Çekinmeli ve anlaşmalı olarak gerçekleşen boşanmaların sayısında her geçen yıl artış gözlemleniyor.Konya Baro Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre 5 ayrı aile mahkemesinde görülen dava sonucu Konya merkezde boşanan çift sayısı; 2014 yılı içinde 3 bin 500, 2015 yılı içinde 3 bin 600, 2016 yılı içinde 3 bin 650, 2017 yılı içinde ise 3 bin 750 oldu. Bu kapsamda uzmanların değerlendirmelerine göre boşanma nedenlerinin başında, şiddet, sosyal medya, ekonomik nedenler, onur kırıcı davranışlar, terk, suç işlemeler ve akıl hastalıkları geliyor. Boşanma oranlarının yılda yaklaşık olarak yüzde 4 civarında arttığını belirten Av. Latif Cem Baran, “Gençler ailelerinden ne kadar çok uzak olurlarsa kavgalar, huzursuzluklar ve tartışmalar o kadar da çok artıyor. Aile kültürünü kaybediyoruz” dedi. Ayrıca çocukların icra yolu ile alınmasının psikolojik bozukluklara neden olduğunu da belirten Baran, bu tür hususların yeni davalara da yol açabildiğinin altını çizdi. 

“SOSYAL MEDYA VE EKONOMİK NEDENLER BOŞANMALARA ETKEN”

Boşanma oranlarının arttığını dile getiren Avukat Latif Cem Baran, ekonomik nedenlerin ve sosyal medyanın boşanmalarda etken rol oynadığını dile getirerek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Boşanma oranları gün geçtikçe artmaktadır. 2016 yılında boşanmaların yüzde 39’u evliliğin ilk 5 yılı, geri kalanı ise 6 ile 10 yıl arasında gerçekleşmiştir. Kendi tahminime göre her yıl yaklaşık yüzde 3,5 arasında artış meydana gelmektedir. Medeni kanununa göre özel boşanma sebepleri; Sadakatsizlik, onur kırıcı davranışlar, terk, suç işlemeler ve akıl hastalığıdır. Ekonomik nedenler, boşanmaların içerisinde etkindir. Eve bakmama, sürekli icraların gelmesi, evin ihtiyaçlarını karşılamama, sürekli bilinçsiz bir şekilde borçlanma, ekonomik nedenden dolayı boşanma sebebinin alt başlıklarıdır. Yani ekonomik sıkıntılar taraflar arasındaki huzursuzluklara neden oluyor. Sosyal medyanın yanlış kullanılması da bir boşanma sebebidir. Sosyal medyadaki yazışmalar ve paylaşımlar sadakatsizlik olarak değerlendirilebilir. Sosyal medyanın hangi platformunu söylerseniz söyleyin instagram, faceebok veya başka paylaşım siteleri etkendir. Bunların yanlış kullanılmasından dolayı boşanmalar içerisinde delil olarak kullanılıyor” 

“GENÇLER İÇİN BOŞANMA KARAR ÇABUK OLUYOR”

Aile kültürünün gün geçtikçe kaybolduğunu belirten Baran, gençlerin ailelerinden uzak kaldığı sürece huzursuzlukların artacağını ifade ederek, “Gençler ailelerinden ne kadar çok uzak olurlarsa kavgalar, huzursuzluklar ve tartışmalar o kadar da çok artıyor. Eskiden büyüklerin araya girmesi ile birlikte aileler arasında yaşanan kavgalar tolare edilebiliyordu. Hadiseleri de dışarı ile paylaşmadıkları için ve büyükler bu hadiselere çok müdahale edemediği için gençler hemen boşanma kararı alıyor.” diye konuştu. 

“ÇOCUKLAR, İCRA YOLUYLA ALINMAMALIDIR”

İcra yoluyla çocukların alınmasının psikolojilerini etkilediğini vurgulayan Baran, bu tür hususların yeni davalara da yol açtığını belirtti. Bununla ilgili yeni çözümlerin üretilmesini belirten Baran cümlelerini şu şekilde aktardı: “Evlilikte eğer uyum varsa ve taraflar birbirlerine uyduklarını tahmin edebiliyorlarsa, Cenab-ı Allah’ta çocuk veriyorsa bundan mutluluk duymak gerekir. Çocukların sosyal, kültürel gelişimleri ve psikolojik ilerlemeleri için iyi bir eğitim almaları gerekmektedir. Çocukların geniş bir aile içinde büyümeleri doğrudur. Bizim örf ve adetlerimize uyumludur. Ayrılıkların olması çocukların kötü şekilde yetişeceği anlamına da gelmez. Çocuk teslimlerinde icra ile çocuk alınması kötü bir durum. Çocukların esas psikolojisini bozan icra yolu ile alınmasıdır. Bu hususlar yeni davalara da yol açabilmektedir”

“NAFAKA ÖDEMEK, HAKLI BİR ADALET DEĞİL”

Kısa evliliklerin ardından boşanmayla birlikte yıllarca nafaka ödeyen erkeklerin olduğunu söyleyen Baran, “Benim için en çok önem arz eden mevzu,  kısa evliliklerin ardından nafaka ödeyen erkekler var. Bu hadisenin de bir çözüme kavuşması kanaatindeyim. Evlilik 15 veya 20 gün sürüyor ama erkek yıllarca nafaka ödüyor. Bunun haklı bir adalete uygun olmadığı kanaatindeyim. Bununla ilgili bir mevzuat değişikliğine gidilmesinin adaletli olacağını düşünüyorum. Umarım memleketimizin geleceği için toplumumuzda mutluluk, huzur ve birlik beraberliğe sebep olacak gelişimler daha da fazla yaşanır. Ama şuanda bizim için faydalı olan bir yeni sisteme geçtiğimizi düşünüyorum. Yeni Başkanlık sistemi ile çözümlerin daha kolay üretilebileceğini inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim