Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin, vefatının 745. yılında Konya’da düzenlenen törenler ile anılıyor. 7 Aralık’ta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımı ile başlayan törenler 17 Aralık’ta (bugün) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile sona erecek. ‘Selam Vakti’ temasıyla gerçekleştirilen Mevlana'nın 745. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, Konya genelinde gerçekleştiren etkinlikler ile dolu dolu geçti.   Törenler boyunca Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunca sema ayin-i şerifi icra edilen sema törenleri törenlere katılan yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkileri yaşanan yoğunluk nedeniyle, sema gösterisinin yapıldığı salona ek oturma alanları oluşturdu. 

‘KONYA VE HZ. MEVLANA’DAN OLDUKÇA ETKİLENDİM’  

Adapazarı’ndan Konya’ya Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin, vefatının 745. yılında Konya’da düzenlenen törenlere katılmak için gelen Selim Yıldız, “Hz. Mevlana’nın 745 Vuslat Yıldönümü etkinlikleri için Sakarya Adapazarı’ndan arkadaşlarımız ile beraber Konya’ya geldik. Gün boyu arkadaşlarımız ile beraber Konya’yı gezme fırsatı bulduk.  Gezimiz sırasında Konyalı vatandaşlar ve esnaflar sıcakkanlı yaklaşımları bizleri mutlu etti.  Hz. Mevlana’nın türbesinde oldukça etkilendim.  Mevlana Türbesinin kokusu ve Sakalı şerif beni oldukça etkiledi. Sema töreni çok güzeldi. Adapazarı’na gittiğimde Konya’yı ve Hz. Mevlana’yı arkadaş çevreme ve aileme anlatarak onlarında da Konya’yı görmelerine fırsat sağlayacağım” ifadelerini kullandı.

‘KONYA TARİHİMİZİ BİZLERE ÇOK İYİ YANSITIYOR’

Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Ahmet Faruk Gültekin ise Konya gezisinde Alaeddin Cami ve Alaeddin Tepesine hayran kaldığını ifade ederek, “Konya birçok İslam ülkesine başkentlik etmiş bir memleket. Konya tarihimizi bizlere çok iyi yansıtıyor. Hem de günümüze kadar Konya’da bulunan tarihi eserler oldukça etkileyici. Bu eserler tarihimizi yaşayarak, tarihimizi anlamamızı sağlıyor. Konya’ya her geldiğimizde Konya’da yaşanmış olaylar gözümüzde canlanıyor. Konya gezimizde beni Alaeddin Tepesi ve Alaeddin Camii etkiledi. Sema törenleri bizim kültürümüzü ve geçmişimizi anlatmamız açısından oldukça önemli. Sema kültürümüzü ve dinimizi anlatma açısından oldukça önemli” dedi.

‘ARKADAŞLARIM VE AİLEMİN DE KONYA’YI GÖRMELERİNİ SAĞLAYACAĞIM’

İstanbul’dan arkadaşı ile Konya’ya gelen Zeynep Demir İlgezi, “Mevlana Hazretlerinin türbesinden oldukça etkilendim. Konya halkının şehir dışından gelene misafirlere gösterdiği ilgiden oldukça memnun kaldım. Yine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hayata geçiren ‘Bana Sor’ uygulaması oldukça güzel ve yerinde olmuş. Bu uygulama Konya’nın tarihi ve turistik mekânlarını görmek isteyen, ancak Konya’yı yeterince bilmeyen misafirler için oldukça önemli. Mevlana Meydanı’ndaki Türbe Önü Sohbetleri de oldukça güzeldi. Ancak Mevlana Meydanı önünde daha çok ekinliğin gerçekleşmesi gerektiğine inanıyorum.   Hz Mevlana Türbesi başta olmak üzere Konya genelinde bulunan tarihi eserlere olan ilgi oldukça beni mutlu etti ve heyecanlandırdı. İstanbul’a gittiğim zaman aileme, arkadaşlarıma Konya ve Mevlana hakkında bahsedeceğim. Onların da Konya’daki manevi havayı yaşamalarına ve güzellikleri görmelerini sağlayacağım. İnşallah önümüzdeki sene ailem ile birlikte Hz. Mevlana Celalettin Rumi’yi anma törenlerine katılım sağlamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim