Sıcak yaz günlerinde nasıl beslenmeliyiz? Hafif ve besleyici öğünleri nasıl oluşturabiliriz? Yaz aylarında beslenme düzenimizi nasıl oluşturmalıyız? Diyetisyen Nur Açlan, yaz ayları için önemli önerilerde bulundu. Açlan, “Sıcakların iyice arttığı bu günlerde hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilebileceğini kaydederek, “Sütlü tatlı iyi bir alternatiftir, hamurlu, şerbetli tatlılar kan şekerimizi çok hızlı yükseltir" dedi. Sıcakların en fazla yaşanan bu günlerde beslenmenize çok dikkat etmeniz gerektiğine dikkat çeken Açlan, “Güneşin altında uzun süre kalmak, gıda zehirlenmeleri ve en önemlisi sıvı kaybına yol açıyor. Ofis de, dışarıda, tatil de hatta evde bile sıcaklarla baş etmek oldukça riskli görünüyor. Kendinizi sıcaklardan muhafaza ederken beslenmenizle de kendinizi sıcaklardan koruyun. Yaz sıcaklarında, yeme ve içmenizle birlikte daha dinç kalın.” ifadelerini kullandı.

‘YETERLİ SIVI TÜKETİN’

Sıcak yaz günlerinde yeterli miktarda sıvı tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Nur Açlan konuşmasını şöyle sürdürdü, “Sağlıklı beslenmenin yanı sıra sıvı tüketiminin yetersiz olmasıyla birlikte sıcak havalarda dehidratasyon riski bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Normal su tüketimini arttırarak bu zamanlarda 10-15 bardak su tüketilmelidir. Beslenmede kızartmalarda uzak durun, kreme, mayonez, hamur işinden uzak durun. Kan şekerin hızla yükselip düşmesine sebep olan besinlerden uzak durun. Yaz meyveleri tüketin, ana yemeklerin yanında bol mevsimi olan sebzeleri taze salatasını yaparak tüketin. Gün içerisinde oldukça terleme olacağı için elektrolit dengeyi bozmamak adına, ayran, cacık, maden suyu, yoğurt mutlaka tüketin. Öğün saatleri sıcak dönemlerde aksayabilirken öğünleri tamamıyla kaldırma yanlısı olan bireylerde elbette var. Onun için bu durumdakiler 2 -3 saat de bir ara öğünlerini yaparak dinç kalabilirler. Örneğin kahvaltı sonrası 3-4 kez mini ara öğünler oluşturarak akşam yemeği çok geçe kalmadan yenmelidir.”

‘BESİNLERİN SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT EDİN’

Besinlerin saklama koşullara da dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Açlan, “Et grubu ve süt grubu besinlerin saklanma sıcaklıkları çok önemlidir. Onun için et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt gibi besinlerin saklanma sıcaklıkları önemlidir. Besin zehirlenmelerine neden olan mikroorganizmaların çoğalmasına neden olduğundan dikkat edilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

‘KAHVALTIYI İHMAL ETMEYİN’

Sıcak yaz günlerinde diğer zamanlarda olduğu gibi bu dönemlerde de güne kahvaltı ile başlanılması tavsiyesinde bulunan Açlan, “Mutlaka güne kahvaltıyla başlayın. Rutin zeytin, peynir, yumurta, süt gibi besinleri tüketirken, mevsimi olan sebzelerden ve meyveler tabaklarınız da yer alabilir. Bunun yanı sıra abartmadan kahvaltınızı yapın. Dondurmanın dozunu kaçırmayın, bu sıcak günlerde daha sık dondurma yemek isteyeceğinizden kendiniz dondurmanızı yapın. 2 adet muz,1 yemek kaşığı kakao, 3 yemek kaşığı süt, isteğe göre badem ya da ceviz eklenerek evde dondurmalar yapılabilir”

‘FARKINDA OLMADAN KİLO ALABİLİRSİNİZ DİKKAT EDİN’

Bu dönemde farkında olmadan kilo alınabileceğine dikkat çeken Diyetisyen Nur Açlan, “Daha hafif öğünler geçsin diye paketli ürünlere yönelebilir, farkında olmadan fazla kaloriler alabilirsiniz. Yağlı kavurma besinlerden uzak durarak daha sağlıklı pişirme yöntemlerine başvurabilirsiniz. Hem bu şekilde hazımsızlık sorunu ile karşılaşmaz hem de daha sağlıklı beslenirsiniz. Ağır yemekler tercih etmemeli ve geç saatlere öğünler bırakılmamalıdır. Basit karbonhidratlardan uzak durun. Kurubaklagil, bulgur, yulaf, tahıllı besinler tüketin. Meyve suyunuzu kendiniz yapın. Hazır meyve suyunu tercih etmektense, en sağlıklısını taze meyvelerden yapın Meyve suyu tarifiniz çok basit. 200 gram karpuz, 1 şişe maden suyu, 1 yemek kaşığı limon eklenebilir.”

SICAKLIK ARTMAYA DEVAM EDECEK

Konya’da önümüzdeki 5 günde de hava sıcaklıkları artmaya devam edecek. Konya’da sıcaklar önümüzdeki günlerde 31-36 derece aralığında olacak. Konya’da önümüzdeki hava durumu şu şekilde Salı en düşük 10, en yüksek 36, Çarşamba en düşük 13 en yüksek 34, Perşembe en düşük 24, en yüksek 31, Cuma en düşük 14, en yüksek 31 derece olacak.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim