Türkiye dört mevsimin çok güzel bir şekilde yaşanabildiği Orta Kuşak bölgesinde yer alıyor. Türkiye’nin dünyadaki bu konumu, mevsimsel anlamda Türkiye’yi oldukça renkli hale getiriyor.

Konya’da da mevsimlerin bu renkli hallerini güzel bir şekilde yaşamak mümkün. Her mevsimin kendine göre bir güzelliği var. Bu anlamda Sonbahar’ın da kendine göre bir güzelliği bulunuyor. Güz, hazan ve bağ bozumu isimleriyle de anılan Sonbahar, Kuzey yarım kürede yani Türkiye’nin de içinde bulunduğu yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım aylarını kapsıyor. Güneşin yaz tazesi ışıklarının yerini kış kaçkını ışınlara bırakma süreci olan sonbahar, doğanın içinde kalan son enerji kırıntılarını alevden bir katmanla üstüne çekip hafif hafif yanlamaya başladığı zamandır. Sonbahar hüznü simgeler. İlkbahar’la birlikte yeşeren ve meyve ağaçlar, Sonbaha’la birlikte görevlerini tamamlayıp kış için kabuğuna çekilir. Ağaçların sararan yaprakları dökülür, sarı ve tonlarının hakim olduğu renkler kaplar dört bir tarafı. Bu anlamda Sonbahar’ın renkleri ayrı bir güzelliği simgeler. Sonbahar mevsimi hemen hemen tüm canlılar için bir hazırlık mevsimidir. Yaz ve kış ayının ortasında, geçiş mevsimi olan sonbahar ayında hayvanlar kışa hazırlık yapar. Sıcak havayı seven göçmen kuşlar Sonbahar’la birlikte kış gelmeden sıcak bölgelere göç etmeye başlar. Sonbahar’la birlikte içimizi ısıtan güneş yerini yağışlı ve soğuk havalara bırakır. Geceler uzar, gündüzler kısalır. 

SARININ TONLARI AYRI GÜZELDİR

Hüznü simgeleyen Sonbahar, sarının tonlarının hakim olduğu renk cümbüşüyle adeta büyülüyor. Bu anlamda Konya’daki parklar, caddeler, sokaklar ağaçlardan düşen sarı ve kurumuş yapraklarla dolup taştı. Konya’nın farklı bir yüzünün ortaya çıktığı bu manzara, fotoğraflara girecek kadar değerli. Özellikle Alaeddin Tepesi, Kozağaç Parkı, Birlik Parkı, Akyokuş ormanları, Meram Bağları, Meram Dere başta olmak üzere Konya’nın güzelliklerinin olduğu bölgelerde Sonbahar’ıgüzel bir şekilde hissedebiliyorsunuz. 

Yenigün Gazetesi olarak şehrin birçok bölgesinden sonbaharın bu büyülü halini fotoğrafladık. 

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Ahmet Hamdi Tanpınar

Sonbahar

Durgun havuzları işlesin bırak

Yaprakların güneş ve ölüm rengi,

Sen kalbini dinle, ufkuna bak.

Düşünme mevsimi inleten rengi

Elemdir mest etsin ruhunu

Eser rüzgarların durgun ahengi.

Yan yana sessizce mevsimle keder

Hicrana aldanmış kalbimde gezin

Esen rüzgarlara sen kendini ver.

Editör: TE Bilişim