Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehrin geleceği açısından önem arz eden raylı sistem projeleriyle ilgili farklı meslek temsilcileriyle biraraya gelerek fikir alışverişinde bulunuyor. Başkan Altay’ın öncülüğünde ortaya çıkan bu tablo olumlu karşılanırken, şehrin geleceği adına ortak aklın devreye girmesini sağlıyor. 

Konya’da ulaşım ağını genişletme ve toplu ulaşım kullanımını artırma noktasında ciddi çalışmalar yürütülüyor. Özellikle raylı sistem hatlarını genişletmek isteyen Büyükşehir Belediyesi, çeşitli projelerle bu konuda somut adımlar atmış durumda. Bu projelerin ilk ve en önemli ayağı Konya metro projesi. Uzun yıllardır gündemde olan Konya metro projesi, ayağı yere basan bir proje haline gelmiş durumda. İlk etabının ihalesi yapılan, durak sayıları, yerleri ve maliyeti belli olan projenin, yapım süresi de belirlenmiş durumda. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesince yapılacak Konya Metro Projesi, 7,5 milyar liraya mal olacak ve 4 yılda tamamlanarak yolcu taşımaya hazır hale getirilmesi planlanıyor. 

21,1 KİLOMETRELİK BİR HAT BULUNUYOR

Konya metrosunun ilk etabı Necmettin Erbakan Üniversitesi Köyceğiz Kampüsü'nden başlayıp, Meram Tıp Fakültesi, Beyşehir Yolu, Eski Sanayi, Yeni Gar İstasyonu, Fetih Caddesi, Ahmet Özcan Caddesi, Çeçenistan Caddesi ve Meram Belediyesi'nde tamamlanacak. 21,1 kilometrelik ilk hattın ihalesi ve sözleşmesi gerçekleştirilmiş oldu. 22 duraktan oluşacak metromuzda 35 dakikada seferin tamamlanması planlanıyor. 

BANLİYÖ PROJESİ 

Konya’nın raylı sistem ulaşım ağını genişletmek amacıyla atılan ikinci önemli adım ise banliyö projesi. Konya Gar-OSB arası ve Konya Gar-Kaşınhanı arası Banliyö Raylı Sistem hattını içeren proje, mevcut Tren Garından Bilim Merkezi’ne kadar 12 durağı içerecek. Yüksek Hızlı Tren hattını kullanacak Konya Banliyösü ile günde 15 bin yolcu taşınması hedefleniyor. Konya Banliyösünün durakları ise; Belediye, Konya YHT Gar, Rauf Denktaş, Kule Merkez, Yeni YHT Gar, Mobilyacılar, 1.Organize, Çimento, Aksaray Kavşağı, 3. Ana Jest Üssü, Hava Alanı, Bilim Merkezi olarak belirlendi. Diğer hat ise mevcut YHT Garı ile Kaşınhanı arasında hizmet verecek.

İKİNCİ TRAMVAY HATTI

Büyükşehir Belediyesi Konya Metrosu ve Banliyö Projesi ile kalmayıp raylı sistem ağını genişletmek amacıyla 3. bir adım daha attı. Barış Caddesi’ne yeni bir tramvay hattı kurularak, raylı sistem ağının genişletilmesi ve ulaşıma önemli bir katkı sunması planlanıyor. Yapılacak bu raylı sistem ağının maliyeti de düşünülerek eski tramvayların yenilenerek bu hatta kullanılması planlanıyor. Böylece yeni tramvay hattı da belediye bütçesini zorlamadan çözülmüş olacak. 

BAŞKAN ALTAY PROJELERİ İSTİŞARE İLE ORTAYA KOYUYOR

Şehrin geleceği için önemli olan bu projeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, istişare yoluyla tamamlamayı planlıyor. Bu noktada önemli adımlar atan Başkan Altay, Belediye Meclislerine katılarak projelerle ilgili bilgiler vermişti. Bunun devamı olarak Başkan Altay, şehrin önemli dinamikleri olan meslek örgütleriyle de projeleri masaya yatırmayı ihmal etmiyor. Bu kapsamda Başkan Altay, geçtiğimiz günlerde Türkiye Mühendis ve Mimarlar Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Üyeleri ile biraraya geldi. Konya Metrosu, Konya Banliyö Projesi ve yeni tramvay hattı projeleri ile ilgili bilgiler veren Başkan Altay, meslek örgütü başkan ve temsilcilerinden de projelerle ilgili önerilerini dinledi. Toplantıya katılan meslek örgütü başkan ve temsilcileri toplantının detaylarını, masaya yatırılan konuları Yenigün’le paylaştı. 

SIKINTI YAŞANACAK ANCAK BUNA DEĞER 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, toplantının sevindirici olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın Konya Metro, Konya Banliyö ve ikinci tramvay hattı ile ilgili kendilerine bilgi verdiğini belirten Akbulut, “Projenin ayakları yere basılır şekilde olması beni sevindirdi. Metro projesinin ihalesi yapıldı, projenin bitiş süresinin baştan konuşulmuş olması, bütçesinin ayarlanmış olması yani projenin tüm detaylarıyla baştan belli olması sevindirdi. Biz metro projesini destekliyoruz. Konya’mızın marka değerini artıracak bir proje olduğu aşikar. İnşaat noktasında ilgili diğer oda başkanlarımız fikirlerini ve önerilerini söylediler. Biz de projeye desteklerimizi ilettik. Metro ve banliyö projeleri noktasında Konya’nın bazı trafik sıkıntıları yaşayacağı aşikar. Ama projelerin bitimiyle gelecek ödüle bu sıkıntılar değecek diye düşünüyorum” diye konuştu. 

VERİMLİ BİR TOPLANTI OLDU 

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Aziz Hakan Altun, Başkan Altay’ın projelerle ilgili detaylı bilgi verdiğini aktardı. “Metronun güzergahı, kaç duraktan oluşacağı, ne kadar sürede tamamlanacağı, ne kadara mal olacağı gibi konularda bilgiler aldık” diyen Başkan Altun, sözlerine şöyle devam etti, “Bizim açımızdan gayet verimli bir toplantı oldu. Biz metro “projesinin arkasındayız. Projenin Konya’ya değer katacağını başkanımıza söyledik. Metronun bütçesini Bakanlık karşılıyor. Uğur Başkan bu durumu değerlendirmek istemiş. Projenin 4,5 yılda biteceği ve her durakta çalışmaların aynı anda başlayacağını anlattı. Bu anlamda Konya adeta bir şantiye alanına dönüşecek. Bazı yollar kapanacak, yeni güzergahlar oluşturulacak. Trafik anlamında ciddi sorunlar oluşacak. Bu noktada, vatandaşlara bu durumu anlatma noktasında bizlerden destek istedi. 2. Tramvay hattının da bu yaz başlatılacağını, en kısa sürede bu projenin de bitirileceğini söyledi. Bizden tüm bu projeler için öneriler istedi. Vatandaşların metro duraklarına araçlarını güvenle park edebileceği yerler noktasında, bisiklet alanları noktasında, otopark alanları noktasında, metro duraklarının yapımı sırasında çıkacak toprakların değerlendirilmesi noktasında bizlerden fikir istedi. Bu anlamda bizler önerilerimizi ve düşüncelerimizi aktardık.”

HER NİMETİN BİR CEFASI VAR 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım projeleriyle ilgili bir planlama oluşturduğunu söyledi. Bu anlamda kendi fikirlerini de aktardıklarını dile getiren Başkan Akın, “Ben eski tramvayların atıl vaziyette kalmasına karşıydım açıkçası. Eski tramvaylar yurt dışında halen kullanılıyor. Aynı hat üzerinde hem yeni hem eski tramvayları görmek mümkün olabiliyor. Bu anlamda, eski tramvayların kullanılması açısından ikinci bir tramvay hattı oluşturuluyor. Bu hat şehri rahatlatacaktır. Bir de sanayiye ulaşım noktasında banliyö hattı düşünülüyor. Bu proje de gayet mantıklı bir proje. Metro projesinin yapımı sırasında bazı noktalarda feragat etmemiz gerekiyor. Metronun 22 durağı olacak ve her durakta çalışmalar aynı anda başlayacak. Bu tür projeleri kim yaparsa yapsın böyle olması gerekiyor. Çünkü duraklar aynı başlamalı ki aynı anda bitsin. Trafik noktasında biraz sıkıntı çekeceğiz ama her nimetin bir de cefası var. Proje tamamlanınca sıkıntılar aşılmış olacak” dedi. 

GÜVENLİK KONUSUNA DİKKAT!

Metro noktasında Başkan Altay’a özellikle “güvenlik” noktasında önerilerde bulunduklarını belirten Başkan Akın, “Metro projesinde özellikle istasyonların güvenli olması noktasında önerilerde bulunduk. Bu konuyu çok önemsiyoruz çünkü” dedi. Ayrıca Konya’da trafik şeklinin nasıl olduğuyla ilgili bir çalışma olmadığını, bu projenin de ele alınabileceğini önerdiklerini belirten Akın, sözlerine şöyle devam etti, “Sadece ana arterlerdeki akışa bakılıyormuş. Ancak bu yeterli olmuyor. Sürücülerin nereden çıkıp, hangi güzergahları kullandıklarını görmek gerekiyor. Bunun yöntemleri var. Araçları etiketleyip araçların çıkış noktasından hangi güzergahları kullandığını çözebiliyorsunuz. Böylece trafik konusunda yoğunluğa göre alternatif çalışmalar üretebiliyorsunuz. Bu anlamda, şehirdeki taşınımı görmek için böyle bir öneride bulunduk. Öneriye de sıcak bakıldı. Şehrin ana arterlerinde parka müsaade edilmemesi gerekiyor. Bununla ilgili bir çalışma varmış. Vatandaşlarımızı toplu ulaşım şekline getirmemiz gerekiyor. O alışkanlığı kazandırmamız gerekiyor. Bisiklet yolları anlamında Konya şanslı. Örnek bir ağımız var ama kullanımı yeterli değil. Buna özendirmek gerekiyor. Metro oldukça maliyetli bir proje. Ancak bulunmuş bir kredi var. Bunu en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor. Bu yatırımın başka şehre gitmesi yerine Konya’ya gelmesi mantıklı olanıydı.”

TEKNOLOJİ BÖLGESİ İYİ TANITILMALI 

Konya’da Teknoloji Bölgesi ilan edilmesinin de toplantıda öne çıkan başlıklar arasında yer aldığının bilgisini paylaşan Başkan Akın, “Bu konuyu da önemsiyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla, basınıyla bu konuda sık sık biraraya gelip bunun reklamı iyi bir şekilde yapılmalı. Konya’ya bir 10 tane daha ASELSAN yatırımı gibi yatırım gelmesi büyük katkılar sağlar. Bu anlamda verimli bir toplantı oldu” diye konuştu.  

BAŞKAN ALTAY’A TEŞEKKÜR 

Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Münir Günay da, odaları adına bir temsilcinin toplantıya katıldığını hatırlattı. Başkan Altay’ın seçimlerden önce de ele alacağı projeler noktasında kendileriyle istişare için biraraya geldiklerini belirten Günay, “Açıklayacağı manifestodan önce de TMMOB İl Koordinasyon Kurulu olarak bizleri davet etmiş ve fikirlerimizi almıştı. Hatta açıkladığı manifestoda bizlerden giden bazı önerileri de proje olarak değerlendirdiğini görebiliriz. Bu noktada siyaset bir tarafa şehir projeleri bir tarafa konularak önemli bir yaklaşım sergilendi. Bizim için kamu yararı esastır. Bu anlamda Uğur Başkan’a teşekkür ediyoruz” dedi. 

METRO, YARINLAR AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR PROJE 

Konya metro projesinin Konya için gerekli olmadığı noktasında vatandaşlarda bir algı olduğunu ancak bunun yanlış olduğunu savunan Başkan Günay, şunları kaydetti, “Konya her dönem şehircilikte öncü olan bir şehir oldu. Çünkü başkent olmuş bir şehir. Raylı sistem kar eden tek toplu ulaşım sistemi. Belediyelerin de şirket mantığıyla yönetilmesi gerekiyor. Kar-zarar durumunu göz önüne alması gerekiyor. Sürdürülebilirlik için bu olmazsa olmaz. Raylı sistem kar ediyorsa bu sistemle devam edilmeli. Şehirlerin toplu ulaşım ağını kurgulamak gerekiyor. Konya bu açıdan büyük bir yol katetti. Bu anlamda metro Konya için gerekli bir yatırım. Şehrin geleceği, yarınları açısından önemli bir proje. Bu projeye katkı sağlamak adına bizim önerilerimiz şunlar oldu: Konya bisiklet ağında ciddi manada ileride. Merkezde 70-80 kilometrelik bir bisiklet yolu hattı var. Bu hatların raylı sistem hattına entegre edilmesi gerekiyor. Bizim şehir merkezini revize etmemiz gerekiyor. Türkiye ölçeğinde Konya planlı bir şehir. Ufak tefek müdahalelerle Avrupa ölçeğine getirilebilir. Şehirler çekilmez hale gelince bisikletler devreye girmiştir. Konya bu durumu zaruriyetten yapmasın, planlı yapsın istiyoruz. Zaten bu noktada altyapımız mevcut.”

İSTİŞARELER DEVAM EDECEK 

Mimarlar Odası Konya Şube Başkan Yardımcısı Ahmet Övet de, Mimarlar Odası’nı temsilen toplantıya katıldıklarını söyledi. Güzel bir istişare toplantısı olduğunu vurgulayan Övet, “Metro Konya için büyük bir yatırım. Metronun yapımı süresince ulaşımda bazı zorluklar yaşanacak ancak buna da katlanmak gerekiyor. Çünkü Metro gelecek için büyük bir yatırım. Metronun 22 istasyonu olacak. Bu proje aşamasındaki önerilerimizi ve desteğimizi sunuyoruz sunmaya devam edeceğiz. Metroyu destekliyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, üyelerimize de projeyle ilgili sunum yapacağının sözünü verdi. Ayrıca Başkan Altay Ulaşım Master Planı yapılacağını bu konuda da yine önümüzdeki dönemlerde bizlerle istişareler yapacağını söyledi” değerlendirmesinde bulundu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim