Kış mevsimine girdiğimiz şu günlerde başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Meram Belediyesi, Selçuklu Belediyesi ve Karatay Belediyesi, soğuk havalardan sokak hayvanlarının etkilenmemesi için hizmetlerini sürdürüyor. Sokak hayvanlarının beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan yerel yöneticiler, tedavi, aşılama, kısırlaştırma gibi rehabilitasyon çalışmalarını üstleniyorlar. 

Konya Büyükşehir Belediyesi, Geçici Hayvan Bakımevi’nde sahipsiz ve yardıma ihtiyacı olan yaklaşık 2 bin 500 hayvanı koruyor. Meram Belediyesi sahipsiz köpekler için 20 adet beslenme odağı, sahipsiz kediler için 23 adet beslenme odağı, 5 adet parka ise kedi evi inşa etti. Selçuklu Belediyesi 70 adet kedi besleme istasyonu, 16 adet köpek besleme istasyonu ve 40 adet hayvan besleme suluğu ile hizmet veriyor. Karatay Belediyesi  muhtelif mahallelerinde 24 köpek, 12 otomatik kedi beslenme istasyonu ve 200 kuş evi bulunduruyor. 

KÖPEKLER İÇİN 60, KEDİLER İÇİN 8 TON MAMA DAĞITILDI

Meram Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nce sahipsiz sokak hayvanlarla ilgili olarak, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği ve İl Hayvan Koruma Kurulu Kararları gereği çalışmalarını yürütüyor. 

Bu çerçevede Meram Belediyesi sahipsiz sokak hayvanlarını bulundukları yerden alarak Geçici Hayvan Barınağı’na teslim etmekte, teslim edilen hayvanlar orada rehabilite (tedavi, aşılama kısırlaştırma vb) işlemlerin ardından kulağına küpe takılarak alındığı ortama geri bırakıyor. Bu hayvanların hastalık bulaştırma riski ise bulunmuyor. Bakımevinde sahiplendirme işlemlerine de ayrıca devam ediliyor. Rehabilite edilmiş hayvanların kanun gereği barınakta tutulması ve tekrar toplanması mümkün değil. Diğer yandan Meram Belediyesi sahipsiz köpekler için, 20 adet beslenme odağı, sahipsiz kediler için 23 adet beslenme odağı, 5 adet parka ise kedi evi inşa etti. Ekipler beslenme odaklarına ve kedi evlerine sürekli olarak mama ve su bırakmakta ve buraların bakımını yapıyor.  Bu anlamda 2017 yılında sahipsiz köpekler için ortalama 60 ton köpek maması, kediler için 8 ton kedi mamasının dağıtımı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Geçici Hayvan Bakımevi ile Meram Belediyesi arasında protokol çerçevesinde bu barınağı kullanmakta ve buranın işletilmesi ile ilgili giderlere dâhil oluyor.  Bakımevi tahminen 2 bin 500 hayvan kapasiteli olup Meram Belediyesi’nce 2017 yılında bin 350 adet sahipsiz köpek toplanarak barınağa teslim edildi.  Belediyece 2 ekip tarafından sahipsiz köpeklerin toplanması çalışmalarına devam ediyor. 

ACİL DURUMLAR İÇİN NÖBETÇİ EKİP BULUNUYOR

Selçuklu Belediyesi ise içerisinde 70 adet kedi besleme istasyonu, 16 adet köpek besleme istasyonu ve 40 adet hayvan besleme suluğu ile hizmet veriyor, periyodik olarak

günlük kontrolleri, yem ve su ilaveleri yapılıyor. Ayrıca soğuk hava şartları nedeniyle

besleme  istasyonu gözetilmeksizin uygun yerlere yem bırakılıyor. Büyük park ve

bahçelerde  kuşların yemlemesi yapılıyor. Küpeli ve çipli olan sağlıklı başıboş köpekler doğal ortamda yaşamlarına devam etmekte olup, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu” gereğince alınmıyor. Hasta, yaralı ve yavru bakıma muhtaç olan sokak hayvanları alınarak Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi’ne bırakılıyor. Kurumdaki görevli veterinerler tarafından tedavileri yapılan başıboş hayvanlar, rutin kontrolleri ile birlikte kısırlaştırılarak aşıları yapılıp, çipleri takılıyor ve tekrar doğal ortama (doğaya) salınıyor. 

 Çok acil durumlarda ise Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne götürülerek başıboş hayvanların tedavileri yapılıyor. Her araçta 2 şer kişi olmak üzere; 4 adet toplama ekip aracı ve 1 adet yemleme aracı olmak üzere toplamda 5 araçla hizmet veriliyor. Acil durumlarda ise; 1 adet nöbetçi ekip araçla gece 23.00'e kadar çalışıyor. 

24 KÖPEK, 12 OTOMATİK KEDİ BESLENME İSTASYONU

Karatay Belediyesi de olumsuz hava koşullarından etkilenen hayvanların beslenmeleri için doğaya yem bırakıyor. Karatay Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı yetkililerin yaptığı açıklamaya göre Karatay’ın muhtelif mahallelerinde 24 köpek, 12 otomatik kedi beslenme istasyonu ve 200 kuş evi bulundurulduğu hatırlatılarak, haftanın belirli günlerinde sokak hayvanlarının beslendiği açıklandı. Haftanın 3 günü 1,5 ton köpek maması, 150 kilogram kedi maması dağıtıldığını aktaran yetkililer, karlı havalarda ise kuşlar için buğday dağıtılarak yaşam mücadelelerine destek verdikleri ifade ettiler.  

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim