Şehrin gürültüsünden, stresinden, hava kirliliğinden uzak mekanları olan parklar, yaz aylarıyla birlikte vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Ailesi ve arkadaşları ile birlikte şehir merkezinden uzaklaşarak, bir haftanın yorgunluğunu ve stresini atmak isteyenler, piknik alanlarında yoğunluk oluşturuyor.

Şehrin farklı noktalarında yapılan yeşil alanlar vatandaşların dinlenmesine, stres atmasına ve ailesi ile birlikte vakit geçirmesini sağlıyor. Özellikle son yıllarda hayata geçirilen fonksiyonel parklar yoğun ilgi görüyor. Karatay Şehir Parkı, Dutlukır Koruluğu, 80 Binde Devri Alem Parkı, Kelebekler Vadisi, 15 Temmuz Şehitler ve Birlik Parkı gibi yeşil alanlar  Konya'yı yaşanabilir iller arasında üst seviyeye çıkartırken, marka değerini de yükseltiyor. 

Havaların ısınması ile birlikte piknik sezonu da açılmış oldu. Özellikle hafta sonlarında piknik alanları vatandaşlar tarafından dolup taşıyor. Ailesi ve arkadaşları ile birlikte şehir merkezinden uzaklaşarak, bir haftanın yorgunluğunu ve stresini atmak isteyenler, piknik alanlarında yoğunluk oluşturuyor. Vatandaşlar özellikle piknik alanı seçerken hem sessiz bir yer olmasına dikkat ediyor, hem de rahat mangal yakacağı alanları tercih ediyor. Konya’nın her bölgesinde bulunan parklara, yeni parklar ekleniyor. Dinlenmek, vakit geçirmek, stres atmak için ise içinde havuzu, çocuk oyun alanları, luna parkı, eğlence parkurları, orman örtüsü olan parklar yoğun ilgi görüyor. 

PARKLAR FONKSİYONEL İNŞA EDİLMELİ 

Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Münir Günay şehirlerde bulunan parkların vatandaşların aileleri ile dinilebileceği ve stres atabileceği yerlerden olduğunu ifade ederek, parkların fonksiyonel olarak yapılması gerektiğini ifade etti. Günay, “Bizler her zaman şunu savunuyoruz. Bu tarz alanlar kamuya en fayda sağlayacak şekilde tasarlanması lazım ve bunların belli bir sınıflarının olması lazım. Her ölçekteki parkı her yere yapamazsınız. Kent içi parklar vardır. İnsanlar burada piknik yaparlar ve dinlenirler. Konya’da parkların sınıflandırılması ile ilgili çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Konya’da son yıllarda parklar konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor.  Mevzuatta belirtilen kişi başı 10 bin metrekare yeşil alanlar ayrılması gerekiyor. Konya bu konuda oldukça iyi. Ancak bu konu ile ilgili daha iyi olabilir. Örneğin parkların içerisinde küçük kütüphaneler inşa edilebilir.  Yapılan parklarda güvenlik konusu da oldukça önemli” diye konuştu.

PARKLAR ÇEVREYE KATKIDA BULUNUR

Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Armağan Güleç Korumaz da parkların fiziksel ve psikolojik yönden insanların kendilerini daha sağlıklı hissetmesini sağladığını  ifade ederek, “Daha kaliteli bir kentsel yaşam için kendi içinde aktif ve pasif rekreasyon alanlarını barındıran şehir  parkları, yaşam kalitesinin arttırılmasında önemli bir yer tutmaktadır. Şehir parkları kendi başlarına kendi içlerinde bir sistemdir. Vatandaşların doğayla baş başa kalmasına, sosyalleşmesine, eğitimine katkıda bulunan alanlardır. Bunun için de insanların yürüyüş, oyun oynama gibi fiziksel aktiviteleri yapmasına, sanat ve topluluk aktiviteleri gibi kültürel aktivitelere ve sosyal aktivitelere olanak sağlamalıdırlar. Vatandaşların sosyalleşmesini, doğayla biraraya gelmesini sağlayarak sosyal bir fayda oluşturur. Bunun yanı sıra fiziksel ve psikolojik yönden insanların kendilerini daha sağlıklı hissetmesini sağlar. Farklı etkinliklerle eğitici bir yönü vardır. Hava kalitesini arttırma, çevresel çeşitliliği koruma gibi çevreye de katkıda bulunur” diye konuştu.

PARK TASARIMLARI TOPLUMA HİTAP EDECEK ŞEKİLDE OLMALI 

Park alanlarının tasarımlarında öncelikli olarak hitap edilecek topluluğun, kullanıcının ihtiyaç ve talepleri önemli olduğunu ifade eden Korumaz, “Efektif kullanımı arttıracak en önemli belirteçlerden biri de lokasyon yani yer seçimidir. Parkın erişilebilir olması, doğru konumun seçilmesi birinci derecede önemlidir. Çok güzel bir park yerinden dolayı kullanılamayabilir. Bu nedenle erişilebilirlik, ulaşım, parkı besleyen donatılar çok önemli. Park alanlarında yeterli konforun ve güvenliğin sağlanması da park kullanımının öncelikli olarak etkilemektedir. Şehir parkları şehirlerin imajıdır. Bu imajı korumak için de gerekli tedbirler alınmalı ve donatılar sağlanmalıdır. Parklar, farklı yaş gruplarına, farklı aktivitelerle sosyalleşme imkanı vermelidir. Park alanlarında yazın açık hava film gösterileri, imza günleri, konserler olabileceği gibi, kışın da buz pateni yapılabilecek alanlar düzenlenebilir. Yöresel el yapımı ürünlerin satıldığı butik, küçük, demontabıl dükkanlar yer alabilir. Park alanlarında amaç, sadece yazın değil her mevsimde o alanı verimli bir şekilde kullanmak olmalıdır” diye konuştu.

ŞEHİRDE YEŞİL ALAN SAYISI ARTIYOR 

Konya'da son yıllarda park sayısında ciddi artış yaşandı.  Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Karatay Belediyesi ve Meram Belediyesi, şehrin marka değerini artıracak parklar yapımında adeta birbirleriyle yarış içinde. Hedefleri ise Konya'yı yeşil alan itibariyle de daha yaşanabilir bir şehir kılmak. Bu amaçla binlerce metrekarelik alan genişliğinin yanında oyun grupları, oyun parkurları, havuzlar, spor salonları, yürüyüş yolları, restoran, çim kızağı, çiçeklerden oluşturulan görsel şölen, dinazorlar, kelebekler, kişiye özel piknik bahçeleri gibi yeniliklerle parklar şehrin gözdesi olmuş durumda. 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KONYA’YA SOSYAL ALANLAR OLUŞTURUYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi Konya’ya merkeze kazandırdığı parklar ile Konyalı vatandaşların dinlenmesine yardımcı oluyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Konya’ya kazandırılan parklar arasında yer alan Karaaslan Hadimi Parkı, Kozağaç Parkı, Akyokuş Parkı, Konya Kent Ormanı, Birlik Parkı, Japon Kyoto Parkı, Kalehan- Ecdat Bahçesi vatandaşlar tarafından yoğun ilgi ile karşılanıyor.

KARAASLAN HADİMİ PARKI

Büyükşehir Belediyesi tarafından Konya’ya kazandıran Karaaslan Hadimi Parkı içerisine bulunan meyve ağaçları ile dikkat çekiyor. Karaaslan Hadimi Parkı’nda piknik alanlarının yanı sıra; 7 bin metrekarelik gölet ve havuz, 15 bin metrekarelik meyve bahçesi, atlı binicilik tesisi, kapalı oturma alanları, lunapark, çocuk oyun grupları, basketbol sahaları, tenis kortu ve sergi alanları bulunuyor. 

