Teknolojinin gelişmesi ve ilerlemesi ile birlikte radyo ve televizyon tamircilerinin işleri zayıfladı. Teknolojiye ayak uydurarak yeni ürünlerin tamirini yapan esnaflar ayakta dururken, bunu yapamayanlar ise güçlük çekerek mücadele veriyor. Esnafların çağa ayak uydurması gerektiğini bildiren Konya Televizyon, Radyo Tamircileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadir Erölmez konu hakkında bilgiler vererek başka problemlere de değindi. Başkan Kadir Erölmez, teknolojinin gün geçtikçe geliştiğini de ifade ederek, “Radyo ve Televizyoncuların işleri zayıf. Esnafımızın çağa ayak uydurması lazım. Örneğin; çağ bilgisayar çağıysa televizyon tamiri bitmiştir. Ama tabi ki radyoculuğun da televizyonculuğun da durmaması gerekir. Bilgisayar ve cep telefonlarına yönlenmemiz lazım. Esnafımız sadece radyo ve televizyon tamiri yaparsa iş bulamaz. Teknoloji garanti sürelerini ve aynı zamanda arızaları da azalttı. Dolayısı ile bu da bizim esnafımızın işine gelmedi. Az arızalanan bir cihaz tamire az gelir. Bizim meslektaşlarımızın ve üyelerimizin geçimi de tamir!Elektroniğe eğilen ülkeler mutlaka ilerlemiştir. Dünyada hangi ülke elektroniği üretiyorsa onunla ilgileniyorsa durumu çok iyidir. Türkiye bu konuda çok geç kaldı. Elektroniğe önem verip o meslek üzerinde çalışmamız lazım” dedi. 

ODAMIZ 1970 YILINDA KURULMUŞTUR

3.dönem oda başkanlığını yaptığını ifade eden Konya Televizyon, Radyo Tamircileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadir Erölmez, oda hakkında da bilgiler vererek sözlerine şu şekilde devam etti; “Odamız 1970’li yıllarda kurulmuştur. Bugüne kadar ise 3 başkan değişmiştir. Ben 3.dönem başkanlığı yapmaktayım. Üyelerimizin sorunlarına çözüm yolları üretiyoruz. Odamızın faaliyetleri; üyelerimizi oda başkanı olduğum sürece 7 sefer fuarlara götürdüm. Son dönem götürmedik nedeni ise Konya’da fuarların kurulmuş olmasıydı. Üyelerimizde Konya’da ki fuarlarımızı ziyaret ediyor.”

RADYO, TELEVİZYON TAMİRCİLERİ ODASININ İSMİ ELEKTRONİKÇİLER ODASI OLARAK DEĞİŞECEK

Oda ismi konusunda değişiklik yapmak istediklerini belirten Başkan Erölmez elektroniğin geniş bir kapsama yayıldığını vurgulayarak ilk yapılacak genel kurul sonrası yeni isimin belli olacağını söyledi. Başkan Erölmez yeni isimin Elektronikçiler odası olarak değişeceğini de belirterek, “Odamızın ismini değiştirmek istedik. İsim kurulurken televizyon ve radyo tamirciler odası olarak kurulmuş ama elektronik çok geniş bir kapsama yayılmaktadır. Bilgisayarcılar, cep telefoncular gibi meslek dalları var. Odamızın ismi radyo ve televizyoncular olunca örneğin; Bilgisayarcıları kırtasiyeciler odasına, cep telefoncuları gözlükçüler odasına veriyorlar. Bundan dolayı da üyelerimiz dağılıyor. Bizde bunu toplamak için bakanlıktan onay alarak ‘Konya Elektronik, Bilişimci ve mekanik’ üzerine bir isim aldık. İsmin onaylanması için ilk yapılacak olan genel kurulda yüzde 50+1 şeklinde üye sayısı gelirse gerçekleşecek. İnşallah bu dönem seçimlerde böyle bir şey yapmak istiyoruz. ‘Telefoncuları neden saatçiler odasına gönderiyorsunuz’ diyorum. ‘Telefonlarda saat’ varda ondan diyorlar. Aslında saatçilerin bize gelmesi lazım. Nedeni ise saatlerde elektronik oldu artık. Beyaz eşyalar kartlı yani elektronik oldu. Hükümetimiz buna inşallah bu dönem bir düzen verecek” diye konuştu. 

ESNAFIMIZIN İŞ YAPABİLMESİ İÇİN ÇAĞA AYAK UYDURMASI LAZIM

Radyo ve televizyon tamircilerinin işlerinin durgun olduğuna değinen Başkan Erölmez esnafların çağa ayak uydurması gerektiğine dikkat çekti. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte telefon ve bilgisayar gibi ürünlerin tamirine yönlenmeleri gerektiğini söyleyen Erölmez ifadelerine şu şekilde yer verdi; “Radyo ve Televizyoncuların işleri zayıf. Esnafımızın çağa ayak uydurması lazım. Örneğin; çağ bilgisayar çağıysa televizyon tamiri bitmiştir. Ama tabi ki radyoculuğun da televizyonculuğun da durmaması gerekir. Bilgisayar ve cep telefonlarına yönlenmemiz lazım. Esnafımız sadece radyo ve televizyon tamiri yaparsa iş bulamaz. Ama çağa ayak uydurursa elektronik hiçbir zaman ölmez. Elektronikçilik dünyanın her tarafında da geçerli bir meslektir. Teknolojide çok hızlı bir şekilde değişmektedir. Telefonlar 6 ayda bir eski model oluyor. Yeni cihazlar, bilgisayarlar ve televizyonlar çıkıyor. 

TEKNOLOJİ, GARANTİ SÜRELERİNİ VE ARIZALARI AZALTTI

Garanti servislerinin televizyon ve radyo tamircilerini etkilediğini söyleyen Başkan Erölmez bununda nedeninin garanti sürelerinin uzaması olduğunu belirtti. Haliyle az arızalanan bir cihazın tamire az geleceğini de sözlerine ekleyen Erölmez; “Teknoloji garanti sürelerini ve aynı zamanda arızaları da azalttı. Dolayısı ile bu da bizim esnafımızın işine gelmedi. Az arızalanan bir cihaz tamire az gelir. Bizim meslektaşlarımızın ve üyelerimizin geçimi de tamir! Şimdi ses ve kapalı devre görüntü sistemleri çıktı. Üyelerimiz bunlara geçmesi gerekir. Geçen arkadaşlarımızın durumu şuanda iyi” dedi. 

SAVAŞI BİLE ARTIK ELEKTRONİK KAZANIYOR!

Ülkemizin elektronik üretimi konusunda ilerlemesi gerektiğini bildiren Erölmez savaşı bile elektroniğin kazandığını söyledi. Erölmez elektroniğe yatırım yapan ülkelerin ilerlediğini de kaydederek sözlerine şu şekilde devam etti; “Mantıksal olarak şimdi her insanın bir telefonu var. Nüfusumuz 80 milyon, 80 milyonda telefon var. Telefonlar ilk olarak 800 ile 1000 dolar arasında piyasaya sürülüyor. 80 milyon tane 1000 dolar herkes vermiş. Birde herkes 2-3 tane telefon değiştirdi. Dolayısıyla herkes 80 milyon tane 2-3 sefer para verdi herkes. Buda gerçekten topladığımız zaman müthiş bir para ediyor. Bununla ne fabrikalar yapılır, ne sanayiler kurulur yani her şey yapılır. Bu dediklerim sadece telefonda geçerli. Neredeyse bunun yarısı kadar da herkes bilgisayar aldı. Elektroniğe eğilen ülkeler mutlaka ilerlemiştir. Dünyada hangi ülke elektroniği üretiyorsa onunla ilgileniyorsa durumu çok iyidir. Türkiye bu konuda çok geç kaldı. Elektroniğe önem verip o meslek üzerinde çalışmamız lazım. Çünkü artık savaşı bile elektronik kazanıyor.” 

4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİ SEKTÖRÜ ETKİLEDİ

Sektördeki eleman ve yetişecek çırak sorununda değinen Erölmez 4+4+4 eğitim sisteminin bütün meslekleri etkilediği gibi kendi mesleklerini de etkilediğini belirtti.Erölmez çocukları 17-18 yaşından sonra eğitmenin zor olduğunun da altını çizerek ifadelerine şu şekilde yer verdi; “Kesinlikle her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de çırak ve eleman problemi var. 4+4+4 sisteminden dolayı mesleğimiz etkilendi. Biz ilkokulu bitirirdik ve bir ustanın yanına girerdik. Orada çalışarak kalfalıktan ustalığa geçerdik. Şimdi ise çocuklar okulu bitiriyor ve yaş 17-18 oluyor. Ondan sonrada tabi bir faaliyet gösteremiyor. Yaş ağaç çabuk eğilir derler. Belirli bir yaştan sonra bizim eğitmemizde zor oluyor. Bu konuda gerçekten sıkıntılarımız var. Bu soruna biraz Suriyeliler yetişti. Bizim mesleğimizde biraz az ama diğer mesleklerde yani oto tamircilerinde falan baya çalışanlar var” 

ELEKTRONİKLERDE FAZLA BİR SAĞLIK PROBLEMİ KALMADI

Başkan Erölmez, eskisi gibi elektronik ürünlerde sorunların olmadığını da söyleyerek “Elektronik ürünlerde sağlıkla ilgili çok fazla bir problem kalmadı. Manyetik dalgalar bütün ürünlerde aynıdır. Plastikler de artık eskiye nazaran kaliteli hale geldi. Ama oyuncak ve mutfak eşyaları gibi elektroniklerde problemler oluyor. Bunları da duyuyoruz. Vatandaşlarımızda bu konuda dikkatli olmalıdır” ifadelerini kullandı.  

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim