karşılamış olacak. Bu kapsamda teklif ‘Konya Üniversitesi’ ismiyle sunulsa da, ismin komisyon aşamasında Konya Teknik Üniversitesi olarak yapılması için AK Parti Konya Milletvekilleri çalışma yapacak. Konuyla ilgili bilgi veren AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu, “Teknik üniversite konusunu biz tekrar hatırlattık. Komisyon aşamasında inşallah bu durum giderilecek ve Konya Teknik Üniversitesi olması yönünde çalışma yapacağız. Sayın cumhurbaşkanımızın talimatı da o yönde zaten. O konuda bir düzelme olacaktır diye düşünüyorum. Konya milletvekilleri olarak bu konunun takipçisiyiz. Konya’ya bir devlet üniversitesi daha kazandıracağız.  Teklif Konya Üniversitesi olarak geliyor ama biz onu Konya Teknik Üniversitesi olarak sonuçlandırmayı hedefliyoruz” dedi. 

TEKNİK BÖLÜMLERDEN OLUŞACAK

Konya Üniversitesi; Selçuk Üniversitesi’ne bağlı Mühendislik Fakültesi’nin adı ve bağlantısı değişerek Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Selçuk Üniversitesi’ne bağlı Mimarlık Fakültesi’nin adı ve bağlantısı değişerek Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nden oluşacak. Ayrıca İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi adıyla iki yeni fakülte kurulacak. Yine Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu da Konya Üniversitesi’ne geçecek. Konya Üniversitesi bünyesinde Lisansüstü Programları Enstitüsü de kurulacak. 

2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ SONUNDAN GEÇERLİ OLACAK 

Tasarıya eklenen 8. Maddede Selçuk Üniversitesi’nden ayrılarak kurulan Konya Üniversitesi’nin esaslarını da belirlendi. 2809 sayılı kanuna eklenen geçici madde ile, Selçuk Üniversitesi’ne bağlı iken bağlantısı veya adı ve bağlantısı değiştirilerek bağlanan yükseköğretim birimlerinin teşkilatı, mevcut kadroları ve pozisyonları ile birlikte personeli, bu birimlerle ilgili yılı bütçe ödenekleri, bütçedeki ödeneklerin tahakkuka bağlanma yetkisi, her türlü araç ve gereci, malzeme, döşeme, demirbaş ve taşıtları ile birlikte her türlü taşınır malları başka bir işleme gerek kalmaksızın Konya Üniversitesi’ne devredilmiş sayılacak. Mülkiyeti hazineye ait veya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlardan Selçuk Üniversitesi’nden, Konya Üniversitesi’ne adı değiştirilerek veya değiştirilmeyerek bağlanan birimlere Maliye Bakanlığı’nca tahsis edilmiş olan veya fiilen bunların kullanımında bulunanlar hiçbir işleme gerek kalmaksızın ve tahsis amacında kullanılarak Konya Üniversitesi’ne tahsis edilmiş sayılacak. SÜ Mühendislik Fakültesi’nde öğrenim gören öğrenciler, 2017-2018 eğitim-öğretim dönemi sonundan geçerli olmak üzere kurulan Konya Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ne; SÜ Mimarlık Fakültesi’nde öğrenim gören öğrenciler Konya Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’ne; SÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda öğrenim gören öğrenciler Konya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’na; SÜ Fen Bilimleri Enstitüsü’nde Mühendislik ile Mimarlık Fakülteleri anabilim dallarında öğrenim gören lisansüstü öğrenciler Konya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne aktarılmış olacak. 

KİŞİ İSTERSE SÜ DİPLOMASI ALABİLECEK 

SÜ’den Konya Üniversitesi’ne geçecek olan birimler 2017-2018 eğitim-öğretim yılı sonunda devredilmiş olacak. Devri yapılacak birimlere daha önceden ilan edilmiş öğretim elemanı alımları Konya Üniversitesi tarafından tamamlanacak. Ayrıca kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Selçuk Üniversitesi’ne bağlı iken kanun ile birlikte Konya Üniversitesi’ne devredilen birimlerde kayıtlı bulunan öğrenciler, istemeleri halinde diploma ya da mezuniyet belgelerini kayıt tarihinde bağlı bulundukları Selçuk Üniversitesi adıyla alabilecek. 

İHDASI UGYUN GÖRÜLEN KADROLAR

Kanun Tasarısı’nın 14. Ve 15. Maddesi ile yeni kurulan üniversitelerde kullanılmak üzere akademik ve idari kadrolar ihdas ediliyor. Buna göre Konya Üniversitesi’nde 1 profesör, 3 doçent, 5 doktor öğretim görevlisi, 7 öğretim görevlisi, 4 araştırma görevlisi olmak üzere 20 akademik kadronun ihdas edilmesi uygun görüldü. Üniversitede ihdası uygun görülen akademik kadro dışındaki diğer kadrolar ise kanun tasarısında listelendi. 

KARIŞIKLIK ORTADAN KALKMIŞ OLDU

Daha önce Selçuk Üniversitesi’nden ayrılarak kurulan Konya Üniversitesi’nin ismi, 2012 yılında TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak değiştirilmişti. Yapılan bu değişiklikle Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Üniversitesi ismiyle bir ikilemde kalmıştı. Bir süre üniversitenin internet veri tabanları Konya Üniversitesi adıyla hizmet vermek zorunda kalmıştı. Yeni kanun tasarısıyla kurulacak olan Konya Üniversitesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin ismiyle ilgili olarak oluşan bu ikilem de ortadan kalkmış olacak. 

EN İYİ YER BELİRLENECEK

Yeni kurulacak Konya Üniversitesinin binaları oluşturulana kadar mevcut binalarda hizmetlerine devam edecek. Üniversitenin yeri konusunda açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Üniversitesi’ne yakışır en iyi yeri belirleyerek üniversiteye tahsisinin sağlanacağını söyledi. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim