Türk halkının damak tadına hitap eden ve beğeniyle tüketilen siyah ayçekirdeği yerli üretiminin yetersiz olması sebebiyle  büyük ölçüde Çin’den ithal ediliyor. Koronavirüs’ün yaygınlaştığı dönemde Türkiye’nin Çin’den ithal ettiği gıda ürünlerinin ülkeye girişi geçici olarak tedbir amaçlı durdurulmuştu. Buna bağlı olarak piyasadaki siyah ayçekirdeği fiyatları kısa bir dönem yükselse de bu sorun çözüldü. Türkiye’ye gelen siyah ayçekirdeğinin hem Çin’den çıktıktan sonra hem de Türkiye’de sıkı bir denetimden ve analizden geçtiği, siyah ayçekirdeğinde herhangi bir sorunun tesbit edilmediği öğrenildi.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Özçiğdem Kuruyemiş Yönetim Kurulu Üyesi ve Dış Ticaret Müdürü M. Burak Çiğdem, Çinden gelen siyah ayçekirdeği ürününün gemilerle yaklaşık 2 ay içerisinde Türkiyeye ulaştığını ve Tarım Bakanlığımız tarafından yapılan analizle ülkeye girişinin mümkün olduğunu dolayısıyla bu ürünlerde corona virüsü açısından bir tehlikenin bulunmadığını ifade etti. Çiğdem “Koronavirüsler hayvandan insana bulaşan bir hastalıktır. Aynı zamanda insandan insana bulaştığı da artık anlaşılmıştır.Bu yüzden sağlık bakanlığımız tarafından  Çin’den her türlü canlı-cansız hayvan, hayvansal ürünler ve yan ürünlerinin ithalatını geçici bir süreyle durdurulması kararı alındı. Bitkisel ürünler ve diğer cansız nesnelerle virüsün taşınma ihtimali öngörülmemektedir. Siyah ayçekirdeği ürünü konteynerler içerisinde gemiyle 2 ay gibi süre içerisinde ülkemize ulaşıyor ve insan sağlığına hiçbir zararı olmadığına dair detaylı inceleme ve analizi yapılıyor. Halkımız güven içerisinde tüketebilirler. Zaten şu anda Türkiye’de bulunan çekirdeklerin tamamı korona virüsünden önce gelen ürünler” diye konuştu.Ayrıca ülkemizde mevcut bulunan her Siyah Ayçekirdeğinin Çin’den geldiği düşüncesinin yanlış olduğunu tüm talebi karşılamaya yetmese de Yerli Siyah Ayçekirdeğimizin de mevcut olduğunu vurguladı.

‘ANALİZ YAPILMADAN ÜLKEYE GİRİŞ YASAK’

Gümrük kapılarının kapatılmasından ve gelen ürünlerin bekletilmesinden bahseden Çiğdem, “Tedbir amaçlı gümrük kapılarının kısa bir süre kapatılması söz konusu oldu.Bu, Tarım Bakanlığının almış olduğu bir önlemdi. Uygunluk belgesi verilmiyordu ama daha sonra corona virüsünün bitkisel ürünlerle taşınma ihtimali öngörülmediği için ürünlerin detaylı analizi yapılarak insan sağlığına zararlı olmadığı anlaşıldıktan sonra ithalatına izin verilebiliyor. Analiz yapılmadan ve insan sağlığına hiçbir zararı olmadığı kesinleşmeden ülkeye ürünlerin girişi yapılmıyor” dedi.

Sadece çekirdek ve Çin’den gelen ürünlerde değil ithal edilen bütün ürünlerde bu analizlerin yapıldığını ifade eden Çiğdem, “Ülkemize dışarıdan gelen bütün tarım ürünleri Tarım Bakanlığımızın analizlerinden geçiyor. İnsan sağlığı açısından zarar oluşturabilecek hiçbir etmen olmadığı analiz sonuçlarıyla kesinleşince uygunluk belgesi veriliyor ve ancak bu şekilde ülkemize girişi gerçekleşiyor. Zaten bu ürünlerden uygunluk belgesi alınmadan ithalat gerçekleştirilmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.

‘İTHAL ETMEYE GEREK KALMAYACAK’

Yerli üretimde çiftçilerin siyah ay çekirdeği yetiştirme konusunda istekli olduklarından bahseden Çiğdem, “Biz inanıyoruz ki seneye bu sorunda ortadan kalkmış olacak. Çünkü çiftçilerimiz siyah çekirdek yetiştirmek istiyorlar. Bu sene de ülkemizde büyük ölçüde yerli siyah ayçekirdeği yetiştirildi. Öyle ki Piyasada mevcut Siyah ayçekirdeklerin önemli bir miktarını yerli çekirdeklerimiz oluşturuyor. Toplam talep açısından yerli üretimimiz yetersiz olduğu için çekirdekler ithal ediliyor. Bu yüzden yeterli miktarda yerli siyah çekirdek üretimi gerçekleştirilirse ithal etmemize gerek kalmayacak. Yerli üretimimiz artıkça ithalat düşecektir” dedi.

SADECE ÇİN’DEN GELMİYOR

Sadece Çin’den değil birden fazla ülkeden ithalat yapıldığını belirten Çiğdem “Amerika, Bulgaristan, Arjantin’den ve Ukrayna’dan da azda olsa çekirdek geliyor. Sadece Çin’e bağlı değiliz ama Çin çekirdeği ithal edilen çekirdeklerin büyük bir kısmını oluşturuyor. Bununda sebebi kalite ve lezzetinin daha uygun olmasıdır. Halkımız siyah ay çekirdeğini rahatlıkla tüketebilir. Çekirdek ülkemizde gerekli kontrol ve önlemlerle ülkeye girişi gerçekleşiyor, çiğ olarak gelen ürünler ülkemizde kavruluyor bu sebeple siyah ayçekirdeğinde herhangi bir virüsün veya insan sağlığını tehdit edecek bir unsurun mevcut olma riski öngörülmüyor” diyerek sözlerini noktaladı.

SEFA SALİH KULA

Editör: TE Bilişim