Konya’da Üç Ayların başlangıcında geleneksel olarak yaşatılan Şivlilik için geri sayım başladı. 27 Şubat Perşembe günü idrak edilecek Regaib Kandili sabahında çocuklar kapı kapı dolaşıp şivlilik toplayacak. Konya’ya özgü olan bu özel ve anlamlı etkinlik için market ve dükkânlarda da tatlı bir telaş başladı. Şivlilik ürünleri günler öncesinden raflardaki yerini alırken, her keseye hitap eden ürünler çocukları da heyecanlandırıyor.

Şivliliğin Konya’ya has bir gelenek olduğuna dikkat çeken Araştırmacı- Yazar İsmail Detseli, “Üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk Perşembe günü, Regaip kandili Konya’da Şivlilik Günü olarak kutlanır. Bugünü Konya halkı ilk namaz olarak da adlandırır. Türk İslam geleneğinin en önemli mihenk taşlarından biri de eskiden beri sürdürüle gelen pişi yapıp konu komşuya, namaz çıkışı cami cemaatine ve okul çocuklarına yani insanlara dağıtma yağlı ve şekerli olarak ağız tadı ile yedirip içirme geçmişlerimizin ruhlarını şâd etme onları bu güzel hasletlerden haberdar etmeye yönelik bir gelenektir. Eskiden çocuklara kavurga denen mısır patlağı ile kenevir, armut ve kayısı kakı dağıtırdı insanlar. Bugünse çocukların ellerindeki naylon poşetler, çikolata, gofret, şeker ve şekerli yiyeceklerle doluyor.  Regaip Kandili ve üç ayların başlangıcı mübarek günlerin habercisi. Bu günler ve geceler hürmetine tüm İslam aleminin kandilini kutlar savaşların durmasına, silahların susmasına çocukların, hanımların ve yaşlıların korkularının dinmesine vesile olmasını Cenabı Hak’tan niyaz eder, yuvalarınızda rahmet ve bereketle kurtuluşumuza vesile olmasını temenni ederim” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR’DEN HALKA DAVET VAR

Konya Büyükşehir Belediyesi, mübarek üç ayların gelişi nedeniyle Konya’ya özgü olan şivlilik kültürünün yaşatılması amacıyla şivlilik ve fener alayı programı düzenleyecek. 26 Şubat Çarşamba günü, Spor ve Kongre Merkez’inde saat 19.30’da düzenlenecek olan etkinlikte bisiklet çekilişi yapılacak. Bisiklet çekilişine https://basvuru.konya.bel.tr/sivlilik adresinden kayıt yapan 6-18 yaş aralığındaki herkes katılabilecek. Adliye-Alaaddin tramvay hattı 18: 00-23: 59 saatleri arasında ücretsiz olacağını Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde duyurdu.

BAŞKAN ALTAY UYARDI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yaklaşan şivlilik öncesinde şivlilik alacak vatandaşları sosyal medya adresinde yaptığı açıklama ile uyardı. Başkan Altay, “Şivlilik malzemelerinin satışa çıktığını görüyorum.  Lütfen; Çocuklarımıza ikram edeceğimiz ürünlerin yerli, doğal, sağlıklı ve kaliteli ürünler olması konusunda hassas davranalım. Şimdiden bereketli olsun” ifadelerini kullandı.

BÜTÜN ÇOCUKLAR BU HEYECANI YAŞAMALI

Şivlilik öncesinde hazırlıklarını tamamladıklarını ve çocuklara dağıtılmak üzere hazırlanan hediyeliklerin şimdilerden alıcı bulduğunu dile getiren toptan gıda satıcısı Hasan Hüseyin Uçar, Konya’da yürütülen bu geleneğin devam etmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğunun dile getirdi. Uçar, birlik ve beraberliğe, kardeşliğe, kaynaşmaya ve ikram kültürünün gelişmesine destek olan bu etkinliğin sadece Konya’da değil bütün Türkiye’de de yaygınlaşması gerektiğini söyledi. Dışarıdan gelen müşterilerin bu tür ürünleri neden toplu açtıklarıyla ilgili sorularla karşılaştıklarını söyleyen Uçar, Konya’ya has bir gelenek olan şivliliğin ne olduğunu anlatıp, müşterilere gerekli açıklamayı yaptıklarını dile getirdi.

Şivlilik kültürünün Konya esnafına maddi anlamda da katkı sağladığını belirten Hasan Hüseyin Uçar, “Şivlilik geleneğini yaşatmak için Konyalı hemşerilerimiz marketlere gidip alışveriş yapıyor. Bu da piyasada hareketliliği beraberinde getiriyor. İşlerimize maddi anlamda da olumlu bir şekilde yansıyor. Diğer yandan bizler de vatandaşımızın alım gücüne uygun ürünler sunuyoruz. Fiyatlarımızı minimize ederek bu güzel hasletin yaygın bir şekilde devam etmesine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Herkes gücü nispetinde alışverişini yapıyor ve kapısını çalacak olan çocukların gelmesini bekliyor. Tabi diğer yandan da vatandaşımızın ve özellikle çocuklarımızın sağlığını düşünerek tezgaha koyduğumuz ürünlerin kalitesinden ödün vermiyor; kendi evimizde tüketmeyeceğimiz hiçbir ürünü burada satışa sunmuyoruz” diye konuştu.

SEFA KULA

Editör: TE Bilişim