Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar, vatandaşların çeşitli yollarla serinleme isteğini de beraberinde getiriyor. Ancak bu durum ne yazık ki her yıl ölümlere de neden oluyor. Yaz aylarında vatandaşların sulama ve içme amacıyla kullanılan baraj, gölet ve sulama kanalı gibi bölgelerde serinlemek istemesi, can kayıplarına neden oluyor. Yapılan araştırmalara göre her yıl bu tür boğulmalar sebebiyle ortalama 100 kişi hayatını kaybediyor. Bu konuda yetkililer tarafından çeşitli önlemler alınıp uyarılar yapılsa da ölümlerin önüne bir türlü geçilemiyor. 

BENZER HADİSELER KONYA’DA DA GÖRÜLÜYOR 

Ülkenin genelinden gelen bu üzücü haberler, neredeyse her yıl Konya’dan da geliyor. Hatta Konya, bazı yıllarda boğulma vakalarının en çok yaşandığı iller sıralamasında başı bile çekebiliyor. Benzer bir istatistik 2016 yılında karşımıza çıkmıştı. 2016’da deniz, göl, baraj ve kanal gibi su kaynaklarına serinlemek için giren 186 kişi hayatını kaybetmiş, en çok boğulma olayının yaşandığı il ise Konya olmuştu. Başta Altınapa Barajı, Apa Barajı gibi şehir merkezine yakın olan baraj ve göletler, yaz aylarında serinlemek isteyen vatandaşların uğrak mekânı haline geliyor. Şehirde yer alan çok sayıdaki benzer bölgeler, acı olayları da beraberinde getiriyor. 

BUNA BİR SON VERELİM!

Boğularak yaşanan ölümlere dikkat çeken Devlet Su İşleri (DSİ) Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, bu olumsuz durumun yaşanmaması için vatandaşları uyaran bir kamu spotu hazırladı. “Tehlikenin farkında mısın?” bağlığıyla verilen kamu spotunda, sulama kanalı, gölet ve barajlara girmenin tehlikeli olduğu kaydedildi. Kamu spotunda, “Sulama kanalı, baraj ve göletler yüzmek için değildir. Amacı dışında kullanımı kesinlikle çok tehlikeli ve yasaktır. Bu tesislerde her yıl ortalama 100 çocuğumuz ve gencimiz boğularak hayatını kaybetmektedir” denilerek vatandaşlar yaz aylarında bu konuda dikkatli olmaya davet edildi. 

YÜZME BİLMEK SİZİ KURTARMAZ 

Kamu spotunda vatandaşları uyaran yüzme eğitmeni Kürşat Işık, sulama kanalı, gölet ve baraj gibi alanların yüzmeye müsait olmayan alanlar olduğunu vurguladı. Bu tür alanların iyi derecede yüzme bilen vatandaşlar için bile tehlike arz ettiğinin altını çizen Işık, “Değerli çocuklar ve gençler; kanal ve göletlere girmek kuvvetli akıntı ve bataklık gibi sebeplerden dolayı ölümcül ve tehlikelidir. Yüzme bilmeniz sizi kurtarmaz. Lütfen girmeyin” diyerek vatandaşları uyardı. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim