Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında yürütülen ve Konya Ovası'na su getirmeyi hedefleyen projeler büyük oranda tamamlanmış durumda. Bu kapsamda Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Konya bölgesinde toplam proje tutarı 4 milyar TL olan 110 devam eden proje bulunuyor. Bu projelerin 18'i ihale aşamasında, 71'inde ise inşaat çalışmaları sürüyor. Projelerden 21'i ise tamamlanmış durumda. Devam eden birkaç büyük KOP yatırımının da tamamlanmasıyla KOP yatırımlarında sona gelinmiş olacak. DSİ (Konya) 4. Bölge Müdürü Birol Çınar, KOP yatırımlarının durumlarıyla ilgili son bilgileri paylaştı. 

AVŞAR VE BOZKIR BARAJI SU TUTMAYI BEKLİYOR 

DSİ (Konya) 4. Bölge Müdürü Birol Çınar, DSİ'nin 2018 yılında 580 milyonluk ödeneği olduğunu şuana kadar 420 milyonunun harcandığını söyledi. KOP kapsamında 2019 yılı sonu itibarıyla tamamlanması hedeflenen projelerle birlikte KOP'un büyük oranda biteceğini dile getiren Çınar, şu bilgileri verdi, "Avşar-Hadim Barajı büyük bir baraj. Yaklaşık 260 milyon metreküp su kapasitesi var. Bu barajın yüzde 99'unu tamamladık. Fakat baraj su tuttuğu zaman su altında kalacak bir yol var, bu yol Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yeniden yapılacak. 17 kilometre uzunluğunda 3 tüneli olan bir yol. Bu yol bitirilince baraj su tutmaya başlayacak. Yani Avşar Barajı'nda DSİ'nin yapacağı iş bitti. Sonrasında yine önemli bir barajımız olan  Bozkır Barajı var. Bozkır Barajı Avşar Barajı ile birlikte depolanan suyu Bağbaşı Barajı'na oradan da Mavi Tünel'le Ova'ya aktaracağı için önemli. Bozkır Barajı'nı da biz yüzde 95 oranında tamamladık. Yine bu barajın su tutmasını engelleyen bir husus var, o da Dedemli Köyü'nün yeniden yerleşiminin yapılması. Bu da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün yapımıyla devam ediyor. Dolayısı ile bu da bitince biz Bozkır Barajı'nda da su tutmaya başlayacağız."

19 KİLOMETRELK TÜNELDE ÇALIŞMA HIZLANDI

Çınar, yapımı tamamlanan Bağbaşı Barajı ile Avşar Barajını bağlayan tünelde de çalışmaların hızlandırılacağını söyledi. 19 kilometrelik tüneli iki uçtan tünel delme makinesi ve patlatma yöntemi ile hızlı bir şekilde tamamlanacağını dile getiren Çınar, şöyle devam etti, "Bu tünel Avşar Barajı'ndaki suyu Bağbaşı Barajı'na aktaracak. Aynı zamanda güzergah üzerindeki 4 farklı noktada regülatörlerle çevirdiğimiz suyu da yine bu tünel marifeti ile  Bağbaşı Barajı'na aktaracağız. Bu tüneli hızlı bitirmek adına yaklaşık 11 kilometrelik kısmını tünel delme makinesi ile geri kalan 6 buçuk kilometrelik kısmını da del patlat yöntemi ile yürüyelim diye planladık. Bu çerçevede del-patlat yöntemi ile 3 kilometrelik kısmı bitirdik. Tünel delme makinemiz Almanya'da üretildi ve geldi. Kasım ayı sonlarına doğru montaj tamamlanıp öbür ağızdan delmeye başlayacak ve mümkün olduğunca çabuk bitireceğiz. Hotamış Depolamamız bitti. 580 milyon metreküp su depolayacak. Drenajdan dönen yaklaşık 20 milyon metreküp suyu da aktardık ama depolama çok büyük olduğu için aktarmış olduğumuz su çok kayda değer olmadı. Bu depolamaya su iletecek olan Apa-Hotamış İletim Kanalımız var 125 kilometrelik. Burada da çalışmalarımız tamamlandı. Kademe olarak su vererek deneme testleri yapıyoruz. İlk 75 kilometreyi bitirdik. Bu projemiz de bitti. Bu kanaldan su alarak kapalı sistem sulama yapacak olan Konya Ovası 1-2-3 sulaması var. 19 milyon hektar alan kapalı sistem sulanacak. 2019 yılı sulama sezonunda 6 bin hektarlık kısmı hizmete açılacak ve orada kapalı sistemle sulama yapacağız. Geri kalan kısımları iler ki yıllarda devam edecek. 2019'da da devam edecek bir diğer proje de Apa-Hotamış sulamaları. Bu da kapalı sistem olarak yaklaşık 20 bin hektar alanı sulayacak. Bunun da kaynağı Ahi  kanalı. Borularının alım işleri tamamlandı. Çalışmalar devam edecek."

İÇME SUYU TAMAMEN KOSKİ'DE 

Konya'nın önemli projelerinden olan ve şehrin içme suyunu 2050 yılına kadar karşılayabilecek olan Konya İçme Suyu Projesi'nin 15 Haziran'da ilk etabının açılıp su verilmeye başlandığını hatırlatan Çınar, bu projenin arıtma tesisinin de kabulünün yapılıp KOSKİ'ye devrinin gerçekleştirildiğini söyledi. Böylece tesisin tamamen KOSKİ'ye devredildiğinin bilgisini veren Çınar, "Şimdi İçeri Çumra, Çumra ve Konya içerisinde bir depo bağlantımız var 2019'da onu da tamamlayarak, isale hattının da  tamamını bitirip onunda devrini KOSKİ'ye yapacağız. Ama sistem 15 Temmuz itibariyle çalışmaya başladı. Yaklaşık 13 milyon metreküp arıtılmış su o günden bugüne Konya'ya verilmeye başlandı. 20 adet gölette, 8 taşkın koruma tesisinde çalışmalar devam ediyor" dedi. 

OVA'YA SORUNSUZ SU VERİLDİ

Mavi Tünel çıkışından alınan suyun bir kısmının içme suyu bir kısmının ise Ova'ya sulama suyu olarak verildiğine dikkat çeken Çınar, "Mavi Tünel'den su gelmiyor" gibi söylemleri değerlendirdi. Bu söylemlerin doğru olmadığını ifade eden Çınar, "2018 yılı içinde Ova'daki tüm çiftçilere sezon sonuna kadar istedikleri suyu sağladık. Toplamda 430 milyon metreküp suya ulaştı bu. Kurak bir dönem olduğu için özel izinle Beyşehir Gölü'nden alınması gerekenden daha fazla su aldık. Sulama sezonu problemsiz bitti. Mavi Tünel'den su gelmeme gibi bir durum söz konusu değil. Gelmese zaten sorunsuz bir sulama sezonu geçirmezdik, sorunlar yaşanırdı. İşletme sahamız içerisinde bulunan tüm tarım arazisine son sulama suyuna kadar sorunsuz verdik. Mavi Tünel'den de ciddi anlamda takviye yapıldı" diye konuştu.   

HEDEF 2019 YIL SONU 

"KOP kapsamındaki projelerin tamamının bitirilmesindeki hedefimiz 2019 sonuydu" diyen Çınar, tasarruf  tedbirlerinden dolayı belki biraz daha uzayabileceğini belirtti. KOP'a sürekliy eni projeler eklenmesinin projenin tamamının bitirilememesinde büyük rol oynadığını vurgulayan Çınar, "KOP projesi bir demet proje. 18 proje var içinde. Hep yeni projeler eklenince bugüne kadar sürdü. Ama biz artık bir nokta koyup, KOP dahilinde değil de başka bir proje olarak değerlendirelim istedik. Hedef olarak 2019 yılsonu koyduk.  Sadece tünel ve 2 baraj kalmıştı. Barajlar bitti, bitmeyen en büyük bölümü Avşar-Hadimi Tüneliydi. Bu da bitince KOP'un büyük bir kısmı bitecek ve sulama projeleri kalacak. Bunları da tamamlayınca KOP'un tamamı bitmiş olacak" şeklinde konuştu. 

BARAJLAR GEÇEN SENEYE GÖRE İYİ DURUMDA

Konya'da bulunan barajların ve depolamaların son durumunu da paylaşan Çınar, "15 Ekim 2018 tarihi itibariyle Konya'da bulunan 23 depolamada ortalama doluluk yüzde 55. Aynı depolamalarda geçen sene doluluk oranı yüzde 36'ydı. Bu sene dönem dönem aldığımızı yağışlarla birlikte daha iyi doluluk oranı. Bu sene inşallah iyi bir kar yağışı ile sulama sezonuna yüzde 100'lük doluluk oranıyla gireriz diye dua ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim