Önceki gün Ankara-Konya arası 6.30 seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT), kalkışından yaklaşık 6 dakika sonra Yenimahalle'deki Marşandiz istasyonunda Kılavuz Treni ile kafa kafaya çarpışması sonucu meydana gelen elim kazada 3’ü makinist 9 kişi hayatını kaybetti,  86 kişi ise yaralandı. Kazayla ilgili yapılan soruşturma kapsamında olayla ilgili ihmali olduğu düşünülen 3 Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) çalışanı gözaltına alınmıştı. 

Yaşanan elim kazayla birlikte tartışmalar da beraberinde geldi. Kazanın neden yaşandığıyla ilgili birçok konu tartışılmaya başlanırken, kazayla ilgili herhangi bir ihmal olup olmadığı merak konusu olmuştu. Soruşturmanın devam etmesi nedeniyle konuyla ilgili yetkililerden henüz somut bir açıklama yapılmadı ancak uzmanlardan alınan bilgiler doğrultusunda kazada ihmal olduğu ortaya çıkıyor. Yüksek Hızlı Tren sisteminin alt ve üstyapısındaki yetersizliğin, kazayı beraberinde getirdiği iddia ediliyor.

ATS VE SİNYALİZASYON YOK!

Yaşanan elim kaza, Türkiye'deki Yüksek Hızlı Tren sisteminin alt ve üstyapısını  gündeme getirdi. Saatte 250-300 kilometre hızla gidebilen Yüksek Hızlı Tren'in bu hızından dolayı yaşanabilecek olumsuzluklara karşı alt ve üstyapısının eksiksiz oluşturulması gerekiyor. Bu çerçevede özellikle ATS ve sinyalizasyon sistemi, YHT'ler için olmazsa olmazlar arasında bulunuyor. Trenlerde ve demiryolu hattında olması gereken ATS sistemi sayesinde Tren, önünde bulunabilecek herhangi bir engele karşı uyarı veriyor hatta bir engel varsa tren durabiliyor. Ancak kazanın yaşandığı bölgede, yapılan çalışmalardan dolayı ATS ve sinyalizasyon sisteminin olmadığı iddia ediliyor. Bu nedenle de Ankara-Konya seferi yapan YHT'nin kılavuz trenine çarpmasının önüne geçilemediği belirtiliyor. İddialar doğruysa, kazayla ilgili bir ihmalin olduğu gözler önüne seriliyor. 

UYARILAR YAPILDI!

Kazanın yaşandığı bölgeyle ilgili olarak ATS ve sinyalizasyon konusunda TCDD yetkililerine birçok kez uyarılar yapıldığı iddia ediliyor. Ancak bu uyarıların dikkate alınmaması ve YHT altyapısındaki güvenlik eksikliklerinin giderilmeden YHT seferlerinin devam etmiş olmasının kazaya sebep olduğu konuşuluyor.  

SEFERLER AKTARMALI SÜRÜYOR

Öte yandan kazanın yaşandığı Marşandiz istasyonundaki enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar sürerken vatandaşların mağdur olmamaları adına Konya-Ankara seferleri Eryaman'dan aktarmalı olarak devam ediyor. Enkazın kaldırılıp, kaza bölgesindeki çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Konya-Ankara arsı YHT seferlerinin normale dönmesi bekleniyor. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim