1972 Toptancılar Çarşısı, ağır tonajlı araçlar nedeniyle trafik sorunu yaşıyor. UKOME’nin aldığı karara uymayan ağır tonajlı araçların gün içerisinde Çarşı’ya girmesi, trafiğin içinden çıkılmaz bir hal almasına neden oluyor.

1972 Toptancılar Çarşısı, yapıldığı 1960’lı yıllarda dönemin en büyük çarşısı olmasıyla tüm Türkiye’ye örnek olmuş, giderek gelişen çarşı bugünkü halini aldı. Önemli bir ticaret merkezi haline gelen 1972 Toptancılar Çarşısı, zamanla şehir içinde kalması nedeniyle bugün bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Çarşının oldukça hareketli olması bir ticaret merkezi olması, özellikle hem çarşı içindeki hem de çevresindeki trafik akışını olumsuz etkiliyor. Bu sorunu çözmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla 2016 yılında 07:30-18:30 saatleri arasında Ağır Tonajlı Araçların girişlerine kapanmasına rağmen, bu karara uyulmaması, trafik sorununu içinden çıkmaz bir hale sokuyor. Çarşının içerisindeki araç hareketliliğine bir de ağır tonajlı araçların eklenmesiyle çarşı ve çevresinde trafik kilitlenirken, vatandaşlar bu sorunun çözülmesini istiyor.

DENETİMLER ARTIRILMALI

1972 Toptancılar Çarşısı yapıldığı dönemin en büyük ve örnek çarşısı olmasına karşın bugünkü şartlar nedeniyle potansiyelini aşan bir duruma geldi. Özellikle şehirde artan araç sayısından ve çarşının önemli bir ticaret merkezi olmasından dolayı artan trafik yoğunluğunu kaldırmayan çarşıda aksamalar yaşanıyor. Soruna çözüm bulunması için Büyükşehir Belediyesi UKOME tarafından 20.01.2016 Tarih ve 2016/1/4 Sayılı Kararı ile Ağır Tonajlı Araçların 07:00-18:30 saatleri arasında girişinin yasaklanmasına rağmen yasağa uyulmaması, trafik sorununu daha da büyütüyor. UKOME’nin aldığı kararın uygulanması için denetimlerin artırılması isteniyor.

ÇARŞI KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA

Önceki Dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek zamanında 1972 Toptancılar Çarşısı, Adnan Menderes Sebze-Meyve Hali, Eski Sanayi Bölgesi, Eski Kunduracılar Sanayi bölgesi ve Manifaturacılar bölgesinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, başlayan Yeni Gar İnşaatının da etkisiyle Eski Sanayi bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırarak somut adımları attı. Ancak 1972 Toptancılar Çarşısı ve çevresi de resmiyette kentsel dönüşüm kapsamında olmasına rağmen akıbeti henüz belli değil. Şehir içinde kalan bu bölgenin bugünkü şartlarda kentsel dönüşüme tabi tutulması ise zor görünüyor.

SORUNLAR VAR AMA…

1972 Toptancılar Çarşısı’nın büyük potansiyeli olması, şehir ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. Ancak bu potansiyelin getirdiği ticaret yoğunluğunun park ve işgaliye gibi sorunları beraberinde getirmesi, bölgeyi olumsuz etkiliyor. 12 yıl önce kurulan 1972 Toptancılar Çarşısı yönetimi bazı sorunları çözmek için çalışsa da, çarşının kentsel dönüşüm kapsamında olması sorunların kökten çözümünü engelliyor. Çarşı yönetiminden alınan bilgilere göre çarşının en büyük sorunlarından biri olan park ve işgaliye konusunda bazı adımlar atıldı. Özellikle çarşı çevresinde parklar oluşturuldu ancak yeterli gelmiyor. Kentsel dönüşüm kapsamında olan çarşının akıbeti için girişimlerde bulunan çarşı yönetimince, önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı ve İlçe Başkanları ile yeni bir yer noktasında görüşülmesine rağmen sonuç alınmaması, çarşıyla ilgili soru işaretlerinin cevapsız kalmasına neden olmuş durumda. Bu anlamda çarşıdaki sorunların çözümü ve çarşının akıbetinin ne olacağına yönelik girişimlerin hem çarşı esnafını hem de bölgede trafik sorunu yaşayan vatandaşları rahatlatacağı düşünülüyor.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim