İşyurtları  Kurumu ceza infaz kurumlarında yürütülen eğitim ve iyileştirme faaliyetleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek, ilgili kurum ve kuruluşlarla sürdürülen işbirliğini güçlendirmek ve hükümlü ve tutuklu tarafından 180’den fazla iş kolunda yürütülen eğitimler sırasında ortaya çıkan; gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar yüzlerce çeşit ürünü sergilemek ve satışını yapmak üzere ülkenin farklı illerinde Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından  fuarlar  düzenleniyor. Bu kapsamda Konya’da 18 Ekim tarihinde açılan fuar 24 Ekim’e kadar Konyalılar ile buluşacak. 

SALIVERİLDİKLERİNDE MESLEK SAHİBİ OLACAKLAR

Düzenlenen fuar hakkında bilgi veren Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Murat Atan, “Adalet Bakanlığı’na bağlı bir kurum olan Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu, ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülerin salıverilmelerinden sondaki yaşamlarını idame ettirmelerini sağlayacak bir meslek veya sanat kazandırmak amacıyla uygulama ağırlıklı işbaşında meslek eğitimi çalışmaları yapan bir kamu kurumudur. Başkanlığımız 1997 yılında Adalet Bakanlığı’na bağlı özel bütçeli bir kuruluş olarak kuruldu. Başkanlığımızın amacı hükümlü ve tutukluların mevcut mesleklerini koruyup sürdürmek, meslek sahibi olmayanları da meslek sahibi olarak cezanın infazından sonra toplumsal hayata sağlıklı bir şekilde topluma meslek sahibi olarak entegre edilmesini sağlamak. 1997 yılından itibaren çeşitli dönemlerde sergi olarak başlayan bu fuarlarımız yaklaşık 7 yıldan beri büyük fuarlar şekline dönüşmüş durumda. Büyükşehirlerimizde yoğunlukla yapılmaktayken, Konya’nın ihmal edildiğini gördük. Göreve geldikten sonra. sayın bakanımız sürece Konya’nın da dahil edilmesi talimatını verdi. Ardından Konya halkı ile fuarımızı buluşturmuş olduk” dedi.

DİZİLER CEZAEVLERİNİ VE ÇALIŞANLARINI YANLIŞ TANITIYOR

Gerçekleşen fuara ilk iki günde 28 bin kişinin ziyaret ettiğine dikkat çeken Atan, “İşyurtları olarak 301 farklı merkezde faaliyet gösteriyoruz. Konya’da sadece yerin durumu sebebi ile 68 iş yurdumuz katılım sağladı.  Hükümlü ve tutuklular cezaevinde çalıştıkları süre boyunca gündelik alıyorlar bizden. Bu gündeliğin yanı sıra cezaevinde kaldıkları süre için iaşe ve kalma bedeli ödüyorlar. Çalıştıkları için bu iaşe bedeli onlardan alınmıyor. Yemek bedeli de alınmıyor çalıştıkları süre içerisinde. Yapılan satışlarda kar payı doğması durumunda yaklaşık aldıkları gündeliklerin yarısı kadar da kar payına dahil oluyorlar yılsonunda. Konyalı vatandaşlarımızın fuara olan ilgisinden oldukça memnunuz. Konyalılara başlangıç itibaren verdikleri destek için teşekkür ederiz. Yine Konya Valiliği’ne, Konya Büyükşehir Belediyesi’ne, Selçuklu Belediyesi’ne, Meram Belediyesi’ne destekleri için teşekkür ederiz.  Fuarımıza ilk iki günde yaklaşık olarak 28 bin ziyaretçi katıldı.  Bu fuardaki öncelikli hedefimiz cezaevlerinin ve İşyurtları’nın gülen yüzünü yansıtmak. Hükümlülerin ve tutukluların cezalarını çekerken topluma suç makinesi olarak değil, topluma faydalı bireyle olarak yetişmesini sağlıyoruz. Bu çalışma da toplumda yeteri kadar bilinmiyor. Günümüzde bazı oynayan dizilerde Cezaevi çalışanlarımızın, infaz koruma memurlarının doğru düzgün anlatılmaması sebebiyle kamuoyuna kötü bir şekilde yansıtılıyor. Bizler de fuarlarımız sayesinde hem cezaevi personelimizin çalışmalarını hem de hükümlü ve tutukluların potansiyellerini birlikte çalışma gayretlerini göstermiş oluyoruz” ifadelerini kullandı. 

İŞYURTLARI CEZAEVLERİNİN SICAK YÜZÜDÜR 

İşyurtları’nın soğuk demir parmaklıkların sıcak yüzü olduğuna dikkat çeken Atan, “Bizler Konya’yı gönül başkenti olarak ilan ediyoruz. Bu anlamda bu gönül kardeşliği ülkemizin birlik ve beraberliği açısından önemli. Hükümlü ve tutuklusundan başlayarak bütün bireylerin birlikte hareket edebilmesi ile güçlü bir ülke, güçlü bir Türkiye’yi oluşturmamız mümkün. İşyurtları’nın suçlunun cezasını infaz ederken yeniden topluma ıslah olmuş bir birey olarak dönmesi için gayret gösteren kuruluşlar olduğunu yinelemek istiyorum. Bu minvalde 301 İşyurdu Müdürlüğü ile kendini bu insanların eğitime adamış infaz ve koruma memurundan müdürüne tüm çalışanları ile insanca yaklaşımın merkezi olmasıyla dünyada örnek uygulamalardan birini yerine getiriyoruz. Bu vesileyle üretmenin, soğuk demir parmaklıkların ardındaki sıcak yüzün gün yüzüne çıkarılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Konyalılara fuara göstermiş oldukları ilgi için teşekkür deriz. Tüm Konyalıları bu fırsatı değerlendirmeye ve fuarda teşhir edilen ürünleri görmeye davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim