Hz. Mevlâna’nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında etkinliklere katılmak üzere Mevlana Kültür Merkezi’ne giden misafirler ‘Bilet’ şoku yaşadı. İddialara göre kendini turizm acentası yetkilisi olarak tanıtan şahıs veya şahıslar, kapı önünde bilet satışı yapıyor. Şehrin imajına gölge düşürdüğü gerekçesiyle vatandaşlar olaya tepki gösterirken, yetkililerin konuyla ilgili önlem alması isteniyor.

Hz. Mevlâna’nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, geçtiğimiz hafta Perşembe günü başlamıştı. Törenleri izlemek için yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda davetli de Konya’ya gelerek gün boyunca gerçekleştirilen etkinliklere katılıyorlar. Tören alanına girebilmek için Eylül ayında biletler satışa çıkarılmıştı. Törenleri izlemek isteyen vatandaşların biletlerini internet üzerinden Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ‘ebilet.konyakultur.gov.tr’ adresinden satın alabilecekleri duyurulmuştu. Biletler de buradan alınarak törenlere giriş yapılabiliyor. Bilet fiyatları ise 17 Aralık günü 50 TL, diğer günlerdeki seanslar için ise 30 TL olarak belirlenmişti. 

BİLETLER KARABORSAYA MI DÜŞTÜ?

Törenleri izlemek isteyen vatandaşlar geçtiğimiz yıllarda yaşanan “bilet bulamama” sorununu bu yıl yaşamıyor. Biletler internet üzerinden kolaycla alınabiliyor. Ancak bu yılda bilet satışıyla ilgili yanlış bir uygulama ortaya çıktı. İddialara göre bazı turizm firmaları, daha önce turistlerin sayısına göre aldıkları biletlerin bir kısmının ellerinde kalması nedeniyle zarar etmemek adına kalan biletleri 30 TL karşılığında Mevlana Kültür Merkezi önünde satıyorlar. Bu da vatandaşların tepkisine neden oluyor. 

KARABORSAYA GİTME, BİZE GEL!

Mevlana Kültür Merkezi önünde kendini İstanbul turizm acentası yetkilisi olarak tanıtan bir şahsın, kapı girişinde bilet satışı yaptığı, satışı yaparken de “Karaborsaya gitmeyin, bize gelin” diyerek Pazar esnafı edasıyla bilet satmaya çalıştığı iddia edildi. Bazı vatandaşların böyle bir uygulamanın yanlış olduğunu ve biletlerin bu şekilde satılamayacağını belirterek tepki göstermesi üzerine şahsın uygulamanın yanlış olmadığını iddia ederek kendini savunduğu belirtildi.

ENGEL OLUNMALI!

Alınan bilgilere göre Mevlana Kültür Merkezi önünde yapılan bu açık satışla biletler normal fiyatıyla satılıyor. Ancak İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün resmi açıklamasına göre, biletler ancak resmi yollarla satılabiliyor. Dolayısı ile kapı önünde yapıldığı iddia edilen bu satışın hiçbir yasallığı ve savunulabilir tarafı yok. Ayrıca yapıldığı iddia edilen satış yöntemi ile şehrin itibarına da gölge düşürülüyor. Hz. Mevlana öğretisinin en iyi şekilde anlatılabilmesi ve Hz. Mevlana’yı yad etmek için yapılan törenlerde böyle bir uygulamanın ortaya konması hoşgörü şehri Konya’nın imajını şehre gelen davetlilere karşı sarsıyor. İddialar doğruysa ve önlem alınmazsa, özellikle 17 Aralık günü yapılacak törenler için önceden 50 TL’den alınan biletlerin tükenmesi halinde o gün yine aynı yolla fahiş fiyatlarla satılma ihtimalinin önü açılıyor. Yanlış uygulamanın mağduriyetlere neden olmaması için yetkililerin biran önce önlem alması bekleniyor. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim