Günümüzün vazgeçilmez iletişim kanallarından biri olan sosyal medya, iyi bir reklam alanı olarak da öne çıkıyor. Kişiler, firmalar ve kuruluşlar çeşitli sosyal medya kanalları üzerinden yaptıkları reklamlarla öne çıkıp, kendilerini daha büyük kitlelere ulaştırabiliyor. Ancak sosyal medya iyi yönleriyle birlikte büyük riskleri de beraberinde getiriyor. Özellikle dolandırıcılar yaptıkları dikkat çekici paylaşımlarla sosyal medyayı adeta masum insanları avlamak için bir araç gibi görüyorlar. 

Farklı bankaların fotoğraflarını kullanarak, bankanın ismine benzer bir alan adı ile “Bankamıza sosyal medyadan gelen herkese 500 TL hediye”, “Sosyal medyadan giriş yap, 2000 TL değerinde para puan kazan”, “Sosyalleştikçe kazanıyoruz. Sosyal medyadan gelen herkese I-phone hediye ediyoruz” gibi cezbedici sloganlar kullanan dolandırıcılar bu şekilde insanları ağlarına çekiyor. 

BİLİŞİM UZMANLARI UYARIYOR: ALDANMAYIN!

Bankaların müşterileriyle ya da potansiyel müşterileriyle mail ve mesaj yoluyla iletişim kurabildiklerine dikkat çeken bilişim uzmanları, “Dolandırıcılar da aynı zamanda bizim gibi banka müşterisi olabiliyor. Bize gelen bilgilendirme mailleri aynı şekilde onlara da gidiyor. Mailin içeriğini alıp kopyalıyorlar, benzer bir alan adıyla diğer kullanıcılara mail atıyorlar. Ya da sosyal medyada sponsorlu olarak cezbedici bir şekilde paylaşımını yapıyorlar. Daha önceden hazırladıkları ve ilgili bankanın internet sitesinin şekil itibariyle çok benzeri olan internet sitesine kullanıcıları bu yollarla yönlendiriyorlar. Siteye ilk girdiğinizde sizden kredi kartı numarası, banka kartı numarası ve şifre gibi banka bilgilerinizi istiyorlar. Buraya kadar hiçbir sorun yaşanmıyor. Banka bilgilerinizi girdiğiniz anda ise bunları kendi veri tabanlarına kaydediyorlar. Sonrasında ise bir hata oluştuğunu ve daha sonra tekrar denemeniz gerektiğini söylüyorlar. O arada bilgilerinizin hepsi dolandırıcılara geçmiş oluyor. Sizin haberiniz olmadan kredi kartınızla işlem de yapılabiliyor, banka hesabınızdaki paralar da bir anda yok olabiliyor” diyor. 

HİÇBİR BANKA VEYA KURUM SOSYAL MEDYADAN BİLGİ İSTEMEZ!

Bu tür dolandırıcılık vakıalarının sıklıkla yaşandığını dile getiren bilişim uzmanları, vatandaşı benzer sorunlarla karşı karşıya kalmamaları ve dolandırılmamaları için uyarıyor. Hiçbir bankanın ya da resmi kurumun sosyal medya üzerinden sponsorlu reklam verip kullanıcı bilgilerini istemeyeceğini kaydeden uzmanlar, “Bankalar reklam verir ama kullanıcı bilgilerinizi bu reklam içerisinde kesinlikle istemez. Özellikle siteye giriş yaparken sitenin linkine dikkat edin. Bankanın sitesiyle çok benzer bir site alan adı var olduğu için dikkatinizi çekmiyor olabilir. Ayrıca linke tıkladığınızda hemen kart bilgilerinizi istiyorsa yine oradan uzak durun. Kart bilgilerinizi kesinlikle vermeyin. Banka, devlet dairesi, polis, jandarma ve benzeri hiçbir kurum ve kuruluş sizden özel bilgi istemez. Yaptıkları reklamlarda en fazla bilgilendirici mesajlar verirler” diyerek uyardı. 

GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ALMA ZORUNLULUĞU BANKADA

Yöntemin aslında ortalama dolandırıcılık yöntemi olduğunu ancak kullanılan argümanların yeni olduğunu dile getiren Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç,

“Daha önce e-posta göndererek dolandırıcılık yapıyorlardı. Bilgilerini güncellemeniz gerekiyor diyorlardı. Hızlı bir veri girişiyle bilgilerinizi alıp hesaplarınızı boşaltabiliyorlardı. Bununla ilgili gerekli güvenlik önlemlerini alma zorunluluğu bankalara aittir. Yargıtay’ın da bununla ilgili bir kararı var. Bu konuda gerekli önlemleri bankaların alması gerekiyor. Biz, bu tuzağa düşülmemesi için uyarıyoruz. Netice itibariyle böylesi bir dolandırıcılıkla karşı karşıya kalanlar mahkeme yoluyla tüm haklarını geri alabiliyor. Ancak mahkemeyle uğraşmamak için dikkatli olmak lazım. Özellikle açılan sayfanın üst kısmındaki adres çubuğuna dikkat etmek gerekiyor. Doğrudan adres çubuğuna bankanın ismini yazarak girmek gerekiyor herhangi bir tuzağa düşmemek için. Bir de adres çubuğunun başında “http” yazar çoğunlukla. Bankalarda ise bu “https” şeklindedir. “https” güvenlikli site anlamına gelir. Adres “https” şeklinde başlıyorsa bir problem yaşamazsınız. Diğer yandan mail ya da mesaj yoluyla doğrulama kodu gönderen siteler güvenlidir. Diğer sitelerde dolandırılma riski yüksektir” ifadelerini kullanarak vatandaşları uyardı. 

METE ALİ MAVİŞ

Editör: TE Bilişim