Türkiye’nin Suriye’nin Halep kentine bağlı Afrin ilçesine yönelik operasyon yapabileceği aylardır ülke gündeminde. Ancak son günlerde konuyla ilgili hareketlilik biraz daha artmış durumda. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrin’e operasyon yapılabileceğinin sinyalini vermişti. Bu açıklamanın ardından Afrin yeniden gündeme oturdu. Önceki gün de Milli Güvenlik Kurulu (MGK)’nda görüşülen önemli konulardan biri Afrin oldu. Ayrıca özellikle Hatay olmak üzere Suriye sınır bölgesinde de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin takviyeleri nedeniyle hareketlilik söz konusu. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Yalman, Afrin konusuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.  Afrin’in geçmişte yapılan hataların neticesi olduğunu vurgulayan Yalman, “Milli Görüşün Temsilcisi Saadet Partisi olarak Irak, Suriye, FETO, barış süreci denilen çözüm meselesinde, Ergenekon balyoz meselesinde ne dedik te yanlış çıktı! Biz hepsinde doğru çıktık. İnsan bunu bir dikkate alır! Bir devlet yönetimi bu kadar çok hata yapar mı? Yaparsa çıkılmaz hale gelir. Şimdi Ortadoğu’da aşağı tükürsen bıyık, yukarı tükürsen sakal gibi bir konumumuz var” dedi. 2019 seçimleri ile ilgilide açıklamalarda bulunan Yalman, hiçbir zaman şahıslara göre karar vermediklerinin altını çizdi.

DEDİKLERİMİZİN HEPSİ ZUHUR ETTİ

Saadet Partisi Siyasi İşler Başkanı, Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Yalman ‘Afrin’ operasyonun da devletin yanında olduklarını bildirerek ‘Türkiye bölünüyor. Güneydoğu’dan Kürdistan, Doğu Anadolu’dan Ermenistan bir büyük İsrail oluşturuluyor’ dolayısı ile büyük İsrail’e gidecek olan kapılar açılıyor’ dedi. Yalman, Niçin Afrin bu hale geldi? Sorusuna yanıt aranması gerektiğini de belirterek, “Hem bir siyasetçi hem de bir vatandaş olarak şunu ifade ediyorum; Afrin meselesinde hükümetimizin elbette yanındayız. Yalnız Afrin’de meydana gelen olayın sebeplerini ve nedenlerini düşünüp değerlendirmemiz gerekir. Niçin Afrin bu hale geldi? Niçin Ortadoğu’da İŞİD, PYD unsurlar oluştu? Sorularının cevabını bizim bulmamız gerekiyor. Demek ki bir takım olaylar var ki bunlardan dolayı bu olaylar meydana geliyor. Bir siyasi parti olarak bu hataları yapmamamız lazım. Özelikle Irak operasyonu çok büyük bir yanlıştır Amerika’nın burada hedefleri var. Suriye operasyonu çok büyük bir yanlıştır Amerika’nın burada Büyük İsrail için hedefleri var. Bizim bu konularla ilgili idari mekanizmalarda bulunan kardeşlerimizi hemen hemen hiç uyarmadığımız olmadı. Devlet-memleket meselesi diyerek hep uyardık. Ama maalesef bizden daha çok Amerika ve Avrupa dikkate alındı. Halbuki Amerika’nın Ortadoğu projesi ile ilgili haritaları belli. ‘Türkiye bölünüyor. Güneydoğu’dan Kürdistan, Doğu Anadolu’dan Ermenistan bir büyük İsrail oluşturuluyor’ Dolayısı ile büyük İsrail’e gidecek olan kapılar açılıyor. Bu dediklerimizin hepsi maalesef zuhur etti. Afrin olayına bakarken buradan bakmamız gerekiyor. Kobani olayında YPG ve PYD’ye silah taşıdık. Tırlarla silahlar bu ülkeden geçti. Ondan sonra da o bölge tamamen onların eline geçti. Geçmişte bu yanlışlar ve hatalar yapıldı ama Afrin meselesinde devletin milletin her daim yanında oluruz” diye konuştu.

İKTİDAR BEŞER ESAD İLE EL SIKIŞMALIDIR!

Afrin meselesinin geçmişte yapılan hataların neticesi olduğunu da söyleyen Yalman, dediklerinin hepsinin doğu çıktığını vurguladı. İktidarın Beşer Esad ile el sıkışması gerektiğini de sözlerine ekleyen Yalman, cümlelerini şu şekilde aktardı; “Afrin’de iyi bir strateji tespiti yaparak adımlar atılması gerekir. Biz bazen yanlışları dile getirdiğimiz zaman siyasi arkadaşların yanlış değerlendirmelerde bulunduğunu görüyoruz. Söylediğimiz şey iktidardaki arkadaşların da lehine, bu memleketin de menfaatine. Bizim menfaatimize değil ki. Milli Görüşün Temsilcisi Saadet Partisi olarak Irak, Suriye, FETO, barış süreci denilen çözüm meselesinde, Ergenekon balyoz meselesinde ne dedik te yanlış çıktı! Biz hepsinde doğru çıktık. İnsan bunu bir dikkate alır! Bir devlet yönetimi bu kadar çok hata yapar mı? Yaparsa çıkılmaz hale gelir. Şimdi Ortadoğu’da aşağı tükürsen bıyık, yukarı tükürsen sakal gibi bir konumumuz var. Rusya ile diyaloglar kurulması, İran ve Irak ile birlikte hareket edilmesi önem arz ediyor. İktidar çekinmeyerek gidip Beşer Esad’ın elini sıkıp birlikte bu terör unsurlarını ortadan kaldırması lazım. Türkiye Ortadoğu’da ki terör unsurlarını temizlemek istiyorsa İran, Irak, Rusya ve Suriye ile birlikte hareket etmesi lazım. Amerika ne halt ederse etsin. Bizimle adım atarsa atar atmazsa terör unsurlarının olduğu üsler yerle bir edilir! Afrin geçmişte yapılan hataların neticesidir”

BİZ ÖLÇÜLERİMİZE GÖRE HAREKET EDERİZ!

2019 seçimleri için Saadet Partisinin tavrını ortaya koyduğunu ifade eden Yalman, hiçbir zaman şahıslara göre karar vermediklerini söyledi. Uyum yasalarının çıkmasının ardından adayın da belli olacağını sözlerine ekleyen Yalman, “2019 seçimleri ile ilgili Saadet Partisi tavrını ortaya koymuştur. Bizim ölçümüz; Hak, hukuk ve adalettir. Attığımız adım ve söylediğimiz sözlerle ilgili hiçbir zaman şahıslara göre karar vermedik. Ölçülerimize göre adım atarız ölçülerimizde imanımıza ve davamıza dayalıdır. Genel Başkanımız başkan olduğu günden bu yana bir çaba içerisindedir. Ülkede bir kasvet, Türkiye’de bir gerginlik var. Devlet ve millet açısından bu çok büyük bir yanlıştır. Bu ayrımlaşmanın kamplaşmanın biz tarafı değiliz olmayacağız da. Cumhurbaşkanlığı meselesin söz söylemek erken ama şu bilinsin ki Saadet Partisi de her kesimden oy alabilecek bir adayı çıkartır ve çıkartabilir de. Nedeni ise; Referandum da ‘hayır’ dedik. Başkanlık sistemini desteklediğimiz halde ‘hayır’ oyu kullandık. Bir devlet ve milletin geleceği bekası, hiçbir zaman tek bir şahsa teslim edilemez. TBMM devre dışı bırakılmamalı ve vesayet altında da olmamalıdır. Adalet ve yargı sistemi vesayet altında olursa hâkim ve savcılar bağlı olduğu kişiye göre karar verir. Bunu da şuanda net bir şekilde görmekteyiz. Birde Cumhurbaşkanı asla partili olmamalıdır. Herkesi kucaklamalıdır. Sayın Cumhurbaşkanının Kılıçdaoğlu’na karşı söylediği sözleri ben kabullenemiyorum. Elbette partinin içinden çıkan birisi Cumhurbaşkanı olur ama ondan sonra da partiyle ilişkisin kesmelidir. Şimdi bizim dediklerimizin hangisinde yanlışlık var? Görüyorum ki şuan da Tayyip Bey 2019 seçimleri için çabalamaya başladı. ‘Biz ne yaptık! Meclisi devre dışı bırakmamalıydık ne olacak 2019’da diyor’ şimdi. Meclis de bütün görüşler temsil edilmeli bunun yolu da barajın kaldırılmasıdır. 2019 seçimleri için uyum yasalarının çıkmasını bekliyoruz. Çıktıktan sonra adayımız belli olacak. Bir milletvekili, bir bakan, bir başbakan, bir Cumhurbaşkanı yada herhangi bir siyasi parti kendi gelecek ve ikballeri ile ilgili devletin ve milletin geleceğini tehlikeye atmasın” dedi. 

‘CHP’NİN YANINDA YER ALIYORLAR’ DEMEK TERBİYESİZLİKTİR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçcaroğlu’na, SP Genel Başkanının ziyareti ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yalman, “Sosyal medyada da yanlış bilgilendirmeler yapılıyor. Sayın Genel Başkanımız Kongrenden genel başkan olarak çıktıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere herkes ziyarete geldi. MHP hariç bütün siyasi partilerde ziyarete geldi. Bizde bütün siyasi partilerden iade-i ziyaret talebinde bulunduk. Uyum yasaları ile ilgili düşüncelerimizi içeren kitapları verdik. Yahu bu ziyaretten daha tabi bir şey olabilir mi? Buna ‘CHP’nin yanında yer almak’ demek terbiyesizliktir.  Biz hiç kimseyle uzlaşma ve ittifak görüşmesi yapmadık. Bu denilen bize atılan iftiradır. Biz 100 bin imzayı da buluruz ” diyerek tepki gösterdi. 

ADIMLAR DÜŞMAN OLUŞTURMAYA YÖNELİK OLDU!

Ülkenin dış politika ilişkilerini de değerlendiren Yalman, her adımların düşman oluşturmaya yönelik olduğunu vurgulayarak, “Bütün konuşmalarımda önemli bir ifade kullanıyorum; Bir devletin dış politikasında 3 temel ayak vardır; Bir ülkenin güvenirliliği, bir ülkenin caydırıcılığı, bir ülkenin itibarı. Devletler kendisine düşman aramaz. Ama biz kendimize düşman oluşturduk. Her düşman da bir terör örgütü sardı başımıza. Her adımımız düşman oluşturmaya yönelik oldu. Bir Amerika’dan, İsrail’den hiçbir zaman bize dost olmadı. Biz dostlarımızı düşman edindik. Tavizler vere vere de düşmanları dost edinmeye çalıştık. Böylelikle yakın dostlarımızı da kaybettik” diye konuştu.

HÜSEYİN MENEKŞE 

Editör: TE Bilişim