Koronavirüs nedeniyle günlük kan bağışı ortalamasında düşüşler yaşandı. Bunun üzerine Türk Kızılay halkı bilinçlendirmek için çalışma başlattı. Düzenli kan bağışçılarına SMS göndererek, “Kan dostum, kötü günleri hep beraber atlattık. Sana her zamankinden çok ihtiyacımız var. Stoklarımız azalırken bizi yalnız bırakma. Kan merkezlerimizi ziyaret et” çağrısında bulunurken, Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık da Twitter’dan paylaştığı mesajla vatandaşlara bağış çağrısı yaptı. Kınık’ın yaptığı kan bağışı çağrısına, Konyalılar kayıtsız kalmadı. Azalan kan bağışının arttırılması ve kan stoklarının istenilen seviyeye ulaşması için Türkiye genelinde başlatılan Kan Bağış Kampanyasına, Konyalı vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

BAĞIŞIKLIK ZAYIFLAMAZ

Kan bağışının önemine dikkat çeken Kınık, sosyal medyadan kan bağışçılarını bilinçlendirmek için paylaştığı videoda şunları söyledi: “Koronavirüs sebebiyle vatandaşlarımızda ‘Kan verirsem bağışıklığım düşer mi?’ şüphesi oluştu. Vatandaşlarımız tıbbi olarak gönül rahatlığıyla kan verebilir. Kan verdiğinizde bağışıklığınızda bir azalma olmuyor. Koronavirüs kan yoluyla bulaşmaz. Biz tüm merkezlerimizde önlemleri aldık. Korona salgını var diye hastanelerde kan ihtiyacı azalmıyor, lösemi hastası çocukların kan ihtiyaçları azalmıyor. Şu an stoklarımız var ama bu şekilde devam ederse ciddi bir kan sıkıntısıyla karşı karşıya kalabiliriz. Merkezlerimizde koronavirüse karşı tüm önlemlerimizi aldık” ifadelerini kullandı.

KONYA’DAN DESTEK

Çağrının ardından harekete geçen Konyalılar, şehir genelinde bulunan kan merkezlerinde kan bağışında bulunmaya başladı. Kan verme kampanyasına katılan vatandaşlar kan vermenin vatani bir görev olduğunu, verdikleri bir ünite kanla birkaç canın kurtulmasına vesile olabileceklerini belirtip, kan ihtiyacına küçük de olsa katkı sağladıkları için mutluluk duyduğunu ifade ettiler. Konya’da Zafer Kan Alma Birimi (Alaeddin tramvay durağı karşısı), Aziziye Camii önü platform, Haciveyszade Camii önü otobüs, Karatay Belediyesi içi, Selçuklu belediyesi içinde kan bağışında bulunulabiliyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim