Konya kültürünün gelişmesinde büyük katkıları bulunan şair, kültür ve fikir adamı Feyzi Halıcı vefat etti. 93 yıllık yaşamına büyük başarılar sığdıran Halıcı, çeşitli görev aldığı mevkilerde şehrin büyümesinde ve tanınmasında aktif rol oynadı. Konya'nın yetiştirdiği önemli kültür adamlarından biri olan Feyzi Halıcı, daima Konya sevdalısı oldu, gönülleri kazandı. Konya Gazeteciler Cemiyeti'nin 1951'de kurulmasını da sağlayan Halıcı, onlarca dergi ve gazetede şiirler ve yazılar yazdı. Konya Kültürüne büyük hizmetlerde bulunmuş aynı zamanda Yüksek Kimya Mühendisi olan Feyzi Halıcı, insan kazanma, şairler yetiştirme konusunda da bir mühendis. O gönüllerin mühendisi, kalplerin mühendisi. Ankara Yolu'ndaki tek ardıç ağacına dahi gönlünü açmış, ağacın altında günümüze kadar âşıklar buluşması gerçekleştirmiştir. Başta Konyalı âşıkların olmak üzere Türkiye'deki tüm âşıkların ağabeyi, onların en büyük destekçisi ve elinden tutanı olmuştur.  

İlim, kültür insanları; Araştırmacı- Yazar Mehmet Ali Uz, Gazeteci-Yazar Nail Bülbül, Araştırmacı-Yazar Ali Işık, Gazeteci-Yazar Mustafa Balkan, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, Gazeteci-Yazara İhsan Kayseri, Gazeteci Yazar Rıdvan Bülbül, Kütüphaneci Hasan Yüğrük ve Gazeteci Ali Sait Öge rahmetli Feyzi Halıcı’nın âşıklara yol gösteren edebiyatçı kimliğinden, Mevlana infialleri- kongre ve sempozyumların düzenlenmesinde öncü olmasına kadar Fevzi Halıcı hakkında düşüncelerini dile getirdi.  

ANILARINI YAZAMADAN VEFAT ETTİ

Araştırmacı- Yazar Mehmet Ali Uz, Feyzi Halıcı’nın çok yönlü bir insan olduğuna vurgu yaparak, “Feyzi Halıcı yaptığı görevler dolayısı ile çok bilgisi ve hatıraları olan bir insandı. Şairliği, politikacılığı ve Konya’ya katkıları bakımından çok değerliydi. Kendisine bir ara hatıralarını yazmak istediğimi söylemiştim. Feyzi Bey’de hatıralarını kendisinin toplamak istediğini belirtti. Ancak buna zaman kalmadan vefat etti. Kültürümüze katkısı olan Feyzi Halıcı’nın köklü bir ailesi vardı. Kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum” diye konuştu.

BİRÇOK YAZARA FEYİZ OLDU

Rahmeli Halıcı’nın örnek bir insan olduğu belirten Gazeteci-Yazar Nail Bülbül, “Feyzi Ağabey Konya’nın yetiştirdiği şair ve edebiyatçılardan bir tanesiydi. Çağrı Dergisi’nin çıkmasında öncülük etmişti. Dergi, onla birlikte büyümüştü. Konya kültürüne değer katan bir isimdi. Senelerce Turizm Derneği Başkanlığı’nı yürüttü. Kendisi, Mevlana anma törenleri ve ayin törenlerinin yapılmasında rol oynadı. Ayrıca cirit oyununu başlatan ve yıllarca oynanmasında katkıda bulundu. Birçok yazara ve şaire ‘feyiz’ olan Feyzi ağabey, bizlere de örnek olan muhterem bir isimdi. Büyük bir şair aramızdan ayrıldı. Derin üzüntü içerisindeyiz. Kendisi Cenab-ı Hakk’ın verdiği ömür doldurdu ve Rabb’ine kavuştu. Feyzi Ağabey’e Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabır diliyorum” dedi.

SELÇUKYA’DA YETİŞMİŞ BÜYÜK BİR ŞAİRDİ

Araştırmacı-Yazar Ali Işık, Feyzi Halıcı’nın unutulan değerleri yeniden gün yüzüne çıkardığını dile getirerek,“Feyzi Halıcı diyince ilk akıla gelen Türkiye’nin bir şairi olduğu gerçeğidir. Ardından Konya kültürünü ihya eden büyük bir insan olduğunu söyleyebiliriz. Kendisi Konya Turizm Derneği’ni kurdu ve başkanlığını yürüttü. Ayrıca Mevlana ihtifalleri, âşıklar bayramı, yemek yarışması, cirit oyunu gibi yaptığı çalışmalarla hem yeniliklere imza attı hem de unutulmuş değerleri hatırlattı. Bugün halen daha bu uygulamaların bir kısmı devam ediyor. Kendisi  Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucularındandı. Birebir tanışmışlığımız vardı ve sohbetlerimiz de olmuştu. Feyzi Halıcı, bugün Konya âşıklarına feyiz veren, elinden tutan ve mahlaslarını veren kişidir. Güzel şiir yazan isimleri severdi ve yollarını açardı. Feyzi Bey Selçuklu’nun Başkenti Konya’ya Selçukya söyleminde bulunmuş, Selçukya’nın yetiştirdiği büyük bir şairdi. Feyzi Halıcı’ya Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.

ŞAİR, FİKİR VE KÜLTÜR ADAMIYDI

Feyzi Halıcı’nın şair özelliğine vurgu yapan Gazeteci-Yazar Mustafa Balkan, “Konya büyük bir şairini kaybetti. Kendisi 50 yıl Konya Âşıklar Bayramı’nın düzenlemesini sağlayan şair, fikir ve kültür adamıydı.  Bazı yazılarda Feyzi Ağabey için Fevzi ismi yazılıyor. Ancak bu yanlış bir yazımdır. Çünkü feyiz veren kişi olan Feyzi Ağabey’in ismi doğru olarak kayıtlara geçmeli. Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucu üyelerinden birisidir Feyzi Ağabey. İyi bir şair olmasının yanında iyi de bir gazeteciydi. Kendisinin en sevdiğim şarkıları arasında Nar Çiçeğim vardı. Konya’nın şehir dışında tanınırlığını sağlayan bir kişiydi. Konya kültürüne değer katan bir ustayı kaybettik. Ancak böylesine bir fikir adamını düşüncelerle birlikte anmalıyız. Feyzi Ağabey için Allah’tan rahmet, üzüntülü ailesine de başsağlığı diliyorum” dedi.

TÜRK İSLAM TARİHİNE KATKI VERDİ

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, rahmetli Yazıcı’nın kente olan katkısı üzerine “Feyzi Halıcı Türk İslam Kültürü’ne katkı veren bir insandı. Diğer yandan kendisinin Mevlevilik ve Konya kültürünün gelişmesi konusundaki çabalarını da hatırlamalıyız. Şair ve gönül insanıydı Feyzi Halıcı. Kendisinin düzenlemede öncü olduğu etkinliklerle medeniyetimize katkıları bulunuyordu. Yazdığı şiirlerde edebiyat tarihinin klasikleri arasına girmeyi de başarmıştı. Üzüntü içerisindeyiz. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Şehir, kültürünün gelişmesinde emek veren bir değeri kaybetti” diye konuştu. 

KONYA KÜLTÜRÜNE HİZMETLERİ OLDU

Rahmetli Yazıcı’nın Konya için önemini belirten Gazeteci-Yazar İhsan Kayseri, “Konya’nın değerli bir insanı vefat etti. Kendisi usta bir şairdi. Ayrıca 10 yıl senatörlük görevini de yürüttü. Konya kültürüne hizmet veren bir kişiydi. Mevlana anma törenlerinin düzenlenmesi ve şehrin dışarıya olan tanınırlığında emek vermişti. Kendisi sempozyum ve kongreler gerçekleştirerek bilime katkı sağlardı. Büyük bir kayıp. Feyzi Halıcı’ya Allah’tan rahmet, geride kalanlara başsağlığı diliyorum” dedi.   

ŞİİRLER ÖKSÜZ KALDI

Gazeteci Yazar Rıdvan Bülbül, Feyzi Halıcı ile uzun süre birlikte çalıştıklarını ifade ederek “Feyzi Halıcı diyince aklıma ilk gelen dize dize yazdığı şiirler. Şiir yazmayı çok severdi. Ayrıca kendisinin Konya’da Türk turizminin gelişmesinde büyük emekleri vardı. Biz 40 sene beraber çalıştık. Kültürel ve sanatsal etkinliklerin düzenlenmesine katkıları olmuş,  Konya kültürünün gelişmesinde aktif olarak çalışmıştı. Feyzi Halıcı âşıkların da babasıydı. Şiire gönül veren kişilerin ellerinden tutar, onların gelişmesinde öncülük ederdi. Yazdığı şiirler ile edebiyatımızı aydınlatırdı. Şimdi şiirler öksüz kaldı. Değerli bir insanı kaybettiğimiz için üzüntülüyüz. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve edebiyat dünyasına başsağlığı diliyorum” diye konuştu.

LİDER VASIFLI BİR İNSANDI  

Kütüphaneci Hasan Yüğrük,  rahmetli Halıcı ile yaşadıkları bir anıyı paylaşarak, “Çok üzgün durumdayız. Konya’nın kültürde senelerce liderliğini yapmış bir ağabeyimizi yitirdik. Yeri kolay kolay doldurulmayacak bir değer aramızdan ayrıldı. Feyzi Halıcı’nın birazda çalışmalarından bahsetmek istiyorum. Biz birlikte Konya Turizm Derneği’nde çalışmıştık. Sempozyum, konferans, infialler vb etkinlikler düzenleyerek şehrin gelişimi için her şeyi yapardı. Ben geçliğimden bu yana da onun yanından hiç ayrılmadım. Kendisi beni, ben de onu çok severdim. Benim her şeyime karışırdı. Ben ona ‘sen benim kaynanamsın’ derdim. Feyzi Bey’de bunu gülerek kabul ederdi. Lider vasıflı bir insan olan Halıcı, şehre katkı sunmak için kendi zamanının hepsini Konya’ya ayırırdı. Kültürümüzün mihenk taşını kaybettik. Allah gani gani rahmet eylesin. Kendisini cennetine koysun inşallah” dedi.   

ÂŞIKLARIN YALNIZ AĞACI

Gazeteci Ali Sait Öge ise Feyzi Halıcı ile birlikte yaşadığı ve içerisinde yüzyıllık hikayeyi barındıran Yalnız Ağaç’ı anlattı. Öge, “1962 yılında rahmetli Feyzi Ağabey  yalnız ağacı tespit etti. Daha sonra ağacın yaşı için ölçüm yapıldı. O zaman yalnız ağaç 165 yaşındaydı.  Feyzi Ağabey sonra her yıl haziran ayında yalnız ağaca plaket takmaya başladı. Bölgede etkinlikler düzenlendi ve âşıklar bu ağaca götürüldü. Ağaç, Konya- Ankara Karayolu’nda Tutup Beli Mevkii’nde yer alıyor. Şimdi ise bu ağaç 220 yaşında ve hala duruyor. Feyzi Ağabey duyarlı ve bilgili bir insandı. Konya kültürünün liderlerinden Feyzi Halıcı’yı kaybettik, üzgünüz. Allah Feyzi Ağabey’e rahmet eylesin, mekanı cennet olsun” diye konuştu. 

KONYA ÖNEMLİ BİR DEĞERİNİ KAYBETTİ

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademisyenlerinden Dr. Adem Demirsoy da, Fevzi Halıcı'nın kaybının Konya kültürünü açısından büyük olduğunu söyledi. "Konya basın hayatında dahi önemli bir yeri var" diyen Demirsoy, "Gazeteciler Cemiyeti'nin kurucuları içinde yer almıştır. Şiirleriyle, eserleriyle, kültür adamlığıyla Konya'nın ufkunu açmıştır. Önemli bir değeri kaybettik, Allah rahmet eylesin. Bundan sonra bize düşen görev eserleriyle kendisini yaşatmak ve bilgilerini gelecek nesillere aktarmaktır" ifadelerini kullandı. 

FEYZİ HALICI KİMDİR?

Feyzi Halıcı, 1924 yılında Konya'da Mevlana Dergâhının bitişiğinde Celal Sokaktaki bir evde doğdu. Çocukluğu ney ve kudüm sesleri içinde geçti. İlkokulda iken babasının halı mağazası vardı. Babasının dükkânı âşıkların otağı haline gelmişti. Buraya gelen âşıklar birbirleriyle atışırlar, Feyzi Halıcı da bunları dikkatle dinlerdi. Bir müddet sonra Feyzi Halıcı da âşıklar gibi doğaçlama şiirler söylemeye başladı.

1938 yılında Konya Ortaokulunu bitiren Feyzi Halıcı, 1941'de Konya Lisesinden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümüne girdi. 1951 yılında bu okuldan Yüksek Kimya Mühendisi olarak mezun oldu. İstanbul'da hep kültür sanat ve folklor ile ilgilendi. Şiirleri; Çınaraltı, Şadırvan, İstanbul ve Varlık dergilerinde yayınlandı.

Feyzi Halıcı, kimya laboratuarı açıp bir müddet çalıştıysa da bu mesleği bırakarak babasıyla birlikte halı ticaretine atıldı. Bu arada gazeteciliğe başladı.

1951'de Konya Gazeteciler Cemiyetini kurdu. 1957'de Türk Dil Kurumu üyesi oldu. 1959'da Konya Turizm Derneğini kurdu. Uzun yıllar başkanlığını yaptı. 1977'de Konya Kültür ve Turizm Vakfını kurdu. Konya'da ulusal düzeyde Mevlana törenlerini ve sempozyumları gerçekleştirdi. Konya'da Geleneksel Halk Şairleri Şöleni ve Bayramını yönetti. 1968- 1977 yılları arasında Konya Senatörlüğü yaptı. Aynı zamanda İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ve Atatürk Kültür Merkezi Bilim Kurulu onur üyeliğiyle birlikte Londra Rumî Komitesi, Aturjet ve Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu üyesidir. 1970-76 yılları arasında Türkiye Pakistan Kültür ve Dostluk Cemiyeti ve Atatürk'ün kurduğu Türk Kooperatifçilik Kurumu'nun 1977-81 yılları arasında Genel Başkanlığını yaptı.

Hayatını Türk kültürüne adayan Feyzi Halıcı,1954 yılında Konya'da Gül Bayramı, Gül Şöleni, Gül yarışmaları, Güvercin Güzellik yarışmaları, Tarihi Konya Mutfağı, Konya yemekleri konusunda yarışmalar düzenledi. 

Sanat hayatına Yedigün ve Çınaraltı dergileriyle başlamıştır. Şadırvan, Varlık, İstanbul, Hisar, Türk Dili, Milli Kültür, Türk Edebiyatı dergilerinde şiirleri ve yazıları yayınlandı.1957 yılında Konya'da aylık olarak çıkarmaya başladığı kültür-sanat –turizm ve Folklor dergisi olan"ÇAĞRI" 2014 Aralık ayında 661.sayıya ulaşmıştır.

7 yıl Kültür ve turizm bakanlığı çağdaş Türk Kültür eserleri kurulu üyeliği yapmıştır

93 yaşında vefat eden ve basın şeref kartı sahibi olan Feyzi Halıcı evli ve 2 çocuk sahibi olup İstanbul'da ikamet etmekteydi. 

ESERLERİ

Bir Aşkın Şiirleri, Masmavi, İstanbul Caddesi, Günaydın, Dinle Neyden, Gecenin Bir Yerinde İki Ceylan, Selçukya'da Aşk, Bizim Şairler, İstanbul ve Fetih Şiirleri, Saz Şairlerinin Diliyle Atatürk.

MERHUM HALICI BUGÜN DEFNEDİLECEK 

Feyzi Halıcı'nın cenazesi 11 Ekim Çarşamba (bugün) Sultan Selim Camii’nde öğle namazına müteakiben kılınacak cenaze namazının ardından Musalla Mezarlığı’nda toprağa verilecek. 

UFUK KENDİRCİ 

Editör: TE Bilişim