KOZAĞAÇ PARKI

Konya’nın ilk parklarından olan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Kozağaç parkı vatandaşların ilgisini görüyor. Konya’nın ilk parklarından olan Kozaağaç parkı  Meram'da Seydişehir Çevre Yolu'ndan sonra Hatıp Caddesi üzerinde bulunuyor. Türlü ağaçlarla bezeli, süs havuzları, temiz hava, geniş park alanı, mangal yakmaya uygun ortamları ve çocuk oyun alanları bulunuyor.

KALEHAN – ECDAT BAHÇESİ

Kalehan- Ecdat Bahçesi Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Konya’ya kazandıran en önemli parklardan.Kalehan Ecdat Bahçesi  yaklaşık 30 milyon liraya mal olan eserin en önemli özelliği Selçuklu ve Osmanlı mimarisi ile ecdat hatırasını yaşatması ve ziyaretçilerine doyumsuz bir nostalji sunması. 110 bin metrekarelik alanda hayata geçirilen parkın içerisinde surlar içinde tarihi limanı, 12 bin 500 metrekarelik göleti, boğaz yalısı, Osmanlı Sokağı, Namazgah Çeşmesi, seyir kulesi, deniz feneri, Osmanlı otağı amfisi, Hasbahçe, Selçuklu Hanı Konya Mutfağı, Selçuklu ve Osmanlı kameriyeleri ve sosyal donatılar bulunuyor.

JAPON PARKI ŞEHRİN ÇEKİM MERKEZLERİNDEN

Konya ile Kyoto arasında kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla yaptırılan parkın şehrin turizmine önemli katkı sağlıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında hizmete sunulan Japon Parkı, göletleri ve balıkları, peyzaj düzenlemeleri, taş ve ahşap köprüleri, Japon bitkileri, bambu su oyunları ile dikkat çekiyor. Japon mimari tarzında yapılan kafeteryada ise, kahvaltı hizmetinin yanında Japon mutfağının geleneksel lezzetleri sunuluyor. Park özellikle gelin ve damatların fotoğraf çektirdiği alanların başında geliyor. 

15 TEMMUZ MİLLİ İRADE VE BİRLİK PARKI

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin 2004 yılında hizmete sunduğu Birlik Parkı'nın ismi, Konya Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla "15 Temmuz Milli İrade ve Birlik Parkı" oldu.

Ankara Yolu üzerinde 105 bin metrekare alanda kurulu bulunan Birlik Parkı, şehirler arası yolculuk yapanlara mola mekanı olurken özellikle hafta sonları piknik yapan ailelerle dolup taşıyor. Konya Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla yeni adıyla Birlik Parkı "15 Temmuz Milli İrade ve Birlik Parkı" ülkenin birlik ve beraberliğini temsil eden birlik anıtı, şelalesi, çocuk oyun alanları ve bitki dokusu ile Konyalıların ilgi odağı olmayı sürdürüyor. SELÇUKLUDA BULUNAN PARKLAR DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKİYOR

Selçuklu Belediyesi tarafından Konya’ya kazandıran parklar yerli ve yabancı turistler ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Selçuklu ilçesinde bulunan Selçuklu Çiçek Bahçesi, Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Selçuklu Kanyon Park yoğun ilgi görüyor.

SELÇUKLU ÇİÇEK BAHÇESİ

Selçuklu Belediyesi tarafından Kelebekler Vadisi Parkı’na kazandırılan “Selçuklu Çiçek Bahçesi” yoğun ilgi görüyor. Park içerisinde 9 türde 250 bin çiçeğin yer aldığı bahçe fotoğraf severler için görsel bir şölen sunuyor. Tropikal Kelebek Bahçesi ziyaretinde birçok tropik bitkiyi ilk kez görme imkanına kavuşan ziyaretçiler, farklı bir yenilik ile yeni bir ziyaret alanı oluşturulduğunu gördüler. Türkiye’ye örnek bir çalışma olan çiçek bahçesi 8 bin 700 m² alanda 250 bin çiçekten oluşturuldu.Kelebekler Vadisi Parkı’na gelen ziyaretçileri, 8 bin 700 m² alanda yer alan çiçek bahçesinde özel peyzaj alanı ile kadifeden, sardunyaya 9 farklı türde 250 bin çiçek tüm güzel görselliği ile karşılıyor. Konya’da ve Türkiye’de ilk kez bu kapsamda yapılan çiçek bahçesinde kamelyalar, seyir tepesi, çocuk oyun alanları ve hatıra köşesinde farklı türlerde yer alan binlerce çiçek fotoğraf tutkunları ve düğün fotoğrafçıları için görsel şölen sunuyor.Pazartesi Günü dışında haftanın 6 günü saat 12.00 ve 20.00 saatleri arasında ziyarete açık olan Selçuklu Çiçek Bahçesi ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ

Sille Parsana Mahallesi’nde 385 bin m² alana yapımı tamamlanan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, kelebeklerin pupa halinden ölümüne kadar her aşamasının yaşandığı üretim alanı, kapalı uçuş alanı, açık uçuş alanı ve kelebek müzesi olmak üzere 4 ana unsurdan oluşuyor. İçerisinde 270 bin m² yeşil alan, 105 bin m² sert alan ve 10 bin m² havuz alanı yer alıyor. Kelebekler Bahçesi içerisinde amfi tiyatro, mini sinema, gölet ve su havuzları, egzersiz ekipmanları, çocuk oyun elemanları, sirk ve go-kart alanları, sera ve botanik bahçeler, böcek ve kelebek müzeleri yer almaktadır.

KARATAY PARKLARI ZİYARETÇİ AKININA UĞRUYOR

Hafta sonları günlük yaşamın stresinden uzaklaşıp nefes almak isteyenlerin adresi Karatay’da bulunan parklara akın ediyor. Karatay’da bulunan Karatay Şehir Parkı, Olimpiyat Parkı, Karaaslan Piknik Bahçesi ve Olimpiyat Parkı ziyaretçi akınına uğruyor.

 KARATAY ŞEHİR PARKI

Karatay Belediyesi tarafından Konya’ya kazandırılan Karatay Şehir Parkı Konya’nın en büyük parkları arasında yer alıyor. 343 bin 300 metrekare alana sahip şehir pakının içerisinde; 12bin 500 metrekare  kendi kendini temizleme özelliğine sahip ve içerisindeki nilüfer çiçekleri ile görsel bir şölen sunan Biyolojik Gölet, 418 kamelya, 46 Adet 5'li grup mangal yeri 14 bin metrekarelik  Konya’nın en büyük lunaparkı ile ziyaretçilerine dinlenme ve eğlenme imkânını aynı anda sunuyor.  Karatay Şehir Parkı içerisinde Çocuk Salıncak, Kano, Mini Tren, Mini Atlar, Çocuk Çarpışan Oto, Karisör, Atlı Karınca, Ahtapot, Otopisto, Crazy Dance, Korku Evi, Dragon, Gondol, Yetişkin Çarpışan Oto, Power Surge, Ranger, Kule, Adrenalin, Kamikaze, Discovery ve Dönme Dolap gibi çeşitli oyuncak grupları bulunuyor. 

OLİMPİYAT PARKI

Taşra Karaaslan Üzümcü Mahallesinde bulunan Karaman yoluna  1200 m uzaklığında Karaaslan Villaları  Bitişiğinde  161 Bin 900 metrekarelik aklana sahip.  100 bin m2 çim alanının haricinde Osmanlı bahçesi, Uzakdoğu bahçesi, batı bahçesi ve çocuk oyun bahçeleri, gokart pisti, otopark, müzikle hareket eden ışıklı havuzlar ve birçok aktivitenin yer alacağı olimpiyat parkında vatandaşların bir taraftan ata binebileceklerini, bir taraftan bisikletleri ile gezinti yaparak yürüyüş yapabiliyor. Parkın içerisinde Fair play müzesi de bulunuyor. 

KONYA’DA BİR İLK  KARAASLAN PİKNİK BAHÇESİ

Karatay Belediyesi tarafından Karaaslan Hobi Bahçelerinin yanında  97 bin 500 metrekarelik alanda Karaaslan Piknik Bahçesini hizmete sundu. Karaaslan Piknik Bahçesi bu konsept ile Konya’nın ilk parkı oldu. 100'er metrekarelik 454 adet piknik bahçesinin yer aldığı yeni konseptte; mangal yeri, kamelya, lavabo ve peyzaj bitkileri, ortak alanlarda ise fitness ve çocuk oyun alanı mescit gibi sosyal donatı alanları bulunuyor. Piknik anlayışına yeni bir yaklaşım getiren Karaaslan Piknik Bahçesi, Konya’da büyük bir ihtiyacı karşıladı.

KONYA'NIN İLK VE TEK HAYVANAT BAHÇESİ

Karatay Belediyesi tarafından 2005 yılında hizmete açılan ve her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği Hayvanat Bahçesi, çocuklara hayvan sevgisini aşılayarak, hayvanları yakından tanımalarına olanak sağlıyor. Konya’da ilgi odağı haline gelen hayvanat bahçesindeki hayvan tür ve sayıları artırılıyor. Hayvan tür ve sayılarının artırıldığı hayvanat bahçesinde 80'den fazla türde hayvan barınıyor. Hayvanların barınma koşullarının daha da iyileştirildiği hayvanat bahçesine vahşi hayvanlar da katıldı. Hayvanat Bahçesinde en fazla ilgiyi ise Aslan, Kaplan, Puma, Ayı, Lama ve Piton yılanı görüyor. Bengal kaplanı ikinci kez bir batında dördüz doğururken, maymun sayısı 15’e yükseldi.

MERAM YEŞİL ALANLAR İLE BÜYÜYOR

Meram Belediyesi tarafından yapılan parklar hem Meram’da yaşayan vatandaşlar hem de Konyalılar tarafından tam not alıyor. Meram Belediyesi tarafından Meram’a kazandıran parklardan olan  Dutlu Koruluğu Meram’ın gözdesi oldu. 80 Binde Devr-i Alem Parkı da, masal kahramanları, dinozorları ve minyatür eserleri ile ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.

KONYA’NIN YENİ GÖZDESİ DUTLU KORULUĞU

Meram Belediyesi tarafından Konya’ya kazandıran parklarda bir tanesi de Dutlu Koruluğu. Dutlu Koruluğunun hizmete açılması ile birlikte hem Konya Merkez’de yaşayan vatandaşlar hem de Konya dışında yaşayan vatandaşlar Dutlu Koruluğuna yoğun ilgi gösteriyor. Farklı özellikleriyle dikkat çeken Dutlu Koruluğu’na adeta akın eden Konyalılar, şehrin stresinden uzaklaşarak doğayla iç içe vakit geçiriyorlar.  Hizmete açıldığı günden bu yana şehrin dört bir yanından misafirlerini ağırlayan 850 bin metrekarelik dev koruluk, özellikle hafta sonlarında vatandaşların şehrin stresinden uzaklaşarak aileleri ile birlikte vakit geçirmelerine imkan sağlıyor.Dutlu Koruluğu içerisinde  Doğal göletler, Osmanlı Kır Kahvesi, engelsiz çocuk oyun alanları, fitness, macera çocuk oyun alanı, çocuklar için koşu alanları, çocuk oyun evleri, çim kızağı, otopark alanları, kameriye ahşap sedir oturma alanları, spor oyun alanları, paintball, gül bahçesi koridoru, ateşli piknik alanları ve diğer donatılarıyla örnek bir yaşam alanını barındıran Dutlu Koruluğu doğası ve sosyal donatı alanlarıyla Meram’a nefes veriyor. 

80 BİNDE DEVR-İ ALEM PARKI

Konya da gezilecek yerler arasında yer alan 80 Binde Devr-i Alem Parkı, masal kahramanları, dinozorları ve minyatür eserleri ile ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. 80.000 metrekarelik bir alana inşa edilen park, 23 Nisan 2014 tarihinde tamamlanarak Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile birlikte ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. 80 Binde Devr-i Alem Parkının içerisinde 3 ayrı kısım bulunuyor. Trex Parkı olarak adlandırılan bölümde tarih öncesinde yaşayan dev dinozorların hareketli maketli bulunuyor. Trex Parkı içerisinde 50 adet dinozor maketi yer alıyor. Parkın minyatür bölümü, Cihan-ı Türk Abideler Şehri olarak isimlendiriliyor ve içerisinde 120 adet minyatür eser bulunuyor. Çocukların en çok ilgi gösterdiği kısım ise Pamuk Şekeri Masal Dünyası Parkı. Şirinler, Hulk, Pembe Panter, Batman, Spiderman, Çakmaktaşlar ve Şirinler gibi masal kahramanlarının bulunduğu bu kısımda adeta hayal dünyasında yolculuğa çıkılıyor.

KONYA MİLLET BAHÇESİNE KAVUŞUYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda, Bursa, Eskişehir, Trabzon, Gaziantep, Konya, Samsun ve Ordu'da eski statların bulunduğu alanlar, "Millet Bahçesi" olacak. Kurulduğundan buyana 68 yıldır spor camiasına hizmet veren yaklaşık 100 bin metrekarelik alana sahip Konya Atatürk Stadyumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile “Millet Bahçesi” olarak halkın kullanımına açılacak. Eski stadyum alanında Büyükşehir Belediyesi tarafından bir süre önce başlatılan düzenleme çalışmaları, halen devam ediyor. Çalışmalara, alan içinde yer alan, Konya’nın hafızalarında yer alan spor salonunun yıkımı çalışmaları devam ediyor.

SELÇUKLU İLÇESİNDE BULUNAN PARKLAR

Kültür Park, Selahaddin Eyyubi Parkı,Japon Kyoto Parkı,Saraybosna Parkı,15 Temmuz Milli İrade ve Birlik Parkı, Lâdikli Ahmet Hüdaî Parkı, Kalehan – Ecdat Bahçesi, Kelebek Vadisi, Akşemseddin Parkı, Bahtiyar Vahapzade Parkı, Cumhuriyet Parkı, Dr. Haris Silajdžić Parkı, Erenköy Parkı, Erol Güngör Parkı, Hafız Halit Muliç Parkı, Gülistan Parkı, Hocacihan Parkı, İnönü Parkı, İtfaiye Parkı, Ladikli Ahmet Hüdai Parkı, Marangozlar Sanayi Parkı, Meşe Parkı, M.Abdülcemil Kırımoğlu Parkı, Sancak Parkı, Saray Bosna Parkı, Şehit Yüzbaşı Ümit Özer Parkı, Şekerciler Parkı, Türk Yıldızları Parkı, Nene Hatun Parkı, Çelebi Parkı, Özalkent Hakkı Karaman Parkı, Şehitlik Parkı, Necmettin Erbakan Parkı, Muhammed İkbal Parkı, Akıncılar Parkı, Asmalı Park, 26 Ağustos Parkı

MERAM İLÇESİNDE BULUNAN PARKLAR

Karaaslan Hadimi Parkı, Kozağaç Parkı,Akyokuş Parkı,Konya Kent Ormanı,Tavusbaba Parkı, 80 Binde Devri Alem Parkı, Dutlu Koruluğu, Evliya Çelebi Parkı,Konevi Parkı, Berlika Parkı, Sivasli Ali Kemal Parkı, Melikşah Aile Dinlenme ve Trafik Eğitim Parkı, Şehit Erol Olçok Parkı

KARATAY İLÇESİNDE BULUNAN PARKLAR

Adalet Parkı, Aşkar Höyüğü, Aslım Ormanı,Büyük Kumköprü Parkı,Çevre Parkı,

Gaziosmanpaşa Parkı, İstiklal Parkı,İzci Parkı,Karavan Parkı, Muhsin Yazıcıoğlu Parkı, Mevlana Koruluğu, Olimpiyat Parkı, Pelit Parkı, Şehir Parkı, Şehitler Parkı,Fetih Parkı, Hayvanat Bahçesi, Mevlana Gülbahçe Parkı,Saman Pazarı Parkı, Şems Parkı, Karaaslan Piknik Bahçesi

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim