Yemen’de 2015 yılının Mart ayından bu yana devam eden iç savaş nedeniyle ortaya çıkan açlık; yaşlı, kadın ve çocuk hayatını tehdit ediyor. Dünyanın birçok ülkesinden yardımların yapıldığı ülkeye en çok sahip çıkan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Yemen’de kriz 7 yıldır devam ediyor. 21 milyon insanın ciddi anlamda gıdaya ulaşımında sıkıntı yaşandığı Yemen'de iç savaştan dolayı 7 bin insan öldü. 3 milyon insan evini terk etmek zorunda kaldı.   Yemen’de yaşanan insanlık dramına İHH, Dost Eli, RİDA, RİBAT ve Cansuyu dernekleri sessiz kalmadı.   

CANSUYU’NDAN YEMENE YARDIM

Cansuyu Derneği Yemen’de 14 bin muhtaca gıda yardımında bulundu. Bölgedeki sorunlar hat safhada iken Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yardım faaliyetlerini yoğunlaştırdı. 

Özellikle kıtlık sebebiyle zor günler geçiren yemen için Cansuyu Derneği, 14 bin muhtaca gıda yardımında bulundu.  Konuyla ilgili açıklamada bulunan Cansuyu Derneği Dış İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yaşar, “Yemende insanlık dramı yaşanıyor. İç savaşın devam etmesi ile bölgedeki kıtlık giderek artıyor ve bundan en çok çocuklar etkileniyor. Her gün yüzlerce çocuk hastanelere kaldırılıyor. Cansuyu Derneği olarak bölgedeki muhtaçlar için gıda takviyesinde bulunduk. 14 bin muhtaca gıda yardımı yaptık. Yardımlarımızı Başkent Sana başta olmak üzere Hudeyde, Taiz, Zincibar ve İbb bölgelerinde gerçekleştirdik” dedi. Bölgedeki yardım çalışmalarının devam edeceğini belirten Yaşar, “İç savaş ve kıtlığa ek olarak kış şartlarının etkisini artırması yemende daha vahim olayların yaşanmasına neden oluyor. Yemenli muhtaçların yanındayız. İnşallah bölgedeki çalışmalarımız önümüzdeki süreçte de aralıksız devam edecek” ifadelerini kullandı.

DOSTELİ YEMEN’E SESSİZ KALMADI

Yemen’de yaşanan çatışmalardan dolayı milyonlarca insan açlık ve susuzluk ile mücadele ediyor. Yaşanan açlık ve susuzluğa Dosteli Derneği sessiz kalmadı. 

Ocak ayı içerisinde Yemen’e gidecek dernek yetkilileri yardımlarda bulunacak. Bağışçılarından ayni yardımları bekleyen dernek, bunun yanında online bağış ve SMS bağış kampanyası başlattı. Yemen’e destek olmak isteyen vatandaşlar cep telefonlarından “BAĞIŞ” yazarak 4205 mesaj göndererek 10 TL’lik katkıda bulunabilecek.

RİBAT’TAN YEMENE ACİL YARDIM

Ribat İnsani Yardım Derneği 8 Ocak’ta yola çıkarak insani krizin yaşandığı Yemen’de mağdur ailelere ulaşacak. Yemen'de gıda kumanyası, nakdi yardım ve sağlık taramaları yapacak olan Ribat farklı bölgelerde hayırseverlerin yardımlarıyla yüz binlerce kişiye yardımları ulaştıracak. ‘Yemeni Yalnız Bırakmayın’ sloganı ile yola çıkacak RİBAT’ta yardım etmek isteyen hayırseverler cep telefonlarından Yemen yazıp 2602’ye mesaj atmaları halinde 5 Tl’lik katkıda bulunacak. Bunun yanında Yemen için bir gıda kolisi ise 100 TL olarak belirlendi.

RİDA YEMEN’E SESSİZ KALMADI

Rida Derneği Ortadoğu ve Afrika sorumlusu Selim Doğdu da RİDA Derneği’nin Yemen kampanyaları hakkında bilgi verdi.

Doğdu, “RiDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği ve Oyuncaksız Çocuklar İçin Yardım Grubuyla birlikte Yemen’e çok acil bir gıda kampanyası düzenledik. Bu kampanyada bir gıda kolisi 90 TL olarak belirlendi. Ve vakit geçirmeden toplanan yardımların ilk aşamasını ulaştırmak için bölgede bulunan yerel dernekler ile işbirliğiyle Yemen'de gıda dağıtım çalışmalarımızı Yemen’in İbb bölgesine bağlı Qafr bölgesinde bulanan ihtiyaç sahibi ailelere içerisinde un, pirinç, şeker, yağ bulunan gıda kolilerini ulaştırdık. Ama görülen o ki bu yardımlar çok yetersiz kalıyor. Onun için yardımsever halkımızın bu çalışmalara daha çok destek vermesini temenni ediyoruz. Yardımlar için dernek banka hesap numaralarına ve www.ridader.org.tr adresinden online bağışla ulaşılabilir. Yine çalışmalar hakkında 0332.234 1616 telefonundan da bilgi alınabilir” ifadelerini kullandı.

İHH YEMEN’E EL UZATIYOR 

İHH, “Yemen Yardım Bekliyor” sloganıyla acil yardım kampanyası başlattı. Bölgedeki savaşın taraflarına insani yardı faaliyetlerini sağlamak için 3 aylık acil ateşkes çağrısında bulundu ve ilgili konuda görüşmeleri devam ettiriyor.

Ateşkes konusunda taraflarla anlaşma sağlanırsa  Yemen’de çatışmalardan dolayı ulaşılamayan bölgelere ulaşılıp açlık çeken insanlara acil gıda yardımları ulaştırılması planlanıyor. İHH’nın, hayırseverlerin destekleriyle 2018 yılından beri Yemen’de gerçekleştirdiği faaliyetlerden 200 binden fazla kişi istifade etti. Yardım kalemleri arasında; insani yardım, acil yardım, sağlık yardımları, adak-akika yardımları, gıda yardımları, bebek maması, Ramazan yardımları, Fitre yardımları, hijyen paketi yardımları ve Kurban yardımları bulunuyor. Öte yandan İHH, bölgede Yetim Çalışmaları da yürütüyor. Bu kapsamda Yetim Sponsorluk Sistemi ile Yemen’de her ay düzenli olarak 4 bin 985 yetime maddi destek veriliyor. Türkiyeli hayırseverler yaklaşık 5 bin yetimin yüzünün biraz da olsa gülmesine vesile oluyor. 2017 yılından bu yana kolera ile mücadele için Aden ve Taiz bölgesinde 53 bin hastaya sağlık yardımı yaptık. Bunun yanında, başkent Sana’da Yemen Hasta Bakım Merkezi’nde toplam 234 kanser ve diyaliz hastasına gıda ve ilaç yardımı ulaştırdık. Merkezdeki hastaların barınma, gıda ve ilaç ihtiyaçları da karşılıyoruz. Yemen halkına destek olmak isteyen hayırseverler, tüm operatörlerden YEMEN yazıp 3072’ye kısa mesaj göndererek 5 TL destekte bulunabiliyor. Daha fazla bağış yapmak isteyenler ise İHH’nın internet sitesinden online bağış yolu ile ya da İHH’nın banka hesap numaralarına açıklama kısmına YEMEN yazarak yardım edebiliyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim