Türk örf, adet, gelenek ve görenekleri ile İslam inancını birleştirerek, bireylerin sosyal, kişilik, ahlaki ve mesleki gelişimlerini ve olgunlaşmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi son gününde de yoğun ilgi gördü. Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi’ne katılan misafirler stantları ziyaret etti, gerçekleştirilen konferanslara katılarak ahilik kültürünün yaşatılmasına destek oldu. Fuarda bulunan stant görevlileri ve fuarı ziyaret eden misafirler Selçuklu’dan günümüze kadar süregelen Ahilik kültürünün yaşatılması için fuarı desteklediklerini belirterek fuardan memnun kaldıklarını dile getirdiler.

‘BABA MESLEĞİ’

Fuarda yer alan Bıçakçı Ahi Abdullah İzmir, “Bıçak ustalığını babamdan öğrendim. Bu sanatı yaşatmak için böyle bir fuar düzenlenmesinden de memnun oldum. İnşallah bu fuar ve bunun gibi etkinlikler daha çok artırılarak kültürümüzün kaybolması engellenir. Fuardan ve buradaki hizmetten çok memnun kaldım. Gençlerimize ve öğrenci kardeşlerimize çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bilgiden önce atalarımızdan kalan ve geçmişimiz olan kültürümüzü öğreniyorlar. Tarihimiz ile içe içe oluyorlar. Bundan daha güzel bir öğrenme biçimi yoktur zaten. Okullarda alınan eğitimden çok farklı. Bizim gibi küçük esnaflara da böyle güzel bir imkan tanındığı için çok mutluyum. Bizim el sanatımız neredeyse bitmek üzere diyebiliriz. Bunun yaşarılması için bu tarz etkinliklerin artırılması gerekiyor. Bu fuarda gençlerimiz de görüyorlar ve onlarda da el sanatına daha çok merak uyanıyor. Ahilik kültürünü artırmak için farklı etkinliklerin de yapılması gerektiğini düşünüyorum. Fuarda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

‘EL EMEĞİNİN YERİNİ HİÇBİR ŞEY TUTMAZ’

Fuara katılan Konya Saatçiler Odası Başkanı Lütfi Pınarcık’ta, “Esnaflık ve ustalık bitmek üzere. El emeği de aynı şekilde. Teknoloji ilerledi ve saat fiyatları iyice düştü. Özellikle saatler son dönemde Çin’den gelmeye başladı. Vatandaşlarımız zaten ucuz olan saatleri aldığı için bozulduğunda çöpe atıp yerine yenisini alıyor. Zaten Çin’den gelen saatlerin de tamiri öyle kolay olmuyor. Cumhurbaşkanlığımız himayesinde Ahilik kültürümüzün yaşatılması için çok güzel bir adım atılış. Fuarda emeği geçen herkese öncelikle teşekkür ederim. Vatandaşlarımıza burada işçiliği ve el emeğini göstererek gözetmek, korumak ve yaşatmak için fırsatımız oldu. Kimsenin yanına artık çırak gelmez oldu. Geliyorsa da çok az sayıda. Her şey makinalaşmaya başladı ve işin kolay yönüne kaçıyor. Bu da ahiliği ve el emeğini en aza indiriyor. Bu fuar ile kültürümüzü hatırlatmış olduk. Bu kültürün daha çok yayılması ise vatandaşlarımızın kendi imalatımız olan el emeği ve yerli ürünleri kullanması, esnaflarımızın da çırak yetiştirmeye devam etmesi ile yaygınlaşır” dedi.

‘KÜLTÜRÜMÜZÜ YANSITIYORUZ’

Fuarda yer alan Elektrikçi Ahi Mustafa Mesut Avar, “Fuarımız son günü olmasına rağmen büyük bir ilgi var. Bu kültürümüzün bitmediğini ve hala devam ettiğinin en büyük göstergesi. Burada yer alarak geçmişte kullanılan elektrikle ilgili malzemeleri sergiliyoruz. Hemşerilerimiz gerçekten geçmişimize karşı çok ilgili ve meraklılar. Özellikle gençlerimiz ve öğrencilerimiz fuara aşırı katılım sağladı. Fuar ilk gününden bugüne çok verimli geçti. Sadece fuar tadında da değil aynı zamanda bir okul gibiydi. Biz ziyaretçilerimize bilgiler verdik bizden daha bilgili olanlar bize bilgi verdi ve harika bir atmosfer oluştu. Ayrıca burada çok fazla insanla da tanıştık. Onların ihtiyaçlarını gidermek olarak da faydalı olduk. Teknolojinin ilerlemesi gençlerimizi geçmiş kültürlerinden koparamadığının farkına vardık. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin bizim halkımızın geçmişine her zaman merakı ve saygısı olduğunu daha iyi görmüş olduk. Ahilik fuarının düzenlenmesinde ve burada yer alamızda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

‘EL EMEĞİ GÖZ NURU’

Fuara katılan KOMEK Saman Pazarı Atölyesi Görevlisi Zehra Yıldırım’da, “Ben burada çok şey öğrendim, çok şey kazandım. Daha çok çevre edindim ve sosyal ilişkilerim daha çok gelişti. Burada gelen ziyaretçilerimizle de çok şey paylaştık. Onlar zaten biliyorlar el emeğinin en kadar değerli olduğunu. Kendi yaptığımız ürünlerimizi ser5giledik ve halkımızın gerçekten çok ilgisini çekti. Fuara karşı gençlerimiz de çok ilgiliydi. Burada KOMEK için de daha çok kursiyer elde edeceğimizi düşünüyorum. Atölyelerimiz ve branşlarımız hakkında detaylı bilgi sahibi oldular. Ahilik kültürünün yaşatılmasında el emeğinin ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptık diyebiliriz. Kurslarımızda yetiştirdiğimiz öğrencilerimiz kendi el işçiliği ile ürünlerini üretebiliyorlar. Fuarda bulunan her ürün birer sanat, her kişi birer sanatçı zaten. Burayı ziyaret eden misafirlerimiz de sanatla ve sanatçılarla içe içe olma şansını yakaladılar. Bu tarz etkinlikler kültürümüzü yaşatmak adına daha çok artırılmalı diye düşünüyorum” diye konuştu.

‘HER GEÇEN GÜN ARTIYOR’

NOVİTAŞ Yazılım Firması Kurucu Ortaklarından Oğuz Karaman, “Yazılım her geçen gün hayatımızda yer edinmeye devam ediyor. Biz de bu fuarda NOVİTAŞ olarak yerimizi aldık. Burada ziyaretçilerimize ve firmalarımıza faydalı olmak adına uğraş veriyoruz. Ahilik fuarına Katılma sebebimiz de yazılım firmasının her geçen gün gelişmekte olması ve nitelikli elmana ihtiyaç duyulmasıdır. Yazılım yerinde görülerek ve yazılımla iç içe eğitim verilerek çok daha etkili ve pratik şekilde öğrenilir. Ahilik bir sanattır. Bizim yaptığımız yazılım ve kodlama işi de artık sanata dönüşmüştür ve ahilikle bağlantısı vardır. Bizlerin yetiştireceği kişiler, kendilerinden sonra gelen nesillere de yön verecek kişilerdir. Bizim edindiğimiz tecrübe bilgi nasıl bugüne kadar geldi ise, yetiştirdiğimiz kişiler ile geleceğe bir meslek bırakacağız. Bazı mesleklerin ölmesi yeni mesleklerin doğmasına neden oldu ve bizde yeni doğan mesleklerden bir tanesiyle burada ahilik görevini üstleniyoruz. Bizlerin yetiştireceği elemanlar bizden sonraki 40-50 yıla yön vereceklerdir” ifadelerini kullandı.

‘ESNAFIMIZIN YANINDAYIZ’

Ahilik fuarında bulunan Halk Bankası Kobi Müşteri İlişkileri görevlisi Yahya Ünal, “Ortamdan ve atmosferden çok memnunuz. Ziyaretçilerimiz ve misafirlerimiz gerçekten çok ilgi ve alakalı. Biz de fuara ve fuarda bulunan ahi esnaflarımıza destek vermek için buradayız. Amacımız ahi esnafımızın yanında olabilmek ve sıkıntılarını paylaşabilmektir. Esnafımızın her türlü sıkıntısına Halk Bankası olarak çözüm bulmaya çalışıyoruz. Çarşamba gününden beri devam eden bir fuar ve daha önce gördüklerimin en kalabalığı diyebilirim. Gelen ziyaretçilerimiz ve tabi ki biz de çok memnunuz. Ahilik kültürünün arttırılması için bu fuar bir öncü olmuştur. Bunun dışında ahilik kültürünü yaygınlaştırmak adına açık alanlarda daha farklı etkinlikler de yapılabilir. Daha çok kitleye ulaşabilmek elbette mümkün. Vatandaşlarımızın ahilik ile iç içe olması kültürün yaygınlaşması açısından çok daha etkili olacaktır. Her şey bir yana zaten bizim insanımızın geçmişini ve kültürünü unutacağını sanmıyorum. Fuar çok faydalı olmuş emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

‘FARKLI SEKTÖRLERİ BULUŞTURDU’

Türkiye İhracatçılar Meclisi Strateji İnavasyon Gelişimcilik Şube Şefi Gökhan Ezgin’ de “Biz burada TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) olarak yer alıyoruz. Genel olarak fuar çok kalabalık ve aktif geçiyor. 4 gündür devam eden bir fuar ve vatandaşlarımızın ilgisi hiç eksilmedi. Biz ihracatı mikro seviyeye indirebilmek için çalışmalar yapıyoruz. Dolayısıyla esnaflarımıza kadar ihracatı yaygınlaştırabilmek adına çalışmalar yürütüyoruz. Burada bulunan ahi esnaflarımıza da katkı sağlamak amacıyla fuarda yer alıyoruz. Esnaflarımızın ve vatandaşlarımızın bizi tanıması ve bizden en iyi şekilde faydanması için çabalıyoruz. Ahilik fuarının ihracatı tamamen tabana yayabilmek için çok güzel bir etkinlik olduğuna inanıyorum. Burada yer almak, esnafımızla ve vatandaşlarımızla bir araya gelmek çok güzel. Onlara faydalı olmak gerçekten mutluluk verici Ahilik kültürünün yaygınlaştırılması ve bu tarz etkinliklerin artırılması gerekiyor. Hatta sadece fuarla yetinilmeyip daha farklı etkinliklerin düzenlenmesi daha iyi gelişmeler kaydetmemize katkı sağlar” diye konuştu.

‘THK OLARAK AHİYİZ’

Fuarda yer alan Türk Hava Kurumu Üniversitesi Basın ve Yayın Uzmanı İskender İyiiş, “Türk Hava Kurumu ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi olarak biz de fuarda yerimizi aldık. Bizim eğitimlerimiz de ahilik bünyesindedir. Uçak eğitimi verdiğimiz öğrencilerimizin sadece okuyarak bu işi yapmaları mümkün değil. Bu işin içinde olmaları ve deneyerek, gözlemleyerek öğrenmeleri lazım. Buradan esinlenerek baktığımızda bizler de birer ahiyiz ve ahi kültürünü yaşatmak için destek veriyoruz. Fuar çok yoğun ve ilgili şekilde geçiyor. Vatandaşlarımız günün her saatinde ziyaret ederek fuarı dolu dolu yaşıyorlar. Ahilik fuar Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde gerçekleştirilen çok güzel bir uygulama olmuş. Hem insanların birbiri ile kaynaşması hem de ahlaki değerleri yaşatmak bakımından gerçekten güzel bir etkinlik. Esnafımızın ve vatandaşımızın bir araya geldiği güzel bir ortam. Ahilik kültürünün yaşatılması ve hatırlanması için her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim