Patates üretiminde önemli merkezlerden olan Niğde-Nevşehir bölgesinde son yıllarda yaşanan sorunlardan dolayı patates üretimi Konya bölgesine kaymaya başladı. Bu durum rakamlara da yansıdı. Geçtiğimiz yıl Konya bölgesinde 549 bin 802 ton patates üretimi yapılan Konya’da, bu yıl tahminlere göre 600 bin civarında üretim yapıldı. Özellikle Karapınar, Seydişehir, Yunak, Çeltik gibi ilçelerde üretimi daha fazla yapılan patatesin hasatları da tamamlandı. Yağış miktarlarından dolayı hububatta olduğu gibi patateste üretiminde artış yaşandı. Bu yıl yaklaşık 600 bin ton patates üretimi gerçekleştirildi. Sözleşmeli üretim yapan üretici bu yıl patatesten para kazanırken, serbest piyasaya mal satan üreticiler geçen yılki gibi umduklarını bulamadı. 

‘PATATESTE SÖZLEŞME YAPMAYAN MAĞDUR OLUR’

Patateste sözleşmeli üretim yapmanın avantajına dikkat çeken Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, sözleşmenin üretici için bir garanti olduğunu vurguladı. Niğde-Nevşehir bölgesinde son yıllarda yaşanan sorunlardan dolayı patates üretiminin Konya bölgesine kaydığını belirten Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü, “Patateslerin yüzde 80-90’ı firmalarla sözleşmeli. Konya Şeker, Doğuş cips gibi bir çok firma ile üretici sözleşme yapıyor.Ya da üretici TİGEM arazilerini kiralıyorlar. Fiyatları ton başına 550-600 arasında değişiyor. Patateste sözleşme yapılmazsa çiftçi mağdur olur. Biz de bunu öneriyoruz çiftçilere. Çünkü patates mecburen satması gereken bir ürün. Depolanamaz, bekletilemez. Bundan dolayı sözleşmeli üretim yapmak zorunda. Konya bölgesinde ciddi anlamda üretim artışı söz konusu. Karapınar, TİGEM çiftlikleri, Seydişehir, Yunak, Çeltik, Karaman tarafında özellikle ciddi anlamda patateste sözleşmeli üretim yapılıyor.”

SERBEST PİYASADA PATATES KAZANDIRMADI

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış ise, patates hasatlarının tamamlandığını hatırlattı. Pazarlarda patatesin 1 TL civarında satıldığını belirten Çalış, “Üreticinin elinde patates hemen hemen kalmadı. 60 kuruş civarında sattı üretici. Sözleşmeli üreticiler para kazandılar, sorun yaşanmadı. Ancak serbest ekenler,çiftçiyi perişan edecek bir durumda olmasa dageçen seneye oranla daha kötüydü çünkü patates bu yıl daha fazlaydı. Az önce belirttiğim gibi sözleşmeli üretim yapanlar bir sıkıntı yaşamadı, geçen seneye göre daha iyi bir fiyatla ürünlerini sattılar” diye konuştu. 

‘BU YIL HEM VERİM HEM KALİTE İYİ’

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner de yaptığı açıklamada, Karapınar bölgesinde bu yıl patates üretiminin iyi durumda olduğunu söyledi. “5 bin 500- 6 bin dekar alada patates üretimi yapıldı” diyen Üner, “Bu yıl yağışların iyi olması patatese de yaradı. Bu anlamda patateste Karapınar bölgesinde hem verim hem de kalite iyi durumda” şeklinde konuştu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